Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Sólyom László kapta Szent Márton-díjat Pannonhalmán

Sólyom László volt államfő kapta az idei Szent Márton-díjat közéleti és tudományos életműve elismerésérül. A díjat a pénteki Szent Márton-napi ünnepségen adták át az ünnepeltnek a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájában.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát ismertette Sólyom László életpályáját. Szólt egyebek között arról, hogy Sólyom László nagydoktori disszertációjában a személyiségi jogok elméletével foglalkozott. A Duna Körben végzett munkássága nyomán született a Mit szabad és mit nem? című írása, amelynek üzenete: a fő szabály az, hogy jogainkat gyakorolhatjuk, s nem kell mindehhez engedélyt kérni - mondta a főapát.

Várszegi Asztrik megemlékezett Sólyom Lászlónak az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásokon játszott szerepéről, majd az Alkotmánybíróságon kifejtett munkásságáról. "A Sólyom-féle Alkotmánybíróság az alkotmány feltétlen érvényesüléséből indult ki, s minden döntésében demonstrálta, hogy Magyarországon a rendszerváltás lényege az alkotmányos jogállam megvalósítása volt" - hangoztatta a főpap. Államfőként tevékenységét alapvetően három pillérre építette - mutatott rá Várszegi Asztrik. "Az egyik a jogállamiság védelme és erősítése, a másik a magyar-magyar kapcsolatok szolgálata, a harmadik a tágan vett környezetvédelem" - mondta.

Sólyom László kapta Szent Márton-díjat Pannonhalmán (Fotók: H. Baranyai Edina)

Sólyom László a díj átvételét követően köszönetét fejezte ki, hogy az elismerés személyének és munkásságának szól. Kifejtette: az igazságért küzdeni kell. Szent Márton az igazságért küzdött, megmondta a császárnak, amikor nem volt neki igaza. Emellett Szent Márton az irgalmasság példaképe is - hangsúlyozta a díjazott. Ennek alátámasztásául emlékeztetett arra a történetre, hogy Márton katonaköpenyét megosztotta egy koldussal. "Abban a helyzetben, amiben Magyarország és a világ van, az irgalmasságnak és a jótékonyságnak, a másikra való figyelésnek óriási szerepe van" - hangsúlyozta a volt államfő.

Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius németül elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: Szent Márton ünnepe jó lehetőség arra, hogy elgondolkodjunk a közjó érdekében szeretetben végzett szolgálatról. A főpap rámutatott: manapság az nyugtalanít bennünket, hogy az ember embertelenné válik, és szeretet nélkül önmagát és a gyönyörű teremtést rombolja szét. Ezért van szükségünk a közéletben olyan emberekre, akik "szívből teljesítik kötelességeiket, akik a közjó érdekében tesznek" - mondta az apostoli nuncius.

Olvasóink írták

 • 20. poorman 2010. november 15. 20:16
  „Jólvan kisöcsi, a mai napra kikomcsiztad magadat.
  Olvasni nem tudsz, hülye vagy fiam ülj le 1-es!!!!”
 • 19. elihu 2010. november 15. 12:15
  „Érdekes látni ahogy a sok aberrált komcsi palánta így szidja ezt az embert, mint a bokrot, de egyik nagy okos sem mondja el hogy konkrétan mi is volt az amit rosszúl csinált, csak hajtogatja mindegyik az agyhülyítő média áltak betanított maszlagot. Hát igen. A birka nép már megint azt mond amit mások akarnak hogy mondja. Szánalmas hülyék. (tisztelet a kivételnek)”
 • 18. Pofátlan 2010. november 14. 14:43
  „Sólyom László = Ladislav Sokol
  A legrosszabb köztársasági elnökünk volt, csak Gönc p.Árpi "bácsi" múlta őt felül.”
 • 17. poorman 2010. november 14. 13:34
  „Tudományos munkásságát nem ismerem, mert azt jórészt külföldön fejtette ki a sokat szidott kommenista időkben.(Vajh ki engedélyezte a németországi kimenetelét?)
  Az Ellenzéki Kerekasztalnál ugyan ott ült, de érdemi javaslatot nem hallotunk tőle, sztem mint Duna Kör-öst hívták meg és nem mint jogászt.
  Alkotmánybírósági ténykedéséről a legjobban arra emléxem amikor az egyoldalúan módosított lakáshitel-szerződéseket, törvényesnek és alkotmányosnak nevezte. Ezzel elindította a magyar családok eladósodását, hisz az addigi 3%-os hitel helyett 28-30%-os hitelt kellett visszafizetniük.
  Köztársasági elnökként bájos és megható jelenet volt, amikor mint a hadsereg főparancsnoka, tüntetett saját maga ellen a Tubes hegyen. :))
  Na ez az ember megkapja a Szent Márton-díjat..........
  Hát ez itten kérem Magyarország!!!”
 • 16. amalfi 2010. november 14. 10:01
  „Patriot a fideszesek sem akarták újra megválasztani, de ez a történet nálad valahogy kimaradt.”
 • 15. sziszifusz 2010. november 13. 21:22
  „Most üzente a Pozsgay- Sólyom et. tessék vigyázni az előző alkotmány komenista összeesküvés műve -volt?!”
 • 14. széchenyi12 2010. november 13. 20:10
  „Sólyom nem volt Államférfi, ő egy beszari alak volt és most is az. Nem volt tekintélye, nem képviselte magyarföldet pláne nem a külhoniakat! Egy bábu volt, most is az!”
 • 13. bojtár 2010. november 13. 19:17
  „röviden és tömören egy paprikajancsi schmitt-el együtt egy bábuk akiket lehet ráncigálni csicskáztatni.”
 • 12. FREDDY/S 2010. november 13. 15:42
  „Ha megmutatna, hogyan lehet a minimálbéren megélni, akkor lehetne miről beszélni, nemde...”
 • 11. Szabra 2010. november 13. 15:12
  „A szoc-lib. .esek utálták /főleg a szocialisták / Sólyom Lászlót, most trendi lett dicsérni. Én nem emlékezem olyan esetre, amikor Sólyom úr nem a fél köpenyét, de a koszos zsebkendőjét sem adta oda szegényebb embertársainak, és nem volt választása előtt sem egy szerény ember, aki elbujdosott volna a megválasztása elől. Ilyen furcsa világot élünk, szerintem nem volt szerencsés a Szent Márton díj néki ítélése.”
 • 10. janika 2010. november 13. 13:24
  „No ez az akaszt, amely azt csinál e rendszerben, amit csak akar! Persze, amilyen bűnüldözés van ebben az országban nem is csoda.”
 • 9. Patriot 2010. november 13. 12:27
  „Akit a gyurcsányi szavazótábor szid és mocskol az a tisztességes ember! Sólyom esetében ez még nyilvánvalóbb.

  Talán egy ember sincs a posztkommunista utódpártban akinek egy fikarcnyi hitele is lenne, kitüntetések helyett meg előzetesben rohadnak, vagy tárgyalásra várnak.”
 • 8. xonder 2010. november 13. 11:47
  „Én is ,így gondoltam fél éve Sólyom Lászlóról!
  Aztán ,amióta "megismertem" a Schmitt Pali bácsit és önéletrajzát......
  Hát,Sólyom megérdemli!”
 • 7. pirosász 2010. november 13. 08:39
  „3. alfonz53! Ennyire kevés szóval,ilyen szépen,lényegre törően fogalmazni...........! Gratulálok! Szép volt!”
 • 6. looser2 2010. november 13. 08:13
  „Díjazták a pojácát!
  Ez jó, csak a helyszín, és a körítés nem idevaló! A cirkuszban jobban mutatott volna!”
 • 5. thurvj97 2010. november 13. 06:40
  „Ezért kár volt Főapát úr!Nem minden arany,ami fénylik.Szóval, nem volt annyira egyenes az a gerinc az elmúlt 5 évben.”
 • 4. RickCartman 2010. november 13. 01:36
  „"Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát ismertette Sólyom László életpályáját."
  Nem fordítva kellett volna lennie?”
 • 3. alfonz53 2010. november 13. 00:13
  „Semmi új. <moderálva>”
 • 2. Primax 2010. november 12. 23:21
  „Ez - nagy hiba - volt.
  Csalódtam a bencésekben.
  Saját magukat devalválták...”
 • 1. háté 2010. november 12. 21:56
  „Meghülyült világ.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bundaügy: Győri meccs is gyanús

A tavaly kirobbant európai méretű bundabotrány kapcsán a hivatalos közlés szerint tizennégy hazai találkozó gyanús, köztük egy győri is.
Tovább olvasom