Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Sokkal kevesebb jut kultúrára

Az étkezési hozzájárulás maximumra emelését és a közalkalmazotti béremelés önkormányzati fedezését kérték egyebek mellett a győri városvezetéstől a szakszervezetek a pénteki érdekegyeztető fórumon.
A győri érdekegyeztető fórum pénteken tárgyalt a város jövő évi költségvetési koncepciójáról. Balogh József polgármester elöljáróban leszögezte: az önkormányzat lehetőségei az elmúlt évekhez hasonlóan korlátozottak. Biztosnak nevezte, hogy fejlesztésre legalább annyi pénzt fordítanak 2004-ben, mint idén, de nagyobb lesz az európai uniós és az állami források aránya. Az eredeti tervekhez képest (amelyet a Kisalföld múlt szerdai számában közölt) elfogadták egy százötven személyes szociális otthon építésének előkészítését, valamint azt az elvet, hogy az év közben esetleg befolyó pluszpénzeket elsődlegesen az utakra és a hidakra fordítják.

A politikus hangsúlyozta, az ideihez hasonló mértékű – intézménybezárásokat is magában foglaló – ésszerűsítésre nem kerül sor, de fokozott takarékosságra van szükség. A városvezetés törekszik arra, hogy a minőségi szakmai és a vezetői munka elismerésére szolgáló, évi 360–380 millió forintba kerülő speciális győri bérelemek rendszere továbbra is fennmaradjon. Balogh József ugyanakkor megjegyezte, egyelőre még nem látják a fedezetét a 6 százalékos közalkalmazotti béremelésnek.

Torma Tiborné, a Pedagógus Szakszervezet győri titkára azt szorgalmazta, hogy a város emelje az adómentes sáv maximumáig az étkezési hozzájárulás mértékét (ez étkezési jegy esetén négyezer, természetbeni juttatás esetén hatezer forintot jelent). Erre a polgármester ígéretet tett. A titkár szinte lehetetlennek nevezte, hogy a béremelés fedezetét maguk az intézmények gazdálkodják ki.

Kakuk János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének megyei ügyvivője hangsúlyozta: az áfatörvény módosítása – amelynek értelmében a kulturális intézmények nem igényelhetik vissza az áfát – jövőre sok tízmillió forintos bevételkiesést jelent Győrben. Balogh József elismerte, hogy a változás jelentős érvágás, ami biztosan azt jelenti, hogy a művészeti programokat karcsúsítani kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyílt a Frigyes-laktanya

Több százan voltak kíváncsiak a pénteki nyílt napon Győrben az egykori Frigyes-laktanya… Tovább olvasom