Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Sok vizet a forróságra

Az ÁNTSZ másodfokú hőségriasztást rendel el péntektől. Győrben (s nyilván máshol is) vizet osztanak, de azért jobb, ha délben hűvös helyen tartózkodunk.

A Petz-kórház intenzív osztályán beüzemelik a ventilátorokat, a Kisalföld Volán sofőrjei lazábban, nyakkendő nélkül dolgozhatnak, a mentők a saját embereik egészségére is figyelnek, védőfolyadékot biztosítanak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a napi középhőmérséklet csütörtökön még csak néhány helyen érte el a 25 fokot; de pénteken és szombaton országszerte 25 és 27 fok között várják – ezért a riasztás. 

 
Az idős embereknek és a krónikus betegeknek ajánlott a minél több folyadék, de mindenkire igaz: ilyenkor jobb hűsön lenni. fotó: H. Baranyai Edina
Az idős embereknek és a krónikus betegeknek ajánlott a minél több folyadék, de mindenkire igaz: ilyenkor jobb hűsön lenni. fotó: H. Baranyai Edina

A most elrendelt riasztásnál magasabb fokozat már csak egy van, a harmadfok, amelyhez az kell, hogy három napon keresztül meghaladja a 27 fokot a napi átlaghőmérséklet. Ez várhatóan elmarad, ugyanis a meteorológia szerint vasárnap a nyugati megyékben már 25 fok alatt várható az átlaghőmérséklet, s csak az ország déli, délkeleti részén marad még 25, 26 fok körül.

Az ilyenkor szokásos jó tanácsokat érdemes betartani: a déli órákban aki teheti, tartózkodjon hűvös helyen; a lakások felmelegedése az ajtók, ablakok bezárásával és besötétítéssel akadályozható meg. Este, éjszaka célszerű átszellőztetni a helyiségeket. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, a betegekre és a kisgyermekekre különösen oda kell figyelni.

Az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy a megelőző intézkedéseket tegyék meg. Ennek részleteire is rákérdeztünk – a győri kórházban a már tavaly is használt ventilátorokat beüzemelik, s a többi szokásos eljárás mellett gyakrabban ellenőrzik a betegeknél a hőmérsékletet, sűrűbb az ágyneműcsere, a krónikus betegeknél és a gyermekeknél pedig a folyadék-utánpótlás, de védőitalt az egészségügyi dolgozók számára is biztosítanak. A mentők esetében a felkészülést nem úgy kell érteni, hogy jelentősen több autót állítanak szolgálatba (annyi természetesen lesz, amennyit a riasztások indokolnak); náluk is a mentésben részt vevőket készítik fel védőitalokkal a melegben való munkára.

Kora délutánra jóval meghaladta Győrben is a harminc fokot a hőmérséklet – aki nem sajnálta a pólóját, az vízzel (is) hűsíthette magát. Fotó: H. Baranyai Edina
Kora délutánra jóval meghaladta Győrben is a harminc fokot a hőmérséklet – aki nem sajnálta a pólóját, az vízzel (is) hűsíthette magát. Fotó: H. Baranyai Edina


Az önkormányzatok is a szokásos eljárást foganatosítják, Győrben például a város a Pannon-Víz zrt.-vel közösen vízosztást szervez. A megyeháza előtti téren 9–17 óráig párásítókapu, illetve lehűlést segítő víz várja az arra járókat. Az önkormányzat folyamatosan követi a hőmérséklet alakulását, és amennyiben szükséges, további intézkedéseket rendel el.

Sopronban a légkondicionált helyek a következők (ezek listáját is közzé kell tenni ilyenkor – a szerk.): Tesco áruház, Interspar hipermarket, Sopron Plaza, Alpha Park Üzletközpont, Family Center Üzletközpont, Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, Soproni Petőfi Színház. A győri klimatizált helyek: Győr Plaza, Interspar áruház, Tesco hipermarket, Árkád Üzletház, Kaiser (Arrabona) Áruház, Dunacenter, ETO Park.

A Kisalföld Volán járatain a buszsofőrök a nyakkendőt elhagyhatják ezekben a napokban, és számukra is védőitallal próbálják mérsékelni a melegben elkerülhetetlen fáradtságot.


A várható minimum- és maximum-hőmérsékletek

Péntek: hajnalban 16, 21 °C, napközben 30, 35 °C, szombat: hajnalban 17, 22 °C, napközben 29, 35 °C, vasárnap: hajnalban 17, 22 °C, napközben 26, 31 °C, hétfő: hajnalban 15, 20 °C, napközben 26, 31 °C, kedd: hajnalban 16, 21 °C, napközben 26, 31,°C, szerda: hajnalban 14, 19 °C, napközben 22, 27 °C.

Olvasóink írták

 • 2. buggyant 2010. június 11. 14:34
  „Tudós, szerintem itt összefonódások vannak, amit az említett szolgáltató megenged magának pl a dolgozóival szemben is, kimeríti a törvénytelenség fogalmát. Mit nekik egy kis elcsalás? Gondolod hogy a Borkai mindezekről nem tud? Nem tudom elhinni. Maffia az egész. Jut mindenkinek a kondér körül, ami meg kötelesség lenne, a szolgáltatás megfelelő szinten, azzal nem foglalkozik senki.”
 • 1. Tudós-1 2010. június 11. 12:59
  „Ezek az intézkedések, szolgáltatások mind szépek és jók !!!
  De!
  Az utak locsolását nem kellene megkezdeni?
  A Kommunista Szolgáltató Kft. már ezt is "elcsalja" mint azt tette a szemetes edények mosásával ?
  Arra ÖK. rendelet van, de ez nem számít a végnapjait számláló szolgáltató vezetésének.
  Ki fogja számon kérni Tőlük?
  Az utak locsolásáért is megkapták a városüzemeltetési keretben az összegeket.
  Hová tették???
  Kedves Borkai Zsolt! Nézzenek már utána, amig nem késő !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinőtte Győr a belvárosi teraszokat?

Vajon van-e elég terasza Győrnek? – hiszen egy kellemesebb nyári hétvégén gombostűt sem… Tovább olvasom