Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Sokorópátka és a nagy vizek

A festői fekvésű, 1100 lakosú Sokorópátka még mindig tart a nagy esőktől és nem felejtette el a nyolc évvel ezelőtti nyarat, amikor nagy károkat okozó felhőszakadás zúdult a településre. A község azóta azon dolgozik, hogy biztonságosan legyen képes elvezetni a csapadékvizet.

Tízmillió hiányzik

Sokorópátka idén 140 millió forintból gazdálkodhat és bizonyosan nem lesz elegendő az összeg még a legszükségesebbekre sem. Tízmillió forint hiányzik a működési pénzből, ezért pályázott az önkormányzat az úgynevezett önhiki-alaphoz támogatásra. A községben egyetlen vállalkozó van, amelyikről bizonyosan tudnak a környéken, a Lovas Panzió. Ahogy a polgármester mondja, a többiek kényszervállalkozók.
A költségvetési forrásból a legtöbbet a településen is a helyi iskolára és óvodára költenek.

Az állam által fenntartásukra juttatott keretet 16–17 millió forinttal kell kiegészíteni. Az önkormányzatnak a két intézmény gondot okoz: leépítsék az oktatói-nevelői létszámot, vagy tartsák?

Gyarapodó lélekszám

Hosszú idő után Sokorópátkán megállt a lélekszámfogyás és ma már a népesség enyhe növekedéséről lehet beszélni. Még inkább szeretnék megtartani és odacsábítani a fiatalokat, ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a községben házat építőknek nem kell közműfejlesztési hozzájárulást fizetniük. Ennek is köszönhető, hogy néhányan már Sokorópátkára költöztek Győrből is. Valószínű, még többen érkeznének, az önkormányzatnak azonban nem sikerült telkeket kialakítania.

Megfizethető házhelyek

Nem drágák viszont a magántulajdonban lévő, teljesen közművesített házhelyek. A településen idén nagyon kevés jut fejlesztésre, egy fontos avatás nyáron mégis lesz. A község központjában lévő egészségügyi centrum – orvosi és védőnői rendelő, patika – harmadik szárnyaként, pályázaton nyert támogatásból, megépül a közösségi ház. Itt kap helyet a dalárda, a Vöröskereszt, a nyugdíjasklub, a polgárőrség és a kismamaklub. Sőt – mivel Sokorópátka a Győr–Balaton országos kerékpárút vonalába esik –, bizonyosan örülnek majd a kerékpár szerelmesei, hogy ugyanitt alkalmasint javítóhelyre is találnak. Hasonlóképpen pályázaton nyert pénzből építenek három parkot is az eddig elhanyagolt közterületekből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázalékos béremelés

A második félévtől hat százalékkal növekszik Győrben a közalkalma- zottak havi jövedelme, újabb… Tovább olvasom