Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Sokba kerülhet a helyi múzeum

A tervek szerint a megyeszékhelyek, a megyei jogú városok fenntartásába kerülnek a megyei múzeumok, azok tagintézményei pedig a helyük szerint illetékes települési önkormányzatokhoz. Megyénkben így (újabb) múzeuma lenne a győri, a soproni, a csornai, a kapuvári és a nagycenki önkormányzatnak, s ezzel együtt persze újabb kiadási tétel is a költségvetésükben.

A törvénytervezet szerint felbomlana a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága, az alá tartozó intézmények önállóvá válnának: a győri múzeum a győri, a soproni a soproni önkormányzat fenntartásába kerülhet, s a helyi vezetés irányítaná a csornai, a kapuvári, a nagycenki kiállítóteret is.

A múzeumok többségéhez tartozik raktár, amit senki nem lát, senki nem látogat, ám fenntartási költsége annak is van – ez januártól a települési önkormányzatok vállát nyomhatja. Fotó: Bertleff András
A múzeumok többségéhez tartozik raktár, amit senki nem lát, senki nem látogat, ám fenntartási költsége annak is van – ez januártól a települési önkormányzatok vállát nyomhatja. Fotó: Bertleff András


A győri, a soproni és a csornai önkormányzat a tervezet elfogadásáig nem akart a témában nyilatkozni.

Perger Gyula
Perger Gyula

Perger Gyula, az igazgatóság vezetője megkeresésünkre elmondta: – Szeptember végéig kell összegzést készítenünk tagintézményeinkről. Valószínűleg ez alapján tárgyal majd a Megyei Intézményfenntartó Központ a települési önkormányzatokkal. Ebből világossá válik majd számukra, hogy mekkora teher egy múzeum, egy kiállítótér fenntartása. Nem csak abból áll, amit a közönség lát. Minden településen, ahol van intézményünk, van például raktár is, amit senki nem lát, senki nem látogat, de annak is van fenntartási költsége. Hozzátette: – Nem tudom elképzelni, mitől lesz olcsóbb az intézmények fenntartása, ha felbomlik az, ami most egységes egészként, szervezetként működik.

Az igazgatóság intézményei közül jogilag csak a győri és a soproni viseli a múzeum megnevezést, a többi kiállítótér, gyűjtemény, kiállítás. A múzeumi cím feltétele többek között a megfelelő szakembergárda. Ezt most csak Győrben és Sopronban tartjuk fenn, szükség esetén onnan küldünk ki kollégát a többi intézménybe. Ha önállóvá válnak, mindenkinek külön kell fizetni ezeket a költségeket. Arra a kérdésre, hogy mekkora teherrel kell számolniuk az önkormányzatoknak, – konkrétum nélkül – így válaszolt: „A világon nincs olyan muzeális intézmény, amelyik jövedelmező."

Az tehát biztos, hogy a múzeum, kiállítótér, gyűjtemény nem hozná, hanem vinné a települések pénzét. A győri, a soproni és a csornai önkormányzat a tervezet elfogadásáig nem akart a témában nyilatkozni. A kapuvári jegyző, Borsodi Tamás ennyit közölt: „Az önkormányzat üdvözli a Rábaközi Múzeum helyhatósági tulajdonba kerülését, hisz az idősebb dr. Faragó Sándor által 1960-ban alapított intézményről van szó. Reménykedünk, hogy a finanszírozási feltételek is rendelkezésünkre állnak majd". Nagycenk foglalkozott a kérdéssel. Bugledich Attila alpolgármester elmondta: – Kikértük a Széchenyikastély gazdasági adatait, körülbelül kétszer annyi az éves kiadás, mint a bevétel. Ennek ellenére, ha költségvetésünk engedné, vállalnánk a fenntartást. Mi jobban kötődünk a kastélyhoz, mint a pestiek, úgy gondolom, nálunk jó kezekben lenne. De helyzetünk nem könnyű, az új fenntartónak át kell vállalnia a folyamatban lévő pályázatok kötelezettségeit, az önrészt is. Épp zajlik a belső kiállító tér megújítása, ami óriási költséggel jár, és nem biztos, hogy idén befejeződik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marcalváros I. Győr mostohagyereke?

Mintegy tízezren élnek a győri Marcalváros I-en, ami egy olvasónk szerint "mostohagyerek", mivel a Tescót leszámítva nincs egy bevásárlóközpontja, nagyobb üzlete, mint például Adyvárosnak. Tovább olvasom