Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Sólyom László: Egy elnökség lenyomata

˝Nehéz öt évet tudhatok magam mögött, ˝ellenszélben˝ tevékenykedtem. Sokszor kellett összeszorított fogakkal tűrni˝ - mondta Sólyom László győri könyvbemutatóján.


Sólyom László, Magyarország korábbi köztársasági elnökének könyvbemutatóját tartották a X. Győri Könyvszalon keretében szombaton a Győri Nemzeti Színházban.

Az ˝Egy elnökség lenyomata˝ című műről, s magáról az elnökség idejéről elsőként Horkay Hörcher Ferenc, a PPKE BTK Esztétikai Tanszék vezetője, eszmetörténész, politikai filozófus beszélt saját szempontjai szerint.

˝Az Alkotmányt nem szabad kitenni a mindennapi politika játszmáinak˝

Horkay Hörcher Ferenc elmondta: ˝Sólyom László elnöki periódusának egyik legfontosabb kérdése,  - és tanulsága is egyben - hogy mennyit tehet egy politikus a demokrácia értékrendszerének megőrzéséért, fenntartásáért. Sólyom László bátran, nem protokoll feladatként kezelte ezt a problémát. A politika egy olyan érték, melyet attól függetlenül őrizni kell, hogy melyik párt van hatalmon˝  - hangsúlyozta az eszmetörténész, majd így folytatta:

˝Az elmúlt 20 évben egyetlen politikushoz, Antall Józsefhez tudnám hasonlítani Sólyom Lászlót. Ők ketten a politikai közösség egészének értékrendjét képviselték˝ - mondta.

Horkay Hörcher Ferenc kritikaként fogalmazta meg, hogy Sólyom két közjogi szereplése között  - Alkotmánybíróság elnöke,  köztársasági elnök - némi feszültséget érzett: ˝Amit az AB elnökeként a feladatok között említett, annak köztársasági elnökként nem minden esetben tett eleget.˝

A politikai filozófus hangsúlyozta továbbá Sólyom László nyilatkozatát, miszerint az Alkotmányt nem szabad kitenni a mindennapi politika játszmáinak. ˝Ne alkotmányozzon ma senki praktikus politikai céllal.˝

A képen balról: Lányi András, Sólyom László,Horkay Hörcher Ferenc a Győri Nemzeti Színházban.
A képen balról: Lányi András, Sólyom László,Horkay Hörcher Ferenc a Győri Nemzeti Színházban.

˝A köztársasági elnök a nemzet egységét fejezi ki. Nagyon nehéz azonban egy olyan egységet képviselni, ami nincs˝

A könyvről másodikként Lányi András, az ELTE BTK és TTK oktatója, szakirányvezetője, író, filozófus, filmrendező beszélt: ˝Az olvasmány meglepetést okozott számomra. A válogatott beszédekből és interjúkból egy teljes politikai hitvallás rajzolódik ki.˝

Lányi András így folytatta: ˝A köztársasági elnök a nemzet egységét fejezi ki. Nagyon nehéz azonban egy olyan egységet képviselni, ami nincs. Sólyom László elnöksége példaként szolgálhat az ilyen helyzetekben. Már a kezdetekkor kijelentette: ő nem lesz ˝szeretett elnökünk˝, s a nemzeti egységet nem feltétlenül úgy kell elképzelni, hogy mindenki mindenben egyetért. Olyan elveket kell megfogalmazni, amelyek célként szolgálhatnak, s nem közhelyek.˝

Lányi András beszédében kitért Sólyom László határon túli magyarokkal való kapcsolatára is - mely a könyvnek egy nagyon fontos része. Elmondta, hogy ő volt ez első magyar köztársasági elnök, aki Trianon után határon túl szólt az emberekhez.

˝Sólyom László a civilek elnöke: ez jelenti a pártoktól való függetlenségét, azt hogy elutasított minden színfalak mögötti egyeztetést. ˝Zöld elnök˝ is egyben: a környezetvédelmi mozgalom első nemzedékének kiemelkedő alakja˝ - zárta szavait Lányi András.

˝Nehéz öt évet tudhatok magam mögött, gyakran ˝ellenszélben˝ tevékenykedtem. Sokszor kellett összeszorított fogakkal tűrni˝

A két beszéd után maga a szerző, Sólyom László következett.

˝Kiszabadultam az elnöki kötöttségek közül, így magyarázom most egy kicsit a bizonyítványt˝ - kezdte mosolyogva Sólyom László, majd így folytatta:

˝Nehéz öt évet tudhatok magam mögött, gyakran ˝ellenszélben˝ tevékenykedtem. Sokszor kellett összeszorított fogakkal tűrni. Ebben a médiának is szerepe volt: vagy nagyon támogattak, vagy ˝agyonhallgattak˝ - így fontosnak éreztem, hogy magam szedjem össze azt, amit kiemelkedőnek tartottam az elmúlt időszakban. Ez a kötet nem kizárólag szakmai közönségnek szól, mint az előző műveim, most  a közélet felé nyitottam - mondta Sólyom László.

˝Úgy érzem, hogy napjainkban ˝aláásták˝ a szerepét, s sok mindenért az Alkotmányt hibáztatják. Szerintem tartalmilag a ˝hazai szabadság˝ szempontjából nem lehet újabbat alkotni,  mint az 1989-es - folytatta a korábbi köztársasági elnök.

˝Azért az elmúlt öt évnek voltak jó és szép pillanatai is -erről tanúskodik az a 64 kép, ami a kötetben szerepel˝ -  zárta szavait Sólyom László, aki a bemutató után névre szólóan dedikálta könyvét az olvasóknak.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. elihu 2010. november 10. 07:59
  „Egyugyukém! Látom halvány lila fingod sincs mi történik a tágabb környezetedben az országról meg nem is beszélve! Tudod a közt.elnök egyszer visszadobhatja a törvény javaslatot, de utána el kell fogadni a parlament döntését. Az hogy nem, tudsz semit felhozni a Madárbácsi javára az meg csak a te tájékozatlanságodat fémjelzi, de ahogy látom ellenérveket sem. Nem folyik belőlem a narancslé, hiszen nem a narancsot védem hanem a Sólyom urat. Lásd a narancs váltotta le az általuk és senki által sem irányítható elnököt. De te csak nyomjad a sületlenségeidet amit a komcsi liberós kenyéradóid sugallnak. Nekik úgy is az a céljuk, hogy az egész ország a te sötétséged szintjére süllyedjen le!”
 • 28. gyugyu1 2010. november 09. 18:16
  „27.elihu!. ! Látom folyik belőled a narancslé ! Madárbácsi semmi olyant nem alkotott szolgálati ideje alatt amiért olyan marhára becsülnöm kellene ! Kérette magát mint a szűz leány de azért csak meglett dugval ! A tekintélyt nem lehet kikövetelni azt meg kell teremteni ,tenni kell érte ! Mindig az jutott eszembe ugy állt ott ment a gyerek mikor be..-t ! Elég baj hogy az elnöki poszt nem munkaviszony mert akkor tenni is kellene valamit, elsősorban már a fizetésért / elnézést:tisztelet dijjért ! / !Egy bebetonozott poszt amire nálunk tesznek a kormányzó pártok egy nagyot !! Könnyünek találtatott ! És mégis röbb százmillióba kerül nekünk !!”
 • 27. elihu 2010. november 09. 12:37
  „Gyugyu, <moderálva> Akkor is a fityeszt szolgálta amikor visszadobta a tv. -eket, amiket a fityesz hozott? Azért várt a házelnök a tv. aláírásával, hogy ne kerüljön addig a közt. elnök elé amíg a Sólyom van hivatalban. De ugye ő csak a fityeszt szolgálta ugye? Olyan már nem lehetséges, hogy egy köztársasági elnök pártatlanul végzi a munkáját és védi az alkotmányt? De most itt van a SP, majd ő nem lesz elfogult! Remélem azt nem gondolod magadról, hogy a szaros munkád és életed után megillet a szolgálati autó és lakás. Az ex elnököket pedig igenis megilleti és ez így van rendjén. Köztársasági elnöknek lenni nem munkaviszony, hanem hivatás és megtiszteltetés, ami nagy felelősséggel és tekintéjjel jár. Az ilyen emberek pedig a mandátum után már ne csövezzenek a híd alatt. Ezt mondom még akkor is ha olyan elnökeink voltak mint pl. a Patkány Árpi. Az hogy kit választ a parlament az meg a birka népet minősíti!”
 • 26. knifemaster 2010. november 08. 16:30
  „20. hozzászólás alfonz53 2010.11.07. 23:41
  Már Hitler is megmondta .Tömegben az emberek birkák.”
 • 25. gyugyu1 2010. november 08. 13:44
  „Nyomot csak a hortobányi mocsárban hagyott amikor a levelibékák párzási szokásait figyelte ! Egyértelmüen a fityesz kiszolgálója volt ! De ez nekünk több száz millióba került! Felesleges volt mint az árvaházban a szülői értekezlet !! A többi magyar állampolgárnak is azok a juttatások járnának/ szolgálati villa, autó, testőr iroda / 5 év munkaviszony után mint az exelnöknek mert ez is csak egy munkaviszony volt !!!”
 • 24. elihu 2010. november 08. 12:21
  „Primax -klimax! Ugye arról az Árpi bácsiról beszélsz akinek patkány volt fedőneve és besúgént tevékenykedett az átkosban! De a maszopnak és a .idesznek is odaszóló pártatlan, csak az alkotmány védelmével hősiesen foglalkozó, nagy tudású Sólyom László az nem volt elég jó ugye? <moderálva.>”
 • 23. thurvj97 2010. november 08. 10:28
  „Mi pedig vicsorogtunk öt évig a következetlensége miatt. Az sem mentség számára, hogy Mádl még utálatosabb volt.”
 • 22. Lone_wolf.. 2010. november 08. 09:47
  „Ez az ember egy hatalmas 0.”
 • 21. janika 2010. november 08. 07:29
  „Érdekes a szlovákok csak Őt nem engedték be az elsíbolt területre.”
 • 20. alfonz53 2010. november 07. 23:41
  „Nem sólyomnak, még keselyűnek is kevés. Egyébként anyai ágon kun béla unoka.Nézzenek utána az interneten...
  göncz-mádl-sólyom-schmidt nevetséges bábfigurák. lékai-paskai-erdő színmagyar katolikusok. antall-boros-horn-orbán-medgyesi-furcsány-már nem is tudom hogy hívták az utolsót, a Magyar Nemzet vezetői............
  Szégyen és gyalázat! Miért hagytuk (hagyjuk..), hogy így legyen??????”
 • 19. galamblelkü 2010. november 07. 19:31
  „A neten bárki elérheti és olvashatja az Alkotmány szövegét.Nem jövök rá mi alapján hozták az ominozus döntést.Egyszer azt irja "minden hatalom a népé" és mégis amiről a nép nem dönthet az Alkotmánybiróság meg igen ezekben a pénzügyi kérdésekben Ők sem szakemberek...Talán ugy kellene megirni ,hogy a hozzám hasonló,nem jogászok is értsék.”
 • 18. gizinéni 2010. november 07. 18:52
  „Bohózatba illő körülmények között választották meg, bohóc is maradt örökre!
  Saját maga ellen tüntetés meg egyebek! Sólyom nevet is érdemtelenül használja mert Ő urasága csak egy
  VAKVARJU!”
 • 17. háté 2010. november 07. 18:06
  „Sólyom--ez nem az a sólyom-- ez csak egy pitiáner madár!--még a tótok is kiröhögték a hídon.”
 • 16. Patriot 2010. november 07. 18:02
  „"Göncz Árpi bácsinak a lába nyomába sem léphet(nek)"

  Naná, mert a ti kutyátok kölke volt!
  Amúgy egy mosolygós semmi, ez volt Árpi bácsi elnöksége.”
 • 15. Primax 2010. november 07. 17:20
  „˝Nehéz öt évet tudhatok magam mögött, ˝ellenszélben˝ tevékenykedtem. Sokszor kellett összeszorított fogakkal tűrni˝
  Ez nem igaz.
  Pont olyan öt éve volt, mint amilyen körülmények között megválasztották.
  Megérdemelte.
  A legmeghatóbb az volt, amikor - a hadsereg főparancsnokaként - saját maga ellen tüntetett a Tubesen.
  Utólag mondhat bármit, könnyen felejthető elnöksége volt.
  Pál nevű utódja sem fog sok maradandót alkotni. Mádl urat pedig hagyjuk is.
  Göncz Árpi bácsinak a lába nyomába sem léphet(nek).”
 • 14. Szabra 2010. november 07. 16:20
  „A " Liberális Értelmiség " embere volt, tette amit mondtak néki, egy önálló cselekedete sem volt, jobb hogy a párttársaival együtt eltünt......”
 • 13. sziszifusz 2010. november 07. 13:41
  „Értelem/!?/- mások szerint -"nehéz öt évet ..." -ellenszélben!
  Mióta a szél megfordult-Lányival együtt / értelmiség és politika/a nulla a jelentőségük!Le se köszöntik őket a -széltársak!Volt már ilyen magatartás - kérdezze csak apósát v. a komenista pártok története -remízt.
  Sajnálni nem kell.Mondják - hamis és értelmetlen /Patriot/fordított analóg - Rajk is lövetett volna az újratemetésén!”
 • 12. sziszifusz 2010. november 07. 13:31
  „Patriot /5/- egyre éberebben alszom,most az ember a tisztességesebb fajtából -két lábbal kirúgásáról álmodom-megbocsájthatatlanul.Szép álmokat.”
 • 11. amalfi 2010. november 07. 11:58
  „5 "Sólyom akkor is ember maradt a tisztességesebb fajtából, és ezt nem tudják neki megbocsátani a tolvajpárti szavazók." Hát tényleg! A fideszesek nem akarták, hogy még egy cikluson keresztül maradjon.
  És hogy sokat kellett neki összeszorított fogakkal tűrni! Mit is, miért is?”
 • 10. amalfi 2010. november 07. 11:58
  „5 "Sólyom akkor is ember maradt a tisztességesebb fajtából, és ezt nem tudják neki megbocsátani a tolvajpárti szavazók." Hát tényleg! A fideszesek nem akarták, hogy még egy cikluson keresztül maradjon.
  És hogy sokat kellett neki összeszorított fogakkal tűrni! Mit is, miért is?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom Győrben - A mostaninál nincs európaibb alkotmány

Lehet új alkotmányt létrehozni, tartalmilag azonban a jelenleginél európaibbat, a hazai szabadság… Tovább olvasom