Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Sokallják a csatornázás árát

Meglepte a sárásiakat az összeg, amit a szennyvízcsatornázásért kérnek tőlük. A polgármesteri hivatal korábban levélben megküldött tájékoztatása szerint azonban négy év alatt részletekben is kifizethetik.

A sárási csatornázás első üteme, ami a városrész hetven házát érinti, nemrégiben elkészült. Az ingatlantulajdonosok megkapták a levelet arról, mennyit kell fizetniük közműfejlesztési hozzájárulásként. Ez háborította fel őket. Számítottak rá, hogy pénzükbe kerül az áhított változás, de arra is, hogy a költségek szétosztásakor figyelembe veszik, hogy a korábban kertes övezetbe az utóbbi években egyre többen költöztek. Az emiatt keletkező szennyvíz pedig egyre nagyobb terhelést jelentett a területen.

– Örülünk, hogy elkészült a csatornázás, de a 400 ezer forinthoz közeli összeget irreálisnak tartom. A fele lenne elfogadható. Baj, hogy a várható kiadásról nem tájékoztattak előre, s most se ártana, ha a válaszlevél részleteit, az ahhoz csatolt megállapodás feltételeit elmagyaráznák. Tárgyalni szeretnénk a fizetés határidejéről is, mert számunkra az derült ki, hogy év végéig az összeget elő kell teremteni. Sokan, ha akarnák, se tudnák miből. Legalább kamatmentes kölcsönt kaphatnánk – sorolta Barta István sárási lakos, s hozzátette: az ingatlanárak estek. „A környéken többnyire négymillióba kerül egy kis ház kerttel, ennek most a tíz százalékát elkérik csatorna-hozzájárulásként? Ennyivel nem nő az ingatlan értéke azzal, hogy a szennyvízelvezetés megoldott."

Barta István örül, hogy elkészült a csatornarendszer, de a hozzájárulást háztartásonként túlzónak tartja. Fotó: Mészáros Mátyás
Barta István örül, hogy elkészült a csatornarendszer, de a hozzájárulást háztartásonként túlzónak tartja. Fotó: Mészáros Mátyás


Szabó Gábor, a polgármesteri hivatal városépítési osztályának csoportvezetője elmondta, levelükben szerepel: kettő-négy év alatt részletekben is törleszthetik a hozzájárulást, a jegybanki alapkamattal megegyező kamatozással. Szerinte a közművesítés költségének áthárítását önkormányzati rendelet szabályozza, azonban nem a teljes beruházási költséget hárítják át, hanem 41 millió helyett csak 26 millió forintot. Megjegyezte: van, aki már be is fizette a rá eső részt és hamarosan használhatja a szennyvízhálózatot.

– Korábban kértem a városvezetőt, járuljon hozzá a csatornázási költségekhez. Igaz, lehetővé teszik a jogszabályok a kiadás átterhelését a sárásiakra, és reális is a lakosoktól kért összeg a beruházáshoz képest, ám egyesek pénztárcájához képest magas. Azt javaslom, válaszlevélben kérjenek részletfizetési lehetőséget – mondta el Bárány István, a városrész önkormányzati képviselője, aki, ha meghívják, elmegy szombatra tervezett gyűlésükre, amin lapunk tudomása szerint arról döntenének, hogyan képviseljék együtt érdekeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan megérkezik az egyetemhez a busz

A Hédervári út–Szövetség utca–Rónay Jácint utca csomópontban zajló útépítés befejezési határideje jövő március. Tovább olvasom