Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Sokallja a túlórát

˝Kifogást nem fogadnak el és azzal fenyegetik a munkásokat, hogy akinek sokat jár a szája, azt kirúgják, meg aki nem vállalja, az megnézheti magát fizetésemeléskor.˝

A jogszabályok a túlóra éves mértékét határozzák meg, ami 200 óra. Ha egy munkahelyen a szakszervezet és a munkáltató erről a kollektív szerződésben megegyezik, akkor 300 óra is lehet. Mindezek alapján a panaszban említett gyakorlat nem szabálysértő. Viszont úgy tűnik, hogy olvasónk munkahelyén nem megfelelő a dolgozók és a vezetők közti kommunikáció, nem rendezettek a munkaügyi kapcsolatok. A kifogásolható hangnem, az alkalmazottak helyzetével való visszaélés megelőzése érdekében érdemes a munkásoknak szakszervezeti csoportot alakítaniuk. Ha nagyobb érdekvédelmi szövetséghez csatlakoznak, szakértő tárgyalhat nevükben, képviselheti érdekeiket.

Azt is meg kell jegyezni: fontos a családdal töltött idő, de napjainkban felértékelődött a pluszpénzkereseti lehetőség, sokan a túlórákat – ha azokat ki is fizetik – szívesen vállalják, hogy el tudják tartani a családjukat.


Olvasói kérdés

A munkáltató mennyi túlórát rendelhet el egy hónapban? Ahol dolgozom, ebben a hónapban a 3. szombatra rendelik el a kötelező túlórát. Kifogást nem fogadnak el és azzal fenyegetik a munkásokat, hogy akinek sokat jár a szája, azt kirúgják, meg aki nem vállalja, az megnézheti magát fizetésemeléskor. Szerintem mindenki szeretne néha a családjával is törődni.

A munkaügyi tanácsadásban partnerünk a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége.Olvasóink írták

 • 3. nyusz 2010. február 17. 19:16
  „Ismerősőm épitőiparba dolgozik,minden szombaton,és most legujabban vasárnapokat is,és abszolut 1fillérel se kap többet.Ugyan ugy 500ft/orabérbe vannak.S senki nem mer szolni.”
 • 2. bibics 2010. február 17. 16:40
  „Hát én ezt nem értem!!!!
  A kérdésre azt tanácsolja az érdekeinket képviselő, hogy már ne is foglalkozzunk a családdal, divatjamult, örüljünk, hogy túlórázhatunk (jó sokat) és méginkább annak, ha ezt ki is fizetik?!?!?!?!
  Próbálj szerveződni!!!!!! Igy még biztosabb, hogy utcára kerülsz!!!!”
 • 1. Jandex 2010. február 16. 16:03
  „Éljen a "szagszervezet",mert itt valami bűzlik!!!!:))))))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az hiteles, aki poklot járt

Évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban és több mint 32 ezren… Tovább olvasom