Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Sokan szeretnék a fűtéskorszerűsítést

Győr - Miután az elmúlt években bebizonyosodott a házak szigetelésének és fűtéskorszerűsítésének elvitathatatlan haszna, rendkívül népszerű lett a „panelprogram". Az állami támogatás csak az igények egy részére futja.
Idén (a tavalyi tapasztalatok alapján) volt néhány változás a „panelprogramban". Egyebek között, hogy épületek szigetelésére csak úgy nyerhetnek állami támogatást (egyharmad részt) a lakóközösségek, ha már korszerűsítették a fűtési rendszerüket, vagy egyúttal azt is vállalják. Újdonság, hogy a lakástulajdonosok a költségek akár 2/3-ának biztosítását is vállalhatják, tehát pályázhatnak, ha a helyi önkormányzatnak nincs erre támogatási forrása.

A szintén meghirdetett Ökoprogramban lehetőség van az egyedi fűtésszabályozás kialakítására, illetve költségosztók, mérők felszerelésére lakásonként, vagyis a távfűtött, egyedi szabályozási lehetőséggel nem rendelkező lakások fűtési rendszerének felújítására.

Az Ökoprogramban az állami támogatás mértéke 35 százalék lehet, ez 54 ezer forint lakásonként maximálisan,

az önkormányzat vagy harmadik fél 15 százalékot áll, a lakástulajdonos a felújítási költségek 50 százalékát fizeti, de ezt is átvállalhatja a harmadik fél, például az önkormányzati vagyonkezelők, a távhőszolgáltatók.
A fűtéskorszerűsítési programra a minisztérium 1,5 milliárd forintot biztosított. Ez az összeg körülbelül 30 ezer lakásra elég országosan. Csakhogy a fűtéskorszerűsítés a már elvégzetteknél jelentkező akár 30 százalékos energiamegtakarítás miatt olyan népszerűvé vált, hogy például csak a fővárosban már vagy 160 ezer lakásra jelentkezett igény. Az erre szánt támogatási összeget emelik ugyan, de úgy is várhatóan „csak" 50–60 ezer lakásra lesz elég.

Győrött eddig 69 panelprogramos pályázatot nyújtottak be az önkormányzathoz, szigetelésre vagy fűtéskorszerűsítésre, vagy kombináltan. Az adatok összesítése, a pályázatok ellenőrzése (megfelelnek-e a feltételeknek) még tart, így nem tudni, hány lakásról van szó. Egy-egy pályázatban szerepelhet mondjuk tíz, de alkalmasint ennek a többszöröse is.

Felújított panelépületek Győr-Adyvárosban: Az elmúlt években bebizonyosodott a házak szigetelésének és fűtéskorszerűsítésének elvitathatatlan haszna, ezért rendkívül népszerű lett a panelprogram. Fotó
Felújított panelépületek Győr-Adyvárosban: Az elmúlt években bebizonyosodott a házak szigetelésének és fűtéskorszerűsítésének elvitathatatlan haszna, ezért rendkívül népszerű lett a panelprogram. Fotó: Szük Ödön

Győrött az ígérethez híven folytatódik az önkormányzat által meghirdetett fűtéskorszerűsítési „mintaprojekt". Tavaly 172 lakás fűtési rendszerét alakították át így teljesen. A Győrhő 50 milliós, erre a célra tett közérdekű kötelezettségvállalásából a fele fogyott el, a másik feléből ebben az évben a tavalyihoz hasonló számú lakásban lehet lecserélni a régi fűtési rendszert. Erre július 31-ig adhatják be pályázatukat a lakóközösségek. A határidőt azért tolták ki ennyire, hogy azok, akik esetleg az országos pályázaton nem nyernek támogatást, még ebbe „beleférjenek".

Olvasóink azt is kérdezik: ha nem sikerül pályázaton nyerni, vagy el sem indulhat a társasházi közösség, mert a lakók közül valakiknek például köztartozásuk van, egyedileg, saját költségből megoldható-e a fűtéskorszerűsítés, költségmegosztók felszerelése? Nos, „fizikailag" talán igen, de igazából nem. Egyrészt, mert a rendszert nem lehet apránként bolygatni, másrészt, ha például egy épületben csak egy-két helyen van költségmegosztó felszerelve, nincs mihez viszonyítani, nincs értelme. A lakótársaknak kell tehát közös nevezőre jutniuk. Hallottunk már olyanról is, valaki helyett a közös költségből fizették ki a néhány ezer forintos tartozást, hogy pályázni tudjanak felújításra.

Olvasóink írták

  • 1. mtt 2008. június 10. 17:11
    „Nekem személy szerint nem tetszik ez a panelprogram. Amikor ezeket a lakásokat eladta az önkormányzat szinte fillérekért, akkor is tudták, hgy azért az árért milyen és mennyi idős lakást vettek. Potom pénzeken lehetett megvenni őket, annyiba kerültek. Most meg mindenféle kedvezményekhez jutnak, ami szerintem nem korrekt. Én és sok más, aki hitelből építkezett, fizeti a havi 60-80ezreket törlesztőrészletre, nekünk senki nem adott olcsóbban műanyag nyílászárót, hőszigetelő vakolatot stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúnyogot irtottak Győrben

Győr - A monitoringrendszer jelzéseit, valamint az időjárási és a vízállási viszonyokat figyelembe… Tovább olvasom