Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Sokaknak taktika a táppénz

Győr-Moson-Sopron - Évente akár 30–40 millió forintos kárt is okozhatnak munkaadójuknak azok a dolgozók, akik egészségesen mennek táppénzre. A központi ellenőrzés nem elég hatékony, de a cégek térítés ellenében külön is kérhetik, hogy nézzenek utána a betegeskedő kollégáknak.
Levélben kérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) segítségét a napokban a győri székhelyű Leier cégcsoport, miután a vezetőségnek szemet szúrt, hogy ordító különbség van az ausztriai és a magyar cégeiknél táppénzen lévő dolgozók száma között. A megyében havonta 3–4 kérés érkezik az egészségpénztárhoz, célzott ellenőrzést kérve, ami pénzbe kerül ugyan, de sokszorosan megtérülhet.

– Az utóbbi két évben megduplázódott azok aránya, akik a táppénz lehetőségét használják fel arra, hogy pihenni menjenek, feketén idénymunkát vállaljanak, vagy éppen húzzák az időt (és kapják a táppénzt) munkaviszonyuk megszüntetése előtt. Mivel a dolgozó betegségének első 15 napjában a munkáltató köteles bérének 80 százalékát, utána pedig a táppénz egyharmadát kifizetni, az így kifizetett pluszköltségünk a helyettesítésekkel együtt csak idén január óta elérte a 29 millió forintot – mondta Komlós Andor, a Leier ügyvezetője, aki szerint a szomszédos Ausztriában lévő üzemeikben csak nagyon ritkán találkoznak a fentiekhez hasonló esetekkel.

Tavaly 62 ezer 589 alkalommal ellenőrizte Győr-Moson-Sopron megyében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hogy jogosan van-e valaki táppénzen, s több mint minden huszadik embert keresőképessé nyilvánítottak. Megyénkben a 280 háziorvos mellett 13 úgynevezett felülvéleményező orvos dolgozik, ami Istántsuly Dezső, az OEP megyei igazgatóságának vezetője szerint kevés; valójában a fenti szám többszöröse is lehet a „lógók" aránya. Azt sok munkaadó nem is tudja, hogy bármelyik foglalkoztató kérheti táppénzen lévő dolgozóinak célzott ellenőrzését az egészségpénztárnál, igaz, tavaly óta ezért a zsebükbe kell nyúlniuk. 15.800 forint a szolgáltatás díja, ennyiért ellenőrzik, valóban beteg-e a munkavállaló. A megyében havonta 3–4 ilyen kérés érkezik, s többek között a hat százalék feletti táppénzes arányt felvonultató Leier-csoport is fontolgatja, hogy a jövőben élni fog a lehetőséggel. Közérdekű bejelentés címén „ingyen" is jelenthető az esetleges gyanú – ez esetben nemcsak cégvezetők élhetnek vele –, ilyenkor az OEP mérlegel, lefolytassa-e a vizsgálatot vagy sem. Istántsuly Dezső szerint érdemes bevállalni az ellenőrzési költséget – különösen a magas „táppénzaránnyal" bíró vállalatoknak –, hiszen egy-egy ilyen akció az egész cégnél visszatartó erővel bír. Már csak azért is, mert a jogtalanul táppénzen lévő dolgozó munkaviszonya azonnali hatállyal megszüntethető – igaz, van, ahol ez a sorrend megfordul...

– Divat lett az elbocsátás után rögtön táppénzre vonulni, teljesen egészségesen, mivel az elbocsátás utáni három napban még van lehetőség ezt legfeljebb 45 napra igénybe venni. Nagy hatalom van a háziorvosok kezében, mert bár sokan kerek perec megtagadják a hasonló kéréseket, számos ilyen esettel találkozunk – mondta Istántsuly Dezső, hozzátéve, hogy kis számban természetesen olyanok is vannak, akiknek valóban orvosi, pszichés problémát okoz munkahelyük elvesztése.

A Győr-Moson-Sopron megyében dolgozó 160 ezer 200 OEP-biztosított 2007-es adatait vizsgálva egyébként kiderül, hogy átlagosan 3,4 százalékuk – naponta 5466 ember – van táppénzen, s ennél rosszabbul „teljesít" a nagyvállalatok többsége.

Túlélési taktika?

Marton Károly szociálpszichológiával és vezetéslélektannal foglalkozó nyugalmazott főiskolai docens szerint ez a módszer a magyarok egyik túlélési technikája, amikor bizonytalannak érzik pozíciójukat a munkahelyükön. Hozzátette: ez jóléti társadalmakban csak ritkán fordul elő, s az egyéni érvényesülésben a csoportérdek felelősségoldala kisebb dominanciával bír, azaz az egyén pénztárcája sokkal fontosabb, mint a munkahelyi közösség segítése és az együtt elért eredmények. A magyar pedig találékony, kreatív nép, aki mindig minden helyzetet túlél és ehhez mindig megtalálja a kiskapukat...


Olvasóink írták

 • 12. Imcsi 2008. október 21. 20:41
  „zorro7! Sajnos én sem találom!”
 • 11. Imcsi 2008. október 21. 20:39
  „A Leier-cégnek joga ellenőriztetni betegeit, de azért ő sem makulátlan: magyarországi üzletkötője szlovák rendszámú autóval közlekedik! Lehet, hogy az ausztriai is?”
 • 10. zorro7 2008. október 21. 11:54
  „Ez nem a témához kapcsolódik, de szeretném ha valaki segítene megtalálni egy tegnapi cikket, ami arról szólt, hogy a nyugdíjas rendőröket visszahívják.Nem tudja valaki hol lehet ez a cikk?Köszi ha valaki megtalálja és megírja.
  Egyébként az 1, 4,5,6, 8,9 hozzászólóval tökéletesen egyetértek.”
 • 9. lolita 2008. október 19. 09:50
  „A ket orszagot nem szabadna összehasonlitani,semmifele teren!Nalunk a beteg szazszor meggondolja magat mikor megy tappenzre,mert felti a munkahelyet tehat ezzel is fenyegetve vagyunk!Ha pedig nem birok dolgozni jön a masodik veszely tudok az orvosnak fizetni,tudok halapenzt nyujtani ha netan korhazba kerülök?Mi lessz csaladommal,hogyan tovabb egy nyugodt percünk sem lenne ilyen katasztrofalis nalunk a helyzet sajnos!”
 • 8. mtt 2008. október 17. 07:56
  „Kabóca, én pont ebben a helyzetben vagyok, most éppen a maradék szabadságomat fogyasztom és eközben injekcióz az orvos. Ennyit arról, hogy táppénzre menés. Ma, Magyarországon, akinek lóg bele, akkor is dolgozik, mert holnap is akar pénzt keresni, meg feladni a csekket, meg ruhát venni a gyereknek, meg talán nem árt enni adni sem... Kedvenc mondata a főnöknek: "-nem kötelező itt dolgozni, senki sem pótolhatatlan-". Na, aztán dolgozzunk vidáman, kedvesen, mosolyogva, mert most, ebben az országban rohadt jó nekünk, mert van akinek ennél sokkal több, rosszabb jut, mint nekünk, panaszkodóknak.”
 • 7. nahátmilyenérdekesdemegijedtünk 2008. október 16. 16:14
  „És vajon összehasonlították-e a két ország egészségügyi helyzetét? Ellátás, életkörülmények... stb. A Leier egy tipikus kizsákmányoló kapitalista rabszolgahajcsár. Egyszerűen kellett egy ürügy, és hát bepattant nekik Darwin elmélete. a gyengébb... ez van. Eleve a nyugati államokban több szabadnapot kapnak egy évben és ezer dolog van még amiben Ausztria jobb helyzetben van, de hasonlítgatni lehet és kell is! (megnézném a humanitáris leieres kolléga fejét, akinek ez a különbség szemet szúrt, szerintem valami kis szemüveges csoffadék, aki így éli ki a kissebségi komplexusát, dehát többségében ilyen és ehhez hasonló emberek döntik el emberek sorsát - hajrá! van mááásik!)”
 • 6. tricse 2008. október 16. 14:31
  „Ha elmennék a körzeti orvosomhoz az egészségi állapotommal akkor az lenne az első dolga,hogy eltiltana az auditól! És akkor miből élnénk? Inkább nyögünk,szenvedünk(néha szó szerint) a fájdalomtól és humorral próbáljuk átvészelni a maradék pár tíz évet a kolléganőimmel együtt!”
 • 5. kubizo2 2008. október 16. 08:59
  „Van egy ötletem a "vezető úrnak" a táppénzre felhesznált pénzt tűzze ki jutalomként teljesítmény és hatékonyságnövelésre, az öreg Ford, Amerikában már a múlt század elején felismerte aki többet kap az jobban teljesít.Így hosszútávon ő is jobban jár.Magyar verzió ,a bérből a felét levonja az állam abból a célból , hogy újraelosztásná,l politikai tényező legyen a kezében, a multi lehetetlen munkarendekkel és bérekkel a sz..t is kitapossa belőlünk.Utána odaáll sírni, szegény, úgy sajnálom.Még egy érdekesség ,egy multi cégnél dolgoztam kissebb vezető beosztásban, a röhej az volt, hogy indokolatlan felsővezetői döntések miatt az áron alul értékesített temékek miatt a cég sokszor milliókat bukott, de az egyszerű melóssal aláiratatták, hogy az általa okozott kárt megfizeti (egy évben kb. 10-20 E FT) hol itt az egyenlőség.A másik a kedvenc szlogen: "pénzzel nem lehet motiválni" és hasonló agymosási kisérletek.”
 • 4. Kabóca 2008. október 16. 08:12
  „És azokkal mi van, akik inkább betegen is dolgoznak, mert ha táppénzre mennek, könnyen az utcán találhatják magukat?
  Ez meg a multik szemlélete.”
 • 3. Goldmund 2008. október 15. 19:00
  „"A magyar pedig találékony, kreatív nép, aki mindig minden helyzetet túlél és ehhez mindig megtalálja a kiskapukat..."
  Szerintem ez a kulcsmondat. Ebben az országban annyi lehetetlen dolog és szabály létezik, hogy ha nem így viselkednének az emberek, már éhenhalt vagy megőrült volna mindenki.”
 • 2. Szintén melós 2008. október 15. 17:05
  „Egy melós messze nem osztom a szemléletedet. Lehet, hogy
  ezzel a többséged képviseled. De a hozzád hasonlók miatt is
  gondolja meg ezerszer egy befektető, hogy utoljára jövök
  Magyarországra.”
 • 1. egy melós 2008. október 15. 15:47
  „"Komlós Andor, a Leier ügyvezetője, aki szerint a szomszédos Ausztriában lévő üzemeikben csak nagyon ritkán találkoznak a fentiekhez hasonló esetekkel."
  Felháborító ez az osztrák példálózás! Majd ha bérekben és a munkások megbecsülésében is ott tartunk, ahol az osztrákok, akkor majd lehet hasonlítani a labancokat hozzánk, de addig fölösleges! Garantálom, ha ez a két feltétel teljesül, jelentősen csökkenni fog a táppénzes visszaélések száma.
  Manapság meg már undorítóbbnál undorítóbban használják ki a munkavállalókat az ilyen és ehhez hasonló multivállalatok.
  2008. Magyarország, rabszolgaság felső fokon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ nyitna a vidék felé

Győr-moson-sopron - „A kétpárti struktúra kialakulása vidéken okozza az igazi károkat, mivel… Tovább olvasom