Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Sokan kevésnek érzik az emelést

Az emelkedő bértábla ellenére Győrben sok közalkalmazott kisebb fizetést visz haza az idei első félévben.
Az ok: az ön- kormányzat éveken át olyan pluszjuttatásokat biztosított, amelyeket most nem tud vállalni az előző esztendeihez hasonló mértékben.

A győri bérelemek néven ismertté vált többletjuttatások részbeni megszüntetését tervezi az önkormányzat – tudta meg a Kisalföld. Zadravecz Margit, a polgármesteri hivatal pénzügyi irodavezetője ennek hátteréről elmondta: Győrben 1997 óta a kötelezően adandó illetményen felül többféle jogcímen is elismerik a közalkalmazottak minőségi munkáját, amelyet saját erőből, állami támogatás nélkül fizettek ki. Ezt a rendszert azért vezették be, mert a közalkalmazotti törvény szerint a közalkalmazottak fizetése csak az iskolai végzettségtől és az életkortól függ, attól nem, ki hogyan dolgozik. A bérkiegészítések mindig határozott időre szóltak, s legutóbb december 31-én jártak le.

A közgyűlés a jövő héten tárgyalja a város idei költségvetését, benne a bérelemek ügyét is. A javaslatban ezek kétharmadának a megszüntetése szerepel. Zadravecz Margit szerint az ok az, hogy a 13. havi fizetés januári kifizetése 867 millió forintba került a városnak, a január 1-jei 7,5 százalékos és a szeptember 1-jei további 4,5 százalékos közalkalmazotti bértáblaemelés 904 milliót visz el, a köztisztviselők béremelése pedig újabb százmilliót. Ezzel szemben Győr az idén mindössze 490 millió forinttal kap több pénzt a tavalyinál működési kiadásaira az államtól.

A speciális bérelemek tavaly összesen 430 millió forintos terhet jelentettek a városnak. Ezt a tételt idén 140 millióra csökkentik, s a különbözetet a bértáblaemelés fedezetéhez használják fel. A szakember elismerte, hogy lehetnek olyan közalkalmazottak, akiknek idén kevesebb lesz a fizetése, mint 2004-ben. Hozzátette: ebben az is szerepet játszik, hogy az önkormányzat – bár nem volt kötelező – július 1-jétől határozott időre, december 31-ig 6 százalékkal felemelte a fizetéseket. Az irodavezető reméli, hogy a szeptembertől esedékes újabb fizetésemelés korrigálja ezeket a méltánytalan helyzeteket.

Lapunk megkérdezte Torma Tibornét, a Pedagógusok Szakszervezete Győr Város és Környéke Regionális Szervezetének titkárát, aki elmondta: bíznak abban, hogy a városvezetés megtartja ígéretét, és a költségvetésben valóban szerepel a bérelemek egy része. A holnapi érdekegyeztető fórumon ezt kívánják elérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utcára kerüléstől félnek

Félnek az önkormányzati helyiséget bérlő üzlettulajdonosok, hogy az utcára kerülhetnek. Akik pedig 2004 januárjától határozatlan idejű szerződésüket határozottra módosították, azok az öt, tíz, akár huszonöt éves időtartammal járó rizikótól tartanak. Az önkormányzat szerint a kockázat kölcsönös. A határozatlan idejű szerződést évekkel ezelőtt kötötték. Tovább olvasom