Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

`Sok ügyfél jól járt`

Győr - Ügyvédje szerint a közel kétmilliárdos csalással gyanúsított Sz. Zsolt a bűncselekményt elkövette, azonban az tisztázásra vár, hogy kinek a sérelmére s mekkora kárösszegben. A jogi képviselő állítja, sok ügyfél nagyon jól járt, többen meggazdagodtak.
Január 26-án számoltunk be arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda üzletszerűen elkövetett csalás gyanújával folytat eljárást a győrújbaráti Sz. Zsolt biztosítási ügynök ellen közel kétmilliárd forintos csalás ügyében. A gyanúsított ügyvédje, dr. Rákosfalvy Zoltán írásunkra reagálva elmondta: védence a csalást elkövette, az azonban tisztázásra vár, hogy kinek a sérelmére s milyen kárösszegben.

– Védencem korábban valóban a Winterthur biztosító területi képviselője volt, biztosítási szerződéseket kötött, beleértve az életbiztosításokat is. Ez utóbbi szerződéssel együtt jár egy speciális lehetőség, az egyszeri befizetés. Sz. Zsolt látván, hogy az emberek meglehetősen könnyen élnek ilyen lehetőséggel, valóban egy nagyobb összeget gyűjtött és ezt nem fizette be a biztosító részére – magyarázta dr. Rákosfalvy.

Az ügyvéd elmondta: kezdetben az volt a szándéka védencének, hogy a Győrben elhíresült – magát műkincskereskedőnek tituláló, sok embert megkárosító – P. T.-nek egy nagy összeget ad át jelentős kamatra, s ha visszakapja a pénzt, ki tudja fizetni a hitelezőit a különbözet megtartása mellett. – Miután a „műkincskereskedő" senkinek nem fizetett, védencem bajba került. Nem tudta visszafizetni az első hitelezői sort, s innét indult meg egy nagy piramisépítés. Ami azt jelentette, hogy jött a következő hitelezői sor, akiknek a pénzéből kifizette a megelőzőket és így tovább. Gyakorlatilag az ő kezén átfolyt a rengeteg pénz, abból fizette az előbbi hitelezőknek a tőkét és a hozamot is.

A nyomozás kezdeti szakaszában még azzal gyanúsították Sz. Zsoltot, hogy a biztosító sérelmére követte el a csalást. Ma már az az álláspont, hogy a férfi az ügyfelekkel (károsultak) szemben követte el a bűncselekményt.

– Fontos kérdés a sértettek felelőssége is. Mindannyian Aranyeső plusz életbiztosítási kötvény tulajdonosai voltak, amivel jogosultak egyszeri befizetésre. Azonban az erről szóló okirat – a befizető egyoldalú nyilatkozata, amivel a biztosítót értesíti – nem jutott el a biztosítóhoz, ahogyan a pénz sem. Ezzel felmerül a sértetti közrehatás, mert sem átutalással, sem csekken nem fizették be a pénzt. Odaadták védencem kezébe, holott a dokumentum egyértelműen mutatja, hogyan kellett volna a befizetést teljesíteni.

Az ügyvéd szerint az ügyfelek soha semmilyen bizonylatot nem kaptak a banktól. – Ennek ellenére évekig folyt ez a történet, hogy a hitelezők (ügyfelek) nem kaptak bizonylatot védencemtől sem a pénz átvételekor, sem visszafizetésekor. Így sokan nem ismerik el, hogy kaptak pénzt, pedig rengeteget vettek át. Sok a „virtuális" pénz, mert amikor már nagy nyomás volt védencemen a hitelezők részéről, sok egyszeri befizetésről szóló értesítést állított ki valós pénzmozgás nélkül – állítja dr. Rákosfalvy, hozzátéve, a nyomozásnak azt is tisztázni kell, mekkora volt a valós pénzmozgás.

A védő szerint sok ügyfél járt jól anyagilag, többen meg is gazdagodtak, mert folyamatosan kaptak hozamot. – Sokan gondolják, hogy az ilyen típusú elkövetők milyen gazdagok lettek, ha felelniük is kell a törvény előtt. A nyomozás fényt derített arra, hogy védencem minden vagyonát átadta az ügyfeleknek, azt is, amit még a csalássorozat kezdete előtt szerzett – zárta az ügyvéd.

Olvasóink írták

  • 3. Pápai tamás 2008. február 07. 18:43
    „A vallomást senki nem olvassa csak a bíróság. A lapot viszont sokan. De ha nem, hát nem. Ha elég egy oldalt ismerni...... nekem 8.”
  • 2. Angyi 2008. február 07. 15:42
    „Vallomást nem itt kéne tenni!”
  • 1. Pápai Tamás 2008. február 07. 09:11
    „Igen, a Sz.Zs. -nak az volt a "SZÁNDÉKA" (ahogy az ügyvédje nagyon helyesen fogalmazott), hogy nagyobb összeget ad át műtárgy-befektetési célra. De a nyilatkozatban jelzett mértékűhöz viszonyítva, csak egy sokkal kisebb összeget adott át a valóságban.(10 és 20 millió Ft között) A Nemzeti Nyomozóiroda a nyomozás során is csak ilyen nagyságrendű összegről talált szerződéseket a SZ.ZS.-nál ,úgyhogy a szándék csak szándék maradt. 10-20 millió forintos hiányból nem nagyon lehet 1,9 milliárdos veszteséget produkálni. Nem véletlen az sem, hogy a Sz.Zs. nem jelentette fel a P.T.-t és nem szerepel a sértettei között. Az ellene folyó eljárás ideje alatt P.T. előzetes letartóztatásban volt, így nagyon könnyű volt "ráverni abalhét". P.T. még csak gyanúsítás alá sem került a Sz.Zs. állítólagos igen nagyértékű befektetései miatt, -azokkal kapcsolatban csak tanúként hallgatták ki- egészen egyszerűen azért mert azoknak a nagy befektetéseknek senki nem lelte a nyomait sem. Egy ügyvédnek az a dolga, hogy védje a védencét. A Rákosfalvy úr igen bőlcsen "SZÁNDÉK" ról beszélt a nyilatkozatában. Félek azonban, hogy a cikk azt sugallja az olvasóknak, hogy ez a nagyösszegű befektetés meg is történt. Pedig nem. Én csak tudom, nekem adta VOLNA oda....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NATO-ügy a 83-as főút is

Győr–Pápa - A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azt a feladatot kapta a gazdasági… Tovább olvasom