Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Sokkoló! Krisztiánt álmában kísérti a szörnyű baleset

Győr–Monorierdő - Kovács Krisztián édesanyját és nevelőapját veszítette el január 25-én a Szilsárkány és Bogyoszló közötti vasúti átjáróban. A tizennégy éves monorierdei fiút – a szörnyű baleset egyetlen túlélőjét – súlyos sérülésekkel szállították a győri kórházba, ahonnan néhány napja engedték haza. Hétfőn volt először a temetőben, édesanyja születésnapján.

A sokat próbált rendőri helyszínelőket és a tűzoltókat is elborzasztotta a látvány, ami azon a január végi vasárnapon a rábaközi vasúti átjárónál fogadta őket. Aki beszámolónkat látta, megerősítheti. Nehezen kitörölhető a kép, ahogy a felismerhetetlenségig összeroncsolódott Fordból próbálják a tűzoltók kiszabadítani a beszorult utasokat. Az autó Szilsárkány felől érkezett a bogyoszlói vasúti átjáróhoz, vezetője fékezés nélkül hajtott a sínekre, így ütközött a menetrend szerint közlekedő mozdonnyal...

A mozdony legalább 300 métert tolta maga előtt a személyautót. Az 54 éves sofőrt és élettársát, a 34 éves Ilonát nem tudták megmenteni – ők ültek elöl. A hátsó ülésen utazó 14 éves Krisztiánt, aki a baleset után végig az édesanyját szólongatta, mentőhelikopter szállította a győri Petz-kórházba.

A tudósítás négy héttel ezelőtt itt ért véget: a súlyosan sérült fiút azóta háromszor műtötték, a karjai több helyen, illetve az arca sérült meg súlyosan. Néhány napja hazamehetett Monorierdőre, ahol eddig élete boldogabb részét tölthette imádott édesanyjával; a jól ismert családi házba tért haza, ahol mostantól nagyszülei nevelik. „A baleset után született cikkeket, üzeneteket nem engedtük még elolvasni neki, de így is nagyon nehéz a kis unokánknak, hiszen az emlékek között él nap mint nap" – mondta kedden a nagymama, Sörös Lászlóné.

Krisztiánt a baleset óta a nagyszülei nevelik.
Krisztiánt a baleset óta a nagyszülei nevelik.

A lányukat és annak élettársát elveszítő idős szülők most sem tudják elfogadni a tényt, hogy az átjárónál valóban pirosan világított az átjáró, s az 54 éves sofőr figyelmetlen volt. „Ilona párja annyit vezetett, amennyit más talán nem is. Nagyon tapasztalt sofőr volt... Talán könnyebb lenne elfogadnunk a visszavonhatatlan tényt, ha a MÁV legalább üzent volna Krisztiánnak, bármit, csak..." – könnyek között teszi még hozzá a nagymama, akinek annyi vigasza maradt, hogy Krisztiánt csodával határos módon gyógyultan engedték haza.

A fiú természetesen még visszamegy kontrollra a győri kórházba, de hétfő óta ismét iskolába jár. „Próbálom bepótolni a tananyagban, amiről lemaradtam. A vállam még fáj, de igyekszem nem lemaradni."  A fiúnak képek nem maradtak meg a balesetről, mert a hátsó ülésen aludt, amikor az ütközés történt. Lelkét azonban nyomasztja „az a borzalmas szag", a fájdalmas csend – ezek miatt nem tud éjszakánként aludni. „A férjem vele virraszt, én a kezét fogom és simogatom" – idézi fel az éjszakákat Sörös Lászlóné, aki a nagypapával mostantól egyetlen lapra tette fel élete utolsó részét: Krisztiánt fel kell nevelni s a kamasz fiúnak bebizonyítani, hogy az élet még lehet számára szép.

Januárban történt a halálos baleset.
Januárban történt a halálos baleset.

A mindennapok anyagi nehézségeire érthető módon nem készülhettek fel, a két idős ember nyugdíja nem tudni, mire lesz elég. A Pest megyei Monorierdőn élők közül többen barátai voltak Kovácséknak, az édesanyát úgy ismerték, mint aki rajong az egyetlen fiáért, s ez fordítva is igaz. Sokaknak megszokhatatlan hozzátenni, hogy már csak igaz volt.

A legnehezebb pillanat hétfőn várta Krisztiánt: akkor járt először a temetőben. (Mivel nemrég engedték haza a győri kórházból, így nem vehetett részt a temetésen sem.) Édesanyja születésnapját tavaly ilyenkor még boldogan ünnepelték, most is vitt virágot neki, de már csak a sírhalomra tehette le. Nemcsak a baleset után készült felvételek kitörölhetetlenek az emlékezetből, hanem a csend is, ami ezt a mondatot követi a telefonban.

A hozzátartozók köszöni mindenkinek

A család nem Győr-Moson-Sopron megyei, de mivel a baleset a Rábaközben történt, ezért a fiút a megyei mentők és tűzoltók, a helikopterrel érkező szakemberek és a győri Petz-kórház orvosai, ápolói mentették meg. A család a Kisalföldön keresztül mindenkinek köszöni, hogy Krisztián a szerettei között lehet. 


Olvasóink írták

  • 2. Judytka 2009. február 26. 10:51
    „A nagyszülőknek isten adjon elég erőt,egészséget ahhoz,hogy Krisztiánt fel tudják nevelni!
    Krisztiánnak pedig hitet,hogy ezt a borzalmat fel tudja dolgozni..”
  • 1. kulica 2009. február 25. 19:32
    „A Nagyszülőknek sok erőt a továbbiakhoz, a fiúnak is jó egészséget és egymás iránti sok-sok szeretetet kívánok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ a válságkezelésről

A miniszterelnök által javasoltnál keményebb intézkedéscsomagra van szükség a válság kezelésére,… Tovább olvasom