Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Sokat sütni, minél többet eladni

Abda - Sokat sütni, minél több pékárut kis haszonnal eladni – ez a receptje az abdai pékség vezetőjének, Harnyas Istvánnak, aki kiérdemelte az ˝év vállalkozója˝ címet.

– Gyerekkoromból emlékszem, nagyanyám maga készített kenyértésztát hetente és azt a pékségben kisüttette – idézte fel Harnyas István, akinek szülei már kibérelték Abdán a pékséget, tíz éven át ott gyúrtak, dagasztottak, sütöttek. Tőlük tanulta meg, hogyan kell a négyméteres lapáttal bánni, bár a végzettsége alapján kőműves. Mióta saját pékségét létrehozta, mindkét fia mestere lett ennek a szakmának, és felesége, menye is besegít a munkába. A családi összefogás mellett annak köszönhető szerinte kitüntetéssel elismert sikere, hogy minél többet igyekszik dolgozni, minél több árut eladni.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségétől kapta meg a ˝2009-es év vállalkozója˝ díjat és a válságban is csak arra figyel, hogy a munka minden fázisában részt vegyen. Gyakran rakja a kiflit, hétvégén maga hordja ki az árut, pedig 14 embert foglalkoztat. Délutánonként a boltosokkal beszél – a Győr környéki településekre mintegy 70 helyre szállít. Ha vevőik valamit kifogásolnak, azon változtat.

Harnyas István megkapta a ˝2009-es év vállalkozója˝ díjat. Fotó: Bertleff András
Harnyas István megkapta a ˝2009-es év vállalkozója˝ díjat. Fotó: Bertleff András

˝Frissen minden kenyér finom, az az igazán jó, ami 3 nap múlva is az˝ – állítja és esküszik a kovásszal készülő, magyar kettős kemencében sütött hagyományos parasztkenyérre, amihez csak liszt, víz kell és 5 napig is eláll. Korábban csak ezzel foglalkozott, de muszáj volt kiflivel, zsemlével, aztán péksüteményekkel bővítenie kínálatát, mert különben a kenyeret is mástól vették volna az üzletek. A ’80-as évek elején ugyanis még csak 8–10 pékség volt Győr környékén, most már 60, úgy, hogy mintegy 20 nemrég megszűnt.

Harnyas István az időseket, fogyatékosokat ellátó intézményeknek ezentúl kedvezményeket ad. A díj is épp közéleti tevékenységét ismerte el eredményei mellett, mert eddig is számos rendezvényt, diákprogramot támogatott finomságokkal.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2010. március 01. 17:39
    „Végre egy örömhír! Jó lenne több ilyet látni a Kisalföldben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finta Zoltán mérnök-tanár festményeinek kiállítása

Megnyílt a győri József Attila Művelődési Ház (Móra Ferenc tér 1.) bemutatótermében Finta Zoltán… Tovább olvasom