Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Sokan forgatnák tovább a szélkerekek ügyét

Tét - Kiderült: a téti városvezetés jogi lépéseket fontolgat a tiltakozó aláírásgyűjtés okán.
Szélkerekek ellenszélben címmel június 9-i számunk címlapján írtunk arról, hogy elbúcsúzhat Tét attól a joggal remélt évi mintegy ötvenmillió forintos bevételtől, amit iparűzési adóként kapott volna, ha megépül a szélerőműpark a város határában. A beruházó ugyanis a tiltakozást jelző lakossági aláírásgyűjtés nyomán úgy döntött, eláll tervétől. Cikkünk nyomán azonban kiderült, sokan vannak azok a tétiek, akik szeretnék, ha mégiscsak forognának a város közelében azok a kerekek. A szerkesztőségünket megkeresők közül többen szinte követelték, hogy hozzuk nyilvánosságra a tiltakozásképp összegyűjtött aláírások listáját, mert szeretnék tudni, ki az a mintegy száz ember a több mint négyezer helybeli közül, aki meghiúsította azt, amit többen annyira vártak, ami szerintük az adóbevétel által a város fejlődését, az életkörülmények javulását szolgálta volna.


Népszavazás ötmillióért?

A véleményüket szerkesztőségünkbe eljuttatók úgy vélik, több az olyan téti, aki a városnak hasznot hozó beruházás mellett van, csak őket nem kérdezték. Ezért is tartottak volna szükségesnek a témában népszavazást. Azonban Szabó Ferenc polgármester szerint nem volt oka az önkormányzatnak a mintegy ötmillió forintba kerülő népszavazás megszervezésére egy olyan beruházás ügyében, ami megszerezte a jogszerű építési engedélyeket. S ellenérzését az önkormányzatnak korábban egy helybeli se jelezte. A polgármester hangsúlyozta: az aláírásgyűjtők sem a városvezetésnek juttatták el a tiltakozó íveket, azokról a hatóságoktól, a beruházótól értesült. De ha meg is kapja közvetlenül az aláíróktól az íveket, csak akkor dönthetett volna úgy a képviselő-testület, hogy vizsgálja az aláírások hitelességét, ha a tiltakozók népszavazást kérnek. Nyilvánosságra pedig semmiképp se hozhatták volna a listát, az aláírók neveit, legfeljebb, ha ahhoz mindegyikük külön-külön hozzájárul. Azt is elmondta Szabó: ha nyomatékot akarnak adni véleményüknek azok is, akik a szélkeréktervek megvalósulását várják, ők is aláírásgyűjtésbe kezdhetnek.


Per lesz belőle?

A városvezető úgy érzi, amíg bármilyen kicsi esély van rá, fáradoznia kell azon, hogy forogjanak Téten a szélkerekek. Bár belátja, erre már tényleg csak csekély a remény. Mégis szeretné, ha a tervet helyeslők jelzéseinek hatására legalább annyit megtenne a beruházást előkészítő cég, hogy tájékoztatóval egybekötött lakossági fórumot tart többéves munkájáról. Azon kiderülhetne, mennyien vannak az erőműveket igenlők és ellenzők, utóbbiaknak melyek a fő indokaik.

Szabó Ferenc szerint az aláírásgyűjtés demokratikus lehetőségének hátránya, hogy az aláírók nem tartoznak anyagi felelősséggel azoknak, akik sokat vesztenek az elmaradt beruházás miatt. Az viszont szerinte nem is egyeztethető össze a demokráciával, a jogszabályokkal, hogy az akár mintegy száz aláíró az összes téti nevében tiltakozzon. Jogi lépéseket fontolgat, ugyanis tudomása szerint azokon a bizonyos íveken ilyen értelmű megfogalmazás szerepel.

– Tiltakozhatnak az aláírók, de nem mások nevében, nem az összes, nem a több mint négyezer téti nevében – szögezte le a polgármester.


Pletykálkodás helyett tájékozódás

Egy olyan, aláírás nélküli levelet kaptunk cikkünk nyomán, amelyet a szövege szerint a tiltakozóív egyik aláírója írt. Ellenérzése okaként azt emelte ki, hogy éjjel-nappal a szélkerekek susogását kellene hallgatnia és ingatlanja eladhatatlanná válna, ha azok megépülnének. Úgy véli, szélkerekek inkább csak autópályák mellett foroghatnának. Több lapunkhoz érkezett megkeresés pedig úgy kezdődött: „pletykaszinten hallottuk". A polgármester szerint azonban akiket érdekeltek a szélkeréktervek, azok eddig is számos módon informálódhattak, ezután is megtehetik hivatalukban. Igaz, ez nem önkormányzati beruházás, de írásban, szóban is többször adtak róla tájékoztatást, a képviselő-testületi üléseken is szó volt róla, amiken bárki részt vehet.


Kotlás és brummogás

Korábbi cikkünkben az egyik tiltakozó azt nyilatkozta: „Neki nem hiányzik a brummogás, amit a kerekek forgása kelt." Az is kiderült, csak feltételezi, hogy lenne ilyen hanghatás. Minderre néhány olvasónk, aki már állt szélerőmű tövében, úgy reagált: „brummognak ám a medvék". Ennél is bizarrabb volt az az olvasói levél, amely egy sokkal régebbi helyi ügyet említett. Aszerint már akkor az új, a fejlődés ellen voltak a tétiek, amikor azt mondták: nem menjen át településükön a vasút, mert akkor „nem fognak megkotlani a tikok". Ez a része a történetnek tán csak legenda, de a polgármester szerint tiltakozás az volt és el is kerüli a vasút a várost. Ha nem így lett volna, akkor az elmúlt évtizedekben sokkal többet fejlődhetett volna településük, szerinte már előrébb tartana Tét, mint Csorna.

Olvasóink írták

 • 8. Egy téti lakos 2008. július 17. 13:56
  „Kedves tiltakozók!!!

  Aki úgy véli hogy a szélkerék "brummog" az menjen el Csornára, közel van, ott forog egy, meghallgathatja. Szerintem ha még brummog is a szélkerék, azt nem hallja, mert a lényege pont a szél, ami elviszi a hangot, ami ráadásol több 10 méter magasban van. Ehhez nem kell egyetem, csak pusztán józan gondolkodás, és logika. Úgy vélem az a 100 aláíró ezen tulajdonságokkal még csekély mértékben sem rendelkezik. Ez nem kifogás Kedves Ellenző. A Susogásról meg csak annyit, hogy aki Győrben vagy épp a Fővárosban él, az is hozzászokott a zajhoz, ami ott azért nem is kicsi. Egy kis susogás nem hiszem hogy alvásproblémákat okozna, akinél mégis azt sajnálom.
  Elég szomorú, hogy Téten ha valamibe bele szeretne vágni a városvezetés, egy beruházóval karöltve, azt pár 100 téti lakos aláírásokkal meghiúsítja. Aki a szemétátrakót, és a szélkereket ellenzi ( mindkettő a kisvárosunk fejlődését szolgálná) , annál valami nincs rendben, vagy csak egyszerűen lusta gondolkodni.”
 • 7. direkt 2008. július 06. 23:16
  „Szerintem azért egy ekkora településen "nemhivatalosan" tudták, hogy kik ellenzik a szélerőművet. Miért nem tudták őket idejében meggyőzni?”
 • 6. nibail 2008. július 03. 19:57
  „Sajnálom a tétieket.Mivel én is téti származásu vagyok nagyon is a szivemen viselem a sorsukat.Elitélem azokat akik aláírásokat gyüjtöttek hogy ne épülhessen meg a szélerőműpark.Szerintem nem hangosak,csak kitalálták az egészet okokat keresve. Elég sokat járok Óvárra és ott rengeteg szélerőmű van.De még nem halottam volna a panaszokat hogy zajosak lettek volna.És gondolom nem közvetlen a házak fölé épülne meg,hanem a városon kívül.Ezt kellene mérlegelni,és nem csak tiltakozni.Meg gondolom a bevétel sem esne rosszul a városiaknak!”
 • 5. csocso 2008. július 03. 14:18
  „Magyar valóság... Kicsinyesség, rövidlátás miatt az egész közösség rosszul jár. Sajnálatos, hogy már a Kisalföldön is megtörténik ilyesmi.”
 • 4. asas45 2008. július 03. 12:58
  „Mekkora baromság, hogy azé tiltakoztak mert a búgásuk (szélerőművek) zavarná őket. Búgni a csiga szokott :)”
 • 3. Piréz törzsfőnök 2008. július 03. 12:54
  „Kedves Szabó polgármester Úr !

  Gondolom - a várható több tíz millió Ft. iparűzési adó fejében - annak sem lenne semmiféle akadálya, hogy megkeressen további szélerőműves cégeket ( ha már a térség alkalmas az üzemeltetésre ), volnának szívesek beruházni Téten.

  Ha akadna beruházó, a képviselőtestület maga írhatna ki népszavazást a kérdésről, amelyen kiderülhetne : hogy áll a hőbőrgők - haladók aránya.

  A népszavazási döntéssel mégcsak felelősség sem nyomná a polgármesteri vállát....

  Jó munkát....!”
 • 2. Tapmancs 2008. július 03. 12:29
  „Hajrá Tétiek (többsége)! Ne hagyjátok hogy néhány ősbunkó keresztbe tegyen az elképzeléseknek. A "nem fognak megkotlani a tikok"-ra meg szavakat sem találok.”
 • 1. Agent 2008. július 03. 09:45
  „Az emberi butaság határtalan, ebben sajnos mi Magyarok szeretünk jeleskedni, ékes példája ennek a szélerőműparkok építése körülötti folyamatos hűhó, az átlagember bekajálja a rémhíreket, a megélhetési rémhírterjesztők pedig kényelmesen hátradőlnek.
  Mert ugyebár természetes, hogy van villany a házban, minden működik, mehet a TV benne a Maónika só, ellenben atomerőmű nem kell, szélerőmű nem kell, vízerőmű nem kell, szalmatüzelésű erőmű nem kell, csak áram legyen, valahonnan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvényes a szerződés: jöhetnek a postásbiciklik

Győr - Megkapják a szlovén kerékpárjukat a postások: a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) szerint… Tovább olvasom