Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Sokkal többen váltak el

Győr szembemegy az árral, legalábbis ekként lehet értékelni, hogy a kisalföldi megyeszékhelyen számos, Magyarország egészére egyébként jellemző népességi tendencia nem érvényes – mindez abból a tanulmányból derül ki, amelyet Fehérné Brandisz Katalin írt a Központi Statisztikai Hivatal megyei igazgatóságának legfrissebb kiadványába.
Az első ilyen furcsaság, hogy Győr lélekszáma némileg emelkedett 1990 és 2001 között – így a vonatkozó rubrikában már 129.412 szerepel –, miközben a többi nagyvárosra éppen a fogyás volt jellemző.
A város vonzerejére jellemző, hogy a munkahelyre és az iskolába ingázók hétköznapokon körülbelül 161 ezerre duzzasztják a lélekszámot. (Győr 25 százalékos vonzása lényegesen meghaladja a megyeszékhelyek 15,3 százalékos átlagát.)

Száz családra 103 gyermek

A tendencia annak ellenére mutatható ki, hogy tavalyelőtt kevesebb gyermeket írtak össze, mint 1990-ben: most 100 családra 103 gyermek jutott, míg tizenhárom éve még 112. Ennél és a megyeszékhelyek átlagánál is nagyobb mértékben esett vissza a 15 évesnél fiatalabb gyermekek száma: 100 családra most 52 ilyen fiatal jutott, míg korábban 73. (Győrött a családok egyötödében van egy, 11,8 százalékában kettő, 2,3 százalékában három vagy több ilyen korú gyermek.) Ennek tükrében különösen figyelemre méltó, hogy legnagyobb mértékben a hatvanévesek és annál idősebbek aránya növekedett (csaknem egyhatoddal 24 ezerre).

Kevesebb az eltartott

Az eltartottsági ráta ugyanakkor csökkent a rendszerváltás óta. Az új évezred első évében 100 felnőttre 50 gyermek és idős jutott, miközben 1990-ben még 59 volt a vonatkozó rubrikában. Az adatok mögött az áll, hogy száz felnőtt győrinek most 12-vel kevesebb gyermeket és hárommal több időset kell eltartania, mint a kilencvenes évek elején.
Győr köztudottan az ország három legfejlettebb városa közé tartozik. Ennek fényében feltűnő, hogy a foglalkoztatottak száma 2001 elején csupán 56.874 volt, ami 4,9 százalékkal elmaradt az 1990-ben felvett értéktől.
A családi állapot szerinti népesség-összetétel sem „menekült meg" a változásoktól. Alig több mint egy évtized alatt több mint 40 százalékkal nőtt a nőtlenek, illetve hajadonok, egyharmaddal az elváltak, valamint egytizeddel az özvegyek száma, a házasoké viszont egytizeddel csökkent. Ezektől a számoktól nyilván nem független, hogy népszerűbb lett az élettársi kapcsolat: 2001-ben háromszor annyi háztartás tartozott ebbe a körbe, mint 1990-ben.

Egyértelmű női többlet

Győrben – csakúgy, mint az országban – a nők száma meghaladja a férfiakét. A női többlet 2001-ben 6200 volt. A városban ezer férfira 1100 nő jutott, míg a többi megyeszékhelyen 1135. Az ok a nők magasabb átlagéletkora, amit az is bizonyít, hogy a fiatalabb generációkra még a férfitöbblet jellemző, míg a nők száma csak negyven év felett haladja meg a férfiakét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri lány lett a Playboy-nyuszi

Több száz jelentkező közül győri lány diadalmaskodott az idei Playmate-választáson. Pantinchin… Tovább olvasom