Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sokba kerültek a szerződések

A győri közgyűlés gazdasági bizottsága a következő ülésén vizsgálni fogja az összes olyan üzemeltetői szerződést, amelyet önkormányzati intézményre kötöttek – értesült a Kisalföld.
Lapunk úgy tudja: a fő ok az egyetemi csarnok júliusban módosított bérleti szerződése. A győri közgyűlés júliusi ülésén a képviselő-testület elfogadta, hogy mostantól öt éven át 13–25 millió forint helyett csupán 7 millióért adja bérbe az üzemeltetőnek a győri egyetemi csarnokot. Két okot is talált az önkormányzat az éves bérleti díj csökkentésére: egyrészt az üzemeltető Unihall kft. veszteséges és felélte törzstőkéjét, másrészt az egyetemi csarnok alkalmatlan arra, amire épült. Mindkettő újdonság volt akkor a közvélemény előtt. (Csarnok: fél áron is üzlet – Kisalföld, 2006. július 18.) Az előző ciklusban ellenzékben lévő jobboldal hevesen bírálta a döntést. Most ők vannak többségben...

Újabb javaslat

Az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy a jobboldali többséggel felálló testület első intézkedései között a szerződés(ek) felülvizsgálata szerepel. Lapunk úgy tudja, a gazdasági bizottság következő ülésén (december 13-án) a testület megvizsgálja az összes olyan önkormányzati intézményt, amelynek üzemeltetését külső cégnek adták ki. Szijjártó Péter, a bizottság elnöke ezt nem cáfolta, mint ahogy azt sem, hogy a témafelvetés egyik oka az egyetemi csarnok volt.

„ Célunk azt megvizsgálni, hogy ezek a szerződések előnyösek-e vagy sem a város számára. Ha pedig nem, akkor mérlegeljük, mit tudunk tenni a helyzet orvoslására."

Arra a felvetetésünkre, hogy a júliusban elfogadott előterjesztés például az egyetemi csarnok ügyében egyértelműen tisztázza, hogy 2010-ig évente legfeljebb hétmillió forint maradhat a bérleti díj, Szijjártó azt válaszolta: „Fogalmazzunk úgy, nem teljesen egyértelműen. Jogászaink ezt vizsgálják."

A bizottság egyébként újabb szerződésmódosítási javaslattal is fordulhat a közgyűléshez, az elnök ezt az utat sem zárta ki.

Alkalmatlan, amire épült

A júliusi szerződésmódosítás egyik oka az volt, hogy az egyetemi csarnok alkalmatlan arra, amire épült. A gazdasági bizottság ezt is vizsgálni fogja, de nemcsak a csarnok esetében, hanem a közelmúlt összes nagyberuházásánál is. „Több olyan példát láttunk, hogy az elemi erejű panaszok ellenére is átvették az adott épületet a kivitelezőtől, éppen ezért kell megvizsgálni, ki vagy kik ezért a felelősök." Nyílt titok, hogy ez csak a volt városvezetést érintheti, de hogy a vizsgálatnak a bizottsági elnök szerint lehet-e jog szerinti felelőse, Szijjártó azt felelte: a bizottság munkája megállapítani, s ha igen, élhet a törvényes úttal, vagyis feljelentést tehet.

Végül még az egyetemi csarnokot és Szijjártó Pétert érinti az a sportberkekben felröppent hír, miszerint a győri kosárlabdacsapat januártól már nem a csarnokban játssza meccseit, hanem a Magvassy-sportcsarnokban. A politikus válasza erre az volt: „Nem tagadom, hogy gondolkodunk azon, hol játsszunk a jövőben. Nem tartom ugyanis igazságosnak, hogy mi tízmillió forintot fizetünk teremhasználatért, míg más sportágak csapatai ingyen használhatják a Magvassy-sportcsarnokot. Ezt a kérdést is nagyon hamar le szeretnénk zárni" – mondta Szijjártó.
Természetesen megkerestük az ügyben leginkább érintett egyetemi csarnok vezetését is, ők azonban tőlünk értesültek a helyzetről, így egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Negro után most jön a feketeleves?

Öt évvel azután, hogy az országos felháborodás miatt a Danone elállt a győri gyár bezárásától és a kekszgyártás áttelepítésétől, a francia multinacionális cég ismét az átszervezésről tárgyal. Nincs pedig két hónapja annak, hogy arról adtunk hírt: a Győri Keksz Kft. október 13-án megvásárolta a Negro cukorka gyártásának jogát a Nestlétől, így 2007. január 2-tól a márka a győri cégé. Tovább olvasom