Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Sokba kerülhet a tűzhelyen hagyott étel (is)

A tűzvédelmi hatóságnak az aktuális kormányrendelet alapján ezentúl szigorúbban kell eljárni. Sok esetben nincs mérlegelési lehetőség, a tűzvédelmi bírságot ki kell szabni. Olyan tűz esetében, amelynél tűzoltóknak kell beavatkozni, 3 millió is lehet a bírság.
A tűzvédelemmel foglalkozó kormányrendelet számos előírása közül több olyan van, amelyik közvetlen érinti a lakosságot, s 23 olyan szabálytalanságot határoz meg, amelynél a tűzvédelmi hatóság nem mérlegelhet, ki kell szabnia a bírságot. S ez bizony komoly pénzébe kerülhet a szabályszegőknek, éljenek társasházakban vagy éppen családi házban.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kiemelt főreferense, Bakcsányi Péter főhadnagy néhány jellemző szabálytalanságra hívta fel a figyelmet, amelyeknél nincs mérlegelési lehetőség. Ilyen a tűzvédelmi szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltáshoz a tűzoltóságnak is be kellett avatkozni. Például ha valaki felrakja főni az ételt a tűzhelyre, majd magára hagyja azt, s ebből tűz lesz. De ide tartozhat az ágyban dohányzás miatt keletkezett tűz is. Ilyenkor 200 ezertől 3 millió forintig terjedhet a bírság összege.

Bakcsányi Péter: – A lépcsőházakba kitett virágok, bútorok akadályozzák a menekülést s a mentési munkálatokat. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Bakcsányi Péter: – A lépcsőházakba kitett virágok, bútorok akadályozzák a menekülést s a mentési munkálatokat. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Amennyiben a szabályszegéssel közvetlen tűzveszélyt vagy robbanást idéz elő valaki, 100 ezertől egymillió forintig terjedhet a bírság. A főhadnagy itt megjegyezte, hogy sokan tárolnak otthon a hétvégi házból télre hazavitt gáz- vagy turistapalackot.

A társasházaknál, legyenek azok panel- vagy téglaépítésűek, a közös képviselőknek érdemes tűzvédelmi szakember tanácsát kikérni. Ugyanis komoly összegű bírságokat fizethet az, aki menekülésre számításba vett kijáratot, vészkijáratot, menekülési útvonalat – lépcsőházfolyosót, előteret – úgy leszűkít, hogy nem biztosított a kiürítéshez szükséges áteresztőképesség. Ezt előidézhetik például lépcsőházba kitett virágok vagy éppen hűtőszekrény is. Ekkor 30 ezer és 45 ezer forint között kell bírságot kiszabni. Amennyiben ezeken a helyeken éghető anyagokat, tárgyakat – használaton kívüli, esetleg tárolásra kitett bútorokat – helyeznek el, 100 ezer forintig emelkedhet a büntetés.

Bakcsányi Péter itt megjegyezte: gondolni kell rá, hogy egy esetleges tűzesetnél a füst miatt a menekülők vagy a tűzoltók nem láthatják a lépcsőházba, folyosóra kitett tárgyakat, s eleshetnek bennük, ami a menekülésüket vagy éppen a beavatkozás sikerét kockáztatja. Ezért lényeges a szabad mozgás biztosítása. A tűzoltóság beavatkozását nagyban akadályozzák, hogy a lépcsőházakban elterjedt a térlezáró ajtók felszerelése: lehet, hogy a vagyonvédelmet szolgálják, de a tűzvédelemnek ártanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabil a megsérült családtagok állapota

Szombaton súlyos baleset történt Kónynál: a rendőrség elsődleges adatai szerint a vétkes sofőr a… Tovább olvasom