Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Sok városban jók a ''távoli teraszok''

Győr - A Kisalföld pénteki azámában írtunk arról, hogy több győri vendéglős nem ért egyet a Széchenyi tér felújítási tervével. Most a tervező, Czigány Tamás válaszát közöljük.

„Munkatársaimmal együtt azon fáradozunk, hogy a megújuló tér a városhoz méltó magas színvonalon valósuljon meg a győri polgárok és az ide látogató vendégek megelégedésére. Minden véleményt szívesen fogadunk, és a sokféle elvárást megpróbáljuk közös nevezőre hozni, ezért fontosnak érezzük az említett írásban megjelentek pontosítását, és a felmerülő kérdések megválaszolását.

A cikk többször hangoztatott állításával ellenkezően a tervező kikérte vendéglátó szakember véleményét. Németh Zoltán alpolgármester úr szervezésében és jelenlétében még elfogadás előtt bemutattuk a készülő koncepciótervet a tér legnagyobb teraszával rendelkező Pállfy étterem tulajdonosának, Szabó Ervin úrnak. Ő egyetértett a javasolt megoldással, gratulált a tervhez és számos hasznos észrevételt tett, melyeket felhasználtunk a tervezésnél.

Abban is megállapodtunk, hogy a részletek kialakításánál további konzultációt folytatunk, természetesen a többi érintett vendéglátós szakember bevonásával.

Tervezési koncepciónk alapja: bevinni az életet a térre. Ezért választottuk a teraszok kialakításának ezt a módját (miszerint a teraszok nem közvetlenül az éttermek mellett, hanem azoktól távolabb helyezkednek el – a szerk.), melyhez hasonló számos hazai és külföldi kis- és nagyvárosban remekül működik (sok példát lehet sorolni, melyből külön gyűjteményünk van, de elegendő csak Bécsig elmenni). Természetesen ez nem egyedül üdvözítő megoldás, a hely adottságainak legjobban megfelelő elrendezést kell megtalálni.

Az általunk javasolt kialakítás előnye, hogy több mint kétszeresére nő
a kialakítható teraszfelület és a vendégek a tér életének, látványosságainak részévé válnak.

Például sörözés közben a szülők nyugodtan engedhetik mozgásra vágyó gyermekeiket a közeli szökőkútnál játszani.

Tervünk lehetőséget biztosít arra is, hogy egy kijelölt sávban a vendéglátóegységek a házak mellé is kitelepüljenek (nem akadályozva az épületek megközelítését, az árufeltöltést és a vészjárművek közlekedését). Ez nemcsak a tér északi oldalára vonatkozik, hanem (gondolva a későbbiekre) a Czuczor és Jedlik utca közötti szakaszra is, a terv jelöli ezt a területet. Ugyanígy kerül kialakításra a Lloyd felőli oldal is, lehetőséget adva az épülethez közvetlenül kapcsolódó jövőbeli kávéházi terasz elhelyezésére.

Az egységes teraszok nem egyenlő teraszokat jelentenek, természetesen mód lesz az éttermek megjelölésére, elválasztására. Ennek kialakítását a részletek kidolgozásánál egyeztetjük. A könnyű üzemeltethetőség érdekében minden teraszegységhez külön közmű-csatlakozási pontot tervezünk (víz, csatorna, elektromos áram), ami lehetővé teszi vendéglátópultok elhelyezését, nagymértékben csökkentve a pincérek gyaloglását. Ezek kulturált kialakítására remek példákat lehet találni a már említett Bécsben.

Úgy gondoljuk, a tervezett teraszok új lehetőséget nyújtanak. Nem szűkítik, hanem kiterjesztik, gazdagítják a vendéglátás lehetőségét a téren. Nagyon fontos: amikor nincs szükség a teraszokra, a síkban kialakított burkolat révén a tér szerves, használható részei maradnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás a kismegyeri általános iskolában

Győr-Kismegyer - Több mint tíz év elteltével újra jelentős felújításon esik át a Kölcsey általános… Tovább olvasom