Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Sok tízmilliós a kár a vihar után

Megyei körkép - Egész nap dolgoztak a biztosítók kárfelmérő szakemberei az orkán sújtotta településeken. Csak az önkormányzati épületekben 28 milliós kár esett.
A szombati vihar után a legsürgősebb ideiglenes munkákon túl vannak az érintett települések lakói, befedték például fóliával, lemezekkel a megkezdett tetőket. A biztosítóknál nagyüzem van, Nagyszentjánoson például, ahol a legtöbb épület rongálódott meg, tegnap reggeltől délutánig fél tucatnyi társaság kárfelmérői dokumentálták a károkat, s akadt, ahol a mesterek már a helyreállításon dolgoztak.

Az önkormányzatok közül Bősárkány járt a legrosszabbul, ott szinte nem volt olyan önkormányzati épület, amely ne rongálódott volna meg. Az iskola, az óvoda, az öregek napközi otthona és a művelődési ház tetőszerkezetében esett kár az első becslések szerint összesen 12 millió forint.

A legnagyobb kár azt a nagyszentjánosi családi házat érte, melynek tetőzetét csaknem teljesen elvitte a vihar. Fotó: H. Baranyai Edina


A megyében 26 önkormányzati tulajdonú épület sérült, a kár összesen több mint 28 millió forint.

Hogy a megyében pontosan mekkora kár esett a magánházakban, azt már csak azért sem lehet tudni, mert sokan nem biztosították otthonukat.
A legnagyobb kárt szenvedett Nagyszentjánoson az önkormányzat munkatársai próbálják felmérni, kik azok a károsultak, akiknek nincs biztosításuk. Számukra a pontos adatok ismeretében próbál kormányzati segítséget kérni a település. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter azonban, aki vasárnap a helyszínen járt, tegnapi sajtótájékoztatóján mindössze annyit mondott, hogy a nem biztosítottaknak a települési önkormányzatok adhatnak saját hatáskörben, rászorultsági alapon gyorssegélyt. Erre viszont, mint Unger Vilmos polgármestertől megtudtuk, nincs forrása az önkormányzatnak.

Nagyszentjánoson a legsúlyosabban az a ház sérült, melynek teljes teteje és két tűzfala megsemmisült, tíz ötlakásos társasházról pedig a teljes szigetelést letépte az orkán. Hét ház teteje 50, tizenkettőé 30–40 százalékban rongálódott meg.   

A vihar nagyszentjánoson.

Az állam a közvagyonban, önkormányzati épületekben esett károk enyhítésén tud segíteni, amire a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (RET) rendkívüli helyzetekre elkülönített vis maior alapjából lehet pályázni. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felmérése szerint 14 település 26 középülete sérült. A szerencsések, mint Fertőrákos, Petőháza vagy Gyarmat, megúszták néhány tízezer forintos cserépkárral, de Bősárkányban és Csornán milliós a kár; utóbbi településen többek között a Margit Kórház tetejét kezdte meg a szél. Nagyszentjános elsőként lépett, a tegnapi rendkívüli testületi ülésen született döntés alapján hárommillió forint támogatást kért az önkormányzat a RET-től, többek között az iskola, az orvosi rendelő, a ravatalozó és a sportöltöző helyreállításához, amelyekben összesen közel négymilliós kár keletkezett. S ami szinte példátlan: a ma reggeli órákban rá is kerül Molnár Csaba RET-elnök kiutalást véglegesítő aláírása a dokumentumra, így egy héten belül az önkormányzat számláján lehet a kért pénz.

A károsult önkormányzatok a káreseménytől számított öt napon belül, azaz csütörtökig jelezhetik, ha rendkívüli támogatást kérnek a fejlesztési tanácstól. Úgy tudjuk, eddig csak érdeklődés volt, hivatalos bejelentés Nagyszentjánoson kívül nem érkezett.   

Dokumentálás: Ádám Istvánné és Ádám István az őket ért károkat sorolja Varga Péter biztosítási szakembernek. Fotó: H. Baranyai Edina

Visszatérve a magánházakhoz: a biztosítók mindenhol gyorsított ütemben dolgoznak, akad, amelyik más megyékből csoportosított át szakembereket a gyors kárfelmérésre. Az Allianz Hungária Biztosítóhoz tegnap délutánig 300, az OTP Garancia Biztosítóhoz – amelyhez a nagyszentjánosi biztosítottak 40 százaléka is tartozik – közel 400 viharkár-bejelentés érkezett. A két nagy biztosítónál a bejelentések becsült kárösszege összesen 110 millió forint, de ez várhatóan nőni fog. A kisebb károk bejelentését telefonon (is) intézik a szakemberek, ez esetben akár egy-két napon belül folyósítják a megítélt összeget.

Olvasóink írták

  • 1. Kőszegi Ingrid 2008. március 05. 17:34
    „Nincs tetőnk mise sirunk és a biztosító se fizet mivel nincs is biztosításunk!ez van!sajna most ezt kell szeretni!a házunk uszoda már de én szeretek uszni!:D:D:D:D:X”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez volt az egyik legszárazabb tél

Győr-Moson-Sopron - A megye egyes részein még sohasem volt olyan száraz a tél, mint a mostani. Az… Tovább olvasom