Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Sok tanár nyert az értékelésen

Győr - Bár hivatalosan csak az idei évtől kötelező, több iskola már bevezette tanárai egyéni teljesítményértékelését. A Bercsényi-iskola a napokban kapta meg azt a hatmillió forintot, amellyel a vállalkozó szellemet és a plusz erőfeszítést díjazta a minisztérium, s végre felszínre kerültek olyan problémák is, amelyekről eddig nem nagyon beszéltek a pedagógusok.
– Tény, hogy mi, pedagógusok nem vagyunk hozzászokva, hogy egyenként mérjék, értékeljék a munkánkat, így első alkalommal volt némi idegenkedés, át kellett törni a gátakat – szögezte le Németh Zsolt, a győri Bercsényi-középiskola igazgatója, amikor az újonnan bevezetett módszerről kérdeztük. Az iskola a megyeszékhelyen elsőként kezdte négy évvel ezelőtt a tanárok értékelését, s idén másodszor végezték el az 53 fős tantestületben. Több okból is érdemes volt; többek között azért a pályázati pénzért, amelyet a győri iskolák közül egyedüliként nyert el a Bercsényi. A legalább kétszeri teljesítményértékelést maguk mögött tudó intézményeknek kiírt pályázaton a győri tantestület 6 millió 246 ezer forintot kapott, amit már szét is osztottak a tanárok között. Méghozzá annak arányában, hogy milyen pontszámot, százalékot értek el az egyes pedagógusok az értékelésen; a kiemelkedően eredményes tanároknak ez több mint százezer forint pluszjuttatást jelentett.

De lássuk, mit is takar pontosan ez a versenyszférában már működő gyakorlat! Minden pedagógust egy fix, iskolánként kidolgozott szempontrendszer szerint értékel egyrészt saját maga, másrészt az intézmény igazgatója vagy egy szakmai bizottság – a Bercsényiben az utóbbi, benne többek között a tanári munkaközösség vezetőjével –, a tanári munka legkülönbözőbb oldalait osztályozva.

Többek között a módszertant, a részvételt az órákon kívüli iskolai munkában, a tanulmányi versenyekre való felkészítést, de akár azt is, mennyire tud fegyelmet tartani az adott pedagógus, vagy milyen mértékben használja a modern technikai eszközöket az óráin. Németh Zsolt szerint az idei értékelésen, amelyen az egyórás beszélgetés során a tanároknak maguknak is meg kellett határozniuk, mely területeken kell leginkább fejlődniük, már világosan látszott, mi okoz a legtöbb tanárnak problémát.

– Legtöbbjük úgy érzi, a módszertanban kell előrelépnie, jobban kell alkalmazkodnia az egyes diákok egyéni képességeihez. Többször előjött a szervezeti kötődés erősítése is a beiskolázásban, vagy az érettségire, szakmai vizsgákra felkészítő foglalkozásokban való aktívabb részvétel – sorolta az igazgató, aki rögtön meg is mutatta, milyen átlageredmény született az egyes úgynevezett kulcsfolyamatokban. A nevelés területén 92, a tanításban 93 százalék, a munkafegyelmet nézve 84 százalék a bercsényis arány, míg a többletmunkákban 88 százalékot sikerült elérni. A pedagógusok önértékelése 87,4 százalékos átlagot mutatott, s mint az igazgatótól megtudtuk, meglehetősen reálisan látták magukat: a saját és a szakmai bizottság értékelése között – első lépésként A, B, C, D „osztályzatokat" határoztak meg, ezeket váltották át pontokra, majd százalékokra – jellemzően egy-egy kategóriányi volt csak az eltérés.

S ami a legfontosabb: a kezdetben szokatlan értékelésnek a Bercsényiben már érzik az eredményét.

– Végre megfogalmazzák és mernek beszélni a pedagógusok a problémákról, amelyekkel a munkájuk során találkoznak, s arról is, mi az, ami előreviheti őket.

Azt is látni, hogy a tanárok például egyre pontosabban látják el az ügyeleteket, egyre többen jelentkeznek tanórán kívüli elfoglaltságok, szakkörök, előkészítők szervezésére, amiben bizonyára annak is szerepe van, hogy konkrétan, egyenként is megfogalmazták, mit akarnak elérni.

Szeretnénk a jövőben kétévente elvégezni e teljesítményértékelést, ami úgy érzem, hozzájárul ahhoz, hogy a tanári munka úgynevezett „hozzáadott értéke" a központi mérések szerint átlag feletti az iskolánkban – mondta végezetül az igazgató.

Beszéltek: Arról, ami jó és amiben fejlődni kell

A tanárok például egyre pontosabban látják el az ügyeleteket, egyre többen jelentkeznek tanórán kívüli elfoglaltságok szervezésére, amiben bizonyára annak is szerepe van, hogy konkrétan, egyenként is megfogalmazták, mit akarnak elérni.


Olvasóink írták

  • 1. MTT 2008. november 14. 07:41
    „Nem korrekt ez az értékelés.Csak akkor kapsz pluszpénzt, ha a munka után ottmaradsz szakkört tartani..Nem gond, ha otthon a gyerekeiddel a nagypapa vagy a szomszéd tanul..De neked muszáj nyújtanod, amit elvárnak, mert holnaptól te is munkanélküli pedagógus leszel......Sajnállak benneteket. Persze a fent leítrak szépen hangzanak a cikkben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetelő buszmegállók

Győr - A 821-es út (Marcalvároson átvezető út) felújítása miatt holnaptól az autószalonnál lévő… Tovább olvasom