Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Sopron és Győr biztonságos

Győr-Moson-Sopron - A megyei jogú városok most közzétett 2007-es bűnügyi statisztikái szerint Sopron és Győr a biztonságos városok közé tartozik. Az Alpokalján 8, a megyeszékhelyen 39, míg Miskolcon 175 rablás volt tavyaly. A megyék rangsorában ugyancsak jó helyen áll szűkebb pátriánk.
Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) adatai alapján összeállítható a magyar városok 2007-es kriminalisztikai toplistája. Ez alapján megyénk a középmezőny felett áll, míg a megyei jogú városaink az élmezőnyben vannak.

A statisztikai adatok szerint az ország egészét tekintve a megyei joggal rendelkező 23 város közül Békéscsabán regisztrálták tavaly a legtöbb közvádas bűncselekményt. A rablások számát tekintve Miskolc vezet, a dunántúli megyeszékhelyek legfertőzöttebbjének számító Pécsett pedig tavaly több bűncselekményt követtek el, mint Székesfehérváron és Tatabányán együttvéve.

A megye a középmezőny felett szerepel az ország 19 megyéje között. Az ismertté vált 16846 bűncselekménnyel a 10 helyen állunk, szemben Budapesttel, ahol 2007-ben 106129 bűneset vált ismertté. A „sereghajtó" Nógrád megyében 9522 bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására.
A tízezer lakosra jutó 380 bűncselekménnyel a 11. helyen vagyunk, a fővárosban 626, Csongrád megyében 449, Nógrádban 447, a 20. helyezett Tolnában 317 bűneset jut 10 ezer lakosra. A megye gazdasági helyzetét is jellemzi, hogy 10 ezer lakos közül 92-en követnek el bűncselekményt, s ezzel a 19-ek vagyunk. A legtöbben, tízezerből 160-an az első helyen álló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hajtanak végre valamilyen bűntettet.

A megyei jogú városok közötti összehasonlításban Sopron és Győr szerepel jól. A lakosság biztonságérzetét leginkább befolyásoló lakásbetörések számát tekintve a megyeszékhelyen 10 ezer lakosra 9, a hűség városában 5 lakásbetörés jut. Ezzel az előbbi a 22., utóbbi a 19. helyen áll. Az első helyezett Érden 30, nyíregyházán 29, Szombathelyen 24 lakásbetörés jutott tavaly 10 ezer lakosra.

Ugyancsak a városlakók biztonságérzetét befolyásolja a rablások száma. A HVG által közölt kimutatás szerint ebben Miskolc vezet, ahol 175 rablás volt tavaly, 107 Debrecenben. Győrben 39, Sopronban 8 rablás történt.
– Ezeket az eredményeket tavaly létszámgondjaink mellett értük el, sok túlórával, megfelelő szolgálatszervezéssel. A munkatársak vállaltak mindent, ami a város bűnügyi helyzetének megőrzése, javítása érdekében vállalható volt. A közterületi jelenlét jótékony hatással van a rablások megelőzésére. A központilag meghatározott akciók mellett saját szervezésű ellenőrzéseket is tartottunk. A lakásbetörések számának alakulásában egyrészt a felderítés hozott eredményt, másrészt egyre több ingatlan van bekötve a kapitányság figyelőrendszerébe – nyilatkozta a Kisalföld megkeresésére Farkas Gábor alezredes, Sopron kapitánya.
A győri kapitányság helyettes vezetője, Reinhoffer Csaba alezredes, bűnügyi osztályvezető a lakosság számához a város helyzetéből adódóan hozzátette, hogy jelentős idegenforgalom halad át a megyeszékhelyen. S ezzel is számolni kell.

– A lakosság biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények felderítésére, megelőzésére nagy hangsúlyt fektetünk. Ehhez a bűnügyi szolgálat minden lehetséges eszközt felhasznál. A közterületi szolgálat célirányosan vesz részt az ellenőrzésben, ennek is köszönhető, hogy az eredmények országos összehasonlításban is pozitívak – válaszolta kérdéseinkre Reinhoffer Csaba.

Olvasóink írták

 • 5. -tücsök- 2008. szeptember 15. 14:27
  „na aztá semmi tücsközés! mert jelentem!”
 • 4. D. István 2008. szeptember 15. 13:10
  „Miért, mi van a Kossuth utcában?”
 • 3. soproni 2008. szeptember 15. 13:04
  „A statisztika gondolom csak a felderített bűnügyeket tartalmazza....”
 • 2. ljihgu 2008. szeptember 15. 10:45
  „a közbiztonság jó....csak a <moderálva> lopnak el mindent, meg támadnak meg másokat!!!”
 • 1. matesz 2008. szeptember 15. 10:22
  „Annak örülök, hogy a statisztikusok szerint jó a közbiztonság. Sétálgassanak estefelé a Kossuth utcában, biztosan nem lesznek kalandjaik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végre lebontják Győr egyik szégyenfoltját

Győr - Örömteli munkáknak lehettek szemtanúi a győriek a Mosoni-Duna partján a napokban: végre… Tovább olvasom