Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Sok szülőt nem érdekel, mit néz a gyerek

Magyarország - Egy európai felmérés szerint a magyar szülőket érdekli a legkevésbé, mit néz gyermekük a tévében. Egész Európában a magyar apróságok ülnek a legtöbbet a képernyő előtt – talán azért, mert leginkább mi gondoljuk úgy, hogy ennek semmilyen hatása nincs.
A UPC megrendelésére 13 európai országban végzett felmérés szerint Magyarországon élvezik a gyerekek a legnagyobb szabadságot a távkapcsoló felett: a családok csaknem felében – 47 százalékában – szülői kontroll nélkül, teljesen egyedül határozhatnak arról, mit néznek meg. A vizsgált országokban ennek fele az átlag, még a szomszédos cseheknek és szlovákoknak is alig ötöde engedi ilyen szabadon tévézni csemetéjét...

A kontrollt szinte teljesen kiengedi a kezéből a hazai szülők 56 százaléka, ilyen arányban van ugyanis a gyerekszobákban külön televízió.

S bár a felelős gondolkodáshoz vezető úton fontos lenne, hogy a gyerek és a szülő közösen döntsék el, előbbi mit nézhessen meg, ez az együtt gondolkodás messze nálunk a legritkább: a szülők 18 százaléka veszi csak a fáradságot, hogy közösen megvitassák a tévéműsort. Lengyelországban 36, Csehországban és Szlovákiában több mint 40, míg Ausztriában, Ír- és Franciaországban közel 60 százalékos az arány.

Lehetne találgatni, vajon annak, hogy egész Európában a magyar gyerekek ülnek a legtöbbet a tévé előtt – kétharmaduk több mint másfél órát, csaknem egyharmaduk pedig három óránál is többet(!) –, a szülői nemtörődömség vagy csupán a tudatlanság az oka. Hogy az utóbbi is alaposan közrejátszik, azt az is mutatja, hogy leginkább a magyar szülők gondolják úgy, semmilyen hatása nincs a tévézésnek. Már az ötévesnél kisebbek közül is minden második túlszárnyalja a napi másfél órát. Sokan afféle „elektronikus bébiszitternek" tekintik a tévét, ami elé oda lehet ültetni akár egész délelőttre a gyereket, holott már a reggeli műsorsávban rémisztő rajzfilmek tucatjai mennek.

A felelős gondolkodáshoz vezető úton fontos lenne, hogy a gyerek és a szülő közösen döntsék el, mi az, amit meg szabad nézni. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

Benczéné Timár Irén pszichológusként egyre több családban látja, hogy a tévé központi szerepre tör.

– Szomorú, de már az ovisoknak, és már a reggeli készülődésnél bekapcsolják, és gyakran az ebédlőben, a közös családi étkezésnél is megy. S ahelyett, hogy ilyenkor egymásra figyelne, beszélgetne a család, egy harmadikra koncentrálnak, amely ráadásul folyamatosan fenntartja a feszültséget – véli a pszichológus, aki egyébként nem csodálkozik azon, hogy a gyerekek válogatás nélkül néznek mindent – elvégre a felnőttek is csak ritkán tévéznek tudatosan: ami megy, azt nézik...


Szorongás, agresszió, érzéketlenség

A túlzott erőszak – egy átlagos amerikai gyerek 18 éves kora előtt 20 ezer gyilkosságot és 80 ezer más erőszakos cselekedetet láthat a tévében – több szempontból is károsan hat a gyerekekre: a rengeteg verekedés, gyilkosság láttán egyre érzéketlenebbek lesznek mások szenvedését, fájdalmát látva, és a sokat tévéző, a hajcibálást, üvöltözést normálisnak tartó gyerek maga is erőszakosabb társaival, mint az, ki kevesebbet ül képernyő előtt. Ráadásul egyre több gyerek véli úgy, hogy a világ egy rémisztő, erőszakos hely, amitől félni kell, így sokan szoronganak, rettegnek.

Olvasóink írták

 • 5. bocs 2008. január 12. 21:26
  „Sajnos a legtöbb szülő nem ér rá a gyerekkel foglalkozni. Arra ott a TV és az utca. Ezért tartunk ott ahol...Én is felneveltem két gyerkőcöt. Az időmet úgy osztottam be, hogy rájuk mindig jusson. Pedig nekem sem volt fenékig tejfel az élet. Higgyétek el meglehet mindent oldani, csak akarni kell. Kedves szülők! A kisgyerek igényli a mese olvasást, a játszást, a törődést. Higgyétek el, ez felnőtté válásukkor előnyükre lesz. És majd a gyermekének is azt adja, amit ő kapott.”
 • 4. stee23 2008. január 10. 14:12
  „Az a helyzet, mi mindig fordítunk időt arra,hogy együtt nézzük a gyerekkel a mesét.(ha nem olvassuk) Az esetleges kérdéseit,félelmeit ilyenkor megbeszéljük.Ha ott merem hagyni egyedül,akkor pedig van egy véleményem szerint színvonalas magyar mesecsatorna!(m-el kezdődik és x a vége)Okos ,tanulságos kis meséket vetítenek este 8 ig,azután úgyis mindenki lefekteti a gyerkőcöt.Tehát az esti kakaó-ivás erejéig odaülhet.Más csatornát nálunk szigorúan tilos néznie,kivételek még az ismeretterjesztők.okosan,csak okosan,minket utánozva tanulnak:)”
 • 3. szirc 2008. január 09. 18:14
  „Meg kell nézni , hogy milyen mesék mennek a tv-ben . Erőszak super, csoda fazonok . Ezt látja a gyerek . Amiben nincs akció azt meg sem nézi . Az iskolában is ez a beszédtéma . Ha nemnézi akkor lenézik .”
 • 2. nsanyi 2008. január 09. 14:05
  „Nincsen ideje a szülöknek arra ,hogy a munka után, hogy a gyereknek meséljenek. Inkább a tv elé ültetik, addig se csinál rosszat. Vagy inkább menjenek az utcára?”
 • 1. csekkk 2008. január 09. 09:45
  „Minden második gyerek azt néz, amit akar, és akkor, amikor akar. Ami engem sokkal jobban zavar, hogy szülői felügyelet nélkül.
  A szakértők meg azt hiszik, hogy azzal az undorító karikával megoldottak mindent, védik a gyerekeket. Megkérdezném azért a korhatárkarika kiagyalóit, hogy mitől is véd az agyszüleményük? A gyerekek fele azt néz, amit akar. Horrort, pornót, mónikasót... Ha karikát lát a műsoron, csak felhívja a figyelmét, hogy ez tiltott neked. Aki látott már gyereket, tudja, hogy tízből kilenc annál inkább meg fogja nézni.
  Nagyon itt lenne az ideje valami normális szabályozásnak, főleg a cikkben említett statisztika tükrében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig túl sok a vegyszer

Győr-Moson-Sopron – Bács-Kiskun volt tavaly a parlagfű elleni küzdelem leggyengébb láncszeme.… Tovább olvasom