Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Soktucatnyi kérdés kátyúkról, dugókról

A győri utak jelenlegi állapotának szinten tartásához is legalább évi 1,3 milliárd forint szükséges – derült ki lapunk csütörtöki közlekedési fórumán.
Első ízben rendezett fórumot Győr közlekedési problémáiról a Kisalföld. Az eseményen csaknem valamennyi érintett szerv képviseltette magát, így válaszolt a kérdésekre Eredics Imre alpolgármester, dr. Holló Sándor rendőr alezredes, győri rendőrkapitány, Schubert Tamás rendőr őrnagy, a Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Prédl Antal, a városi Útkezelő Szervezet vezetőhelyettese és Kontra György, a megyei közlekedési felügyelet osztályvezetője.

A jó két és fél órás fórumon kérdések tucatjai hangzottak el, zömmel időszerű, másrészt a város közlekedési életében akut problémát okozó kérdésekről. Többen szóvá tették például az utak elképesztő gödrösségét, s a kátyúzás minőségét is. A válaszok között elhangzott egyebek között, hogy a kátyúzás kényszerűség, szükséges rossz, igazából nem jelenti az utak minőségének javulását. Egy 1999-ben készült felmérés szerint az 5-ös skálán a győri utak 2,4-es minősítést kaptak (az 1-es érték a legjobb, az 5-ös a legrosszabb). Csupán a szinten tartáshoz évente 1,3 milliárd forint, valamelyes javításához pedig 2 milliárd forint kellene...

Többen kérdezték, vajon mikor folytatódik a 81-es főút (Fehérvári út) bevezetőszakaszának építése. Nos, a Nemzeti Autópálya Rt. (mint beruházó) már készítteti a kiviteli terveket, s remény szerint ősszel akár el is kezdődhet a vasútnál a felüljáró alapozása. A város a maga részéről minden szükségeset (például a területkisajátításokat) megtett, erre a célra már több százmillió forintot költött.

Akut gond Győrött, vajon mikor épülhet meg a keleti, illetve északi elkerülőút. Kiderült: a keleti úthoz legalább egy dunai híd is kellene, s csak ez maga minimum tízmilliárd forint lenne. Győrnek ezenfelül égető szüksége van a Tihanyi Árpád úti felül- vagy aluljáróra, és egy másik dunai hídra, amely Révfalut és Szigetet kötné össze. Mindezekre készen állnak a tervek – a város állami vagy európai uniós pénzre vár.
Számos kérdést, észrevételt kaptak a fórumon a rendőrség képviselői is. Szó volt egyebek között arról, hogy a győri kapitányságnak csak egy huszonhárom éves traffipaxkészüléke van, ám remélhetően a város jóvoltából hamarosan újat kap...

Győrben régóta probléma a rendőrhiány, most ötven fő hiányzik a kapitányság állományából. Valamelyest segít a helyzeten, hogy nyáron 35 fiatal rendőr kerül Győrbe.
(A fórumról részletesen pénteki számunkban számolunk be.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépcsodák gyűjteménye Dunaszegen

Papp Zoltán polgári állása szerint a Széchenyi-egyetem docense, aki 25 éve vállalkozó, mérnök,… Tovább olvasom