Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Sokan tartoznak a fűtésért

Győrben 24.500 lakást fűt a Győrhő, ebből 2200 önkormányzati bérlakásnak van tartozása.
– A győri önkormányzat osztalékot nem igényel távhőszolgáltató vállalatától, a fogyasztók – 2005-től hivatalosan felhasználóknak neveztetnek – szerencséjére: így elkerülhető volt az idei díjemelés. A lakásonkénti gázártámogatás nélkül azonban duplájába kerülne a fűtés.

– Annak ellenére, hogy a távhőszolgáltatás lakossági díja nem emelkedett, csaknem megkétszereződött idén a nem fizetők száma: korábban átlagosan hét-nyolcszáz adósa volt a cégnek, most már ezerkétszázan tartoznak a fűtés árával – derült ki a Győrhő kft. keddi évzáró tájékoztatóján, a Rozgonyi utcában. H. Szováti Miklós igazgató elmondta: a nem fizetők felénél a behajtás már a bírósági végrehajtás szakaszába jutott.

A megyeszékhelyen összesen 24.500 lakást fűt a távhőszolgáltató, arányaiban a legtöbb gondot – a díjhátralékosok 40 százalékát – azonban a 2200 önkormányzati bérlakás adja, az itt lakó hőfelhasználókon ugyanis gyakorta nincs mit behajtani... Az évi 6 milliárdos árbevételű cégnek a lakosság mintegy 160 millió forinttal adósa.

Milanovich László osztályvezető a távhőtörvény idei változásait ismertetve elmondta: a polgári törvénykönyvben bekövetkezett változásoknak megfelelően a korábbi „fogyasztó" helyett „felhasználó" lett a hivatalos megnevezése a távhőszolgáltatást igénybe vevő ügyfélnek, aki viszont panaszait az önkormányzat jegyzője helyett ezentúl a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségen adhatja elő.

A „díjfizető" fogalmát is bevezette a törvény, „szinte szó szerint" úgy, ahogy azt a korábbi győri önkormányzati rendeletben már megfogalmazták. Az új törvény a bérlőt is elismeri díjfizetőként, ám a tulajdonos a bérlőért helytállni köteles. Egyik díjfizető viszont a másik tartozásáért nem tartozik felelősséggel. A közüzemi szerződés a törvény szerint a felhasználó és a szolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével automatikusan létrejön. Az árszabályozás továbbra is önkormányzati hatáskörben marad, azonban az ármegállapítási javaslatot a testületi jóváhagyás előtt a gazdasági és közlekedési miniszter véleményezi.

A törvény internetes honlap létrehozására és működtetésére is kötelezi a távhőszolgáltatókat, ennek a győri cég már idejekorán eleget tett, információi, ügyfélszolgálati adatai szeptember 22. óta megtekinthetők a www.gyorho.hu című oldalakon. A Győrhő egyidejűleg kommunikációs és marketingirodát is létesített, mert a távhőszolgáltatással kapcsolatban még mindig sok a félreértés.

– A felhasználók többségében nem tudatosodott például – hívta fel a figyelmet Nagy Ferenc műszaki igazgatóhelyettes –, hogy a berendezések legfeljebb „az épületek falának síkjáig" képezik a távhőszolgáltató tulajdonát, innentől minden meghibásodás, illetve beavatkozás költsége a felhasználókat terheli.

A másik félreértés, hogy sokan a tulajdonjog tudatában felhatalmazva érzik magukat a műszaki felelőtlenségre: a kontár beavatkozások, rendszerleürítések, összeférhetetlen berendezések miatt sem vállalhatja a Győrhő az anyagi felelősséget, ezért minden beavatkozáshoz írásbeli beleegyezését kell kérni.
– Aki például úgy gondolja, hogy az acéllemez radiátorok egy részét egy nagy rendszeren belül minden további nélkül kicserélheti alumíniumra, annak viselnie kell ennek anyagi következményeit is – fogalmazott Nagy Ferenc.

H. Szováti Miklós végezetül felhívta a figyelmet: a gázmotoros erőmű beruházása – melynek köszönhetően idén is csaknem 600 millió forintot költhetett a cég fejlesztésre, beruházásra – bizonyítja, hogy van szellemi tőke a városban, bátrabban is lehetne rá alapozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert az árvízkárosultaknak

A Republic jótékonysági koncertjének bevételével a székelyföldi árvízkárosultakat támogatják. Tovább olvasom