Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Sok százezres bírságok?

Sok százezer forintos bírságtól tart több tucat sárási, aki engedély nélkül épített garázst, fatárolót, teraszt korábban üdülőnek minősülő házához.

Borkai Zsolt polgármesternek címzett levelet adott át Ottófi Rudolf alpolgármester hétfő esti fogadóóráján négy sárási lakos, Kovács Zsuzsa, Gálos Gábor, Tuba Béla és Sely László. Állításuk szerint hatvan-hetven család problémájának adtak hangot.

A levélben megfogalmazottak szerint a történet 2006 előttre nyúlik vissza. Akkor Sárás még üdülőövezetnek számított, ahol így egy telek nagyságának mindössze 15 százalékát lehetett beépíteni. Emiatt sokan engedély nélkül húztak fel garázst, fatárolót, teraszt; a levélírók azt állítják, a városháza szakembereinek hallgatólagos beleegyezésével. A városrész sokévnyi huzavona után négy éve, a győri rendezési terv elfogadásakor lett lakóövezet: azóta már nem 15, hanem 30 százalék a beépíthetőség határa. A lakók nehezményezik, hogy a városháza építéshatósági osztálya tavaly bejárást tartott hatósági ellenőrzés keretében a területen, illegálisan felépült építményeket keresve. A több tucat érintett azóta már végzést is kapott, amelyben több százezer forintos bírság lehetősége is szerepel.

A sárásiak méltányos megoldást szeretnének. A képen képviselőik: Kovács Zsuzsa, Gálos Gábor, Tuba Béla és Sely László. Fotó: H. B. E.
A sárásiak méltányos megoldást szeretnének. A képen képviselőik: Kovács Zsuzsa, Gálos Gábor, Tuba Béla és Sely László. Fotó: H. B. E.

˝Méltánytalannak tartjuk, hogy az önkormányzati szabályozásváltozás késedelme miatt adódó helyzetek polgárbarát megoldása helyett a drákói szigor és büntetés útját választja a polgármesteri hivatal. Az előirányzott büntetések nagyon súlyosak és a családokat teljes anyagi kilátástalanságba sodornák˝ – olvasható a levélben, amelyben azt kérik Borkai Zsolttól, a sárásiak számára is elfogadható, méltányos megoldással záruljon az eljárás.

Megkérdeztük az ügyről Ottófi Rudolfot, aki a terület önkormányzati képviselője is. Ő azt mondta: hatósági eljárásról lévén szó, kevés a mozgástere, de utánanéz a problémának.

Dr. Lipovits Szilárd jegyző portálunknak elmondta: ˝Senkinek sem kell tartania az ellenőrzéstől, aki jogszerűen építette be az ingatlanát, a jogszerűtlen beépítésekre pedig a városháza hallgatólagos beleegyezése – melyet cáfolni vagyok kénytelen – sem adhatna felmentést. Az építéshatósági eljárások elmúlt időszakban bekövetkezett egyszerűsítésével felértékelődött, egyszersmind megnövekedett az ellenőrzések szerepe. A hatóság ezzel jogszabályi kötelezettségének tesz eleget és az eljárás kizárólag a jogszerűtlen beépítések feltárására és szankcionálására irányul. Sáráson kívül természetesen az egész város területén várhatóak a közeljövőben ellenőrzések. Sárás területén az ősszel ellenőrzött ügyekben építési bírságról szóló határozatot a mai napig még nem adtunk ki, kérésre a bírság összegéről szóbeli előzetes hozzávetőleges tájékoztatást adtunk. A pontos összeget csak a fennmaradási engedélyezési dokumentációból lehet megállapítani. Azon építmények esetében, amelyek legalább tízévesek, megszüntetjük az eljárást. Ennek eldöntéséhez nagy segítséget jelent a városról 2000-ben és 2005-ben készült ortofotó, illetve a földhivatal 2000. évi digitális alaptérképe, amelyet már megrendelt a polgármesteri hivatal. A bizonyítás keretében akár tanúk meghallgatására is sor kerülhet. Ha a jogszabályi feltételek fennállnak, úgy fennmaradási engedélyt adunk az épületre (épületrészre), ha fennmaradási engedély nem adható, akkor kötelezzük az építtetőt a szabálytalanul épített épület vagy épületrész elbontására vagy szabályossá tételére.˝

Hozzátette: a bírságtól – amely valóban több százezer forint is lehet – az utóbbi esetben sem lehet eltekinteni. A bírság befizetésének időpontjáig, amennyiben a szabálytalanul (engedély nélkül) megépített épületrész elbontásra kerül, úgy a bírságot a hatóság elengedi.

Olvasóink írták

 • 13. Jafar 2010. január 15. 08:38
  „Truder
  Ebben igazad van teljesen.
  Viszont ha így van a kenőpénzt adó és elfogadó szintén bűncselekményt követ el - bár ezalól kívétel az orvos , még akkor is, ha a tv. nem rendelkezik erről.
  1. Ez a jogállam?
  2. Akkor megint ki a hülye.... Egyébként ha bizonyítható lenne, akkor a rendőrsére mentek volna, így csak rágalom..-szerintem. És megint maga alatt vágja a fát. :-)”
 • 12. Truder 2010. január 14. 12:13
  „Jafar
  Úgy láttam négyen vették a fáradságot. Igazad van, én valóban nem jártam utána, viszont nem gondolom, hogy az engedély nélkül véghezvitt építést (csak, azért, mert anno valaki rábólintott..) utólag ily módon kell legalizálni.”
 • 11. Jafar 2010. január 14. 07:18
  „10 hozzászólás
  3-an legalább vették a fáradtságot, hogy utána nézzenek, miről írnak véleményt.
  A maradék meg - sajnos - a magyar társadalom többsége - vicsorog, acsarkodik, hangulatot szít és osztja a hülyeséget.
  Ezek vagytok.... Inkább nézd meg a jorszabályokat, mielőtt leírod a frappáns hülyeségeidet.
  Ha megtaláltad a joghelyet a klímára, ítd le légyszíves, mert én nem talátam meg.
  Amúgy akik kiabálnak, csak figyelmen kívül hagytak ezt-azt. Mi a beépítési százalék, az előírt homlokzat magasság, és mihez kell építési engedély.
  Bár én nem vegyok sem építész, sem építési előadó, de ha valamit szeretnék csinálni, utána nézek, vagy megbízható szakembert keresek, aki ismeri az oda vonatkozó hatájos előírásokat.
  Egyébként a Sej apuka nem tervező?
  S mivel gondolom sérti némelyek önérzetét a fenti gondolatsor, számítok a moderálásra - mert itt így megy...”
 • 10. Truder 2010. január 13. 21:30
  „Az a röhej az egészben, hogy ez a négy "szerencsétlen" még az arcát, nevét is adja a hülyeséghez..”
 • 9. fióka 2010. január 13. 10:55
  „VICCORSZÁG ,VICCKORMÁNY HOL VAN EZ EGYENSÚLYBA OSZKÓ VILLA TÖBB MINT 300 MILLIÓS KÖLTSÉG UTÁNNI PÁR MILLA BÜNTETÉSSEL AMIT KI TUDJA BEFIZETETTE.RÁADÁSUL TERMÉSZETVÉDELMI HELYEN ÉPÍTETTE.Naszóval amíg ezeket politikus zsarnokaink megengedhetik maguknak addig jöhet hozzám bárki vizsgálódni,csak lépjen a kapunk azt úgy ütöm ki a fejét a fülei közül,hogy egyből minden legális lessz.”
 • 8. Goldmund 2010. január 12. 21:24
  „Olyan igazi magyaros történet! Akik engedély nélkül építkeztek, azok vannak felháborodva, meg petíciókat írogatnak.
  Megint a horvátországi nyaralók ledózerolása jutott eszembe. Amikor sok magyar felháborodott, micsoda dolog, hogy be merészelik tartatni velük a törvényeket. Magyarországon ők nem ehhez vannak szokva...”
 • 7. janika 2010. január 12. 15:31
  „A parlamenti törvényhozás "leányvállalata" az önkormányzatok rendeletgyártó kreációi. Amely, arra megy ki a különböző hasonszőrű társaságok érdekeit figyelembe véve, hogy hogyan nyúlják, le, vágják meg a lakósságot”
 • 6. gergo04 2010. január 12. 14:20
  „Akkor most, aki felhúzott fából egy 2nm-es házat a föld fölé, semmi beton alappal, meg nem is ásott le akkor arra kell endgedély??? Miért??? Ilyen alapon ha fát tartasz 2nm-en egymásra rakva arra is kell??? miben más a kettő???
  Baromság. Alkossanak egyszerű nyomon követhető rendeletet. ami "mindenki" számára érthető. És akkor kezdjenek el bűntetgetni. Saját magukkal kezdhetik. Az meg hogy betelefonáltak a városházára és a sok "hülyének" azt mondták hogy persze építsenek, és ők elhitték... vicc... ilyen alapon egy járókelőnek azt mondom hogy ott egy kocsi vidd csak el nem lesz baj...”
 • 5. Gab2000 2010. január 12. 13:12
  „Na akkor a következő az lesz hogy a mindenhová felszerelt parabola antennák és légkondíciónálók engedélyeztetését is kérni fogják ami le van írva a törvényben.
  Mert ügyebár a ezt is szabályozza egy rendelet de mindenki tojik rá és ész nélkül rakják a panelokra társasházakra magánházakra a dolgokat.”
 • 4. makacs 2010. január 12. 12:28
  „Maximálisan egytértek. Továbbmegyek: a szabályoknak mindenkire egyformán érvényesnek kell lenni-nem csak papíron. Mert ugye ,ha lenne ott egy képviselőnek szabálytalan garázsa, akkor nem lett volna ellenőrzés sem:)
  Hozzáteszem, hogy aki engedély nélkül húz fel nem könnyen bontható falszerkezettel rendelkező épületet, az ne csodálkozzon.”
 • 3. pokop 2010. január 12. 11:55
  „Szerintem meg először betartható ésszerű rendeleteket kellene hozni és azokat szigorúan betartatni.
  Rengeteg olyan rendelet van, amit egyoldalúan meghozott a kormány önkormányzat stb. de lehtetlen betartani. Innen már csak egy lépés lenne, hogy a hatóságok is betartsák saját rendeleteiket és ne úgy csináljanak mintha az rájuk nem vonatkozna.”
 • 2. 01010 2010. január 12. 11:07
  „népi sport a törvények paragrafusok kijátszása

  Egyszer el kell kezdeni már a RENDSZABÁLYOZÁST!!!
  DE MINDENHOL!!!”
 • 1. Truder 2010. január 12. 09:08
  „Ez olyan, mint egy rossz mese! Ki az, aki manapság hisz a"városháza szakembereinek hallgatólagos beleegyezésében"?--mellesleg nyilván kitömött borítékért cserében--De komolyan.. Ez Magyarország! Azt sem szabad elhinni, ami le van írva.
  Ilyen alapon, más aki hivatalosan , engedéllyel építkezett, amiért kemény illetékeket fizetett, joggal kérhetné annak utólagos eltörlését... Szerintem mi vagyunk többen..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden temetik Gergely Jenő történészprofesszort

Életének 66. évében, 2009. december 10-én elhunyt Gergely Jenő történész, az ELTE Új- és Jelenkori… Tovább olvasom