Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Sok fa esett áldozatul

A megyeszékhely faállománya az elmúlt évekhez képest idén jócskán megcsappant az építkezések miatt.
A megyeszékhely faállománya az elmúlt évekhez képest idén jócskán megcsappant. Több százat kellett kivágni az építkezések miatt, főleg a Nádor aluljárónál, a 81-es számú főút második üteménél és Marcalváros II-n, ahol új utcákat alakítanak ki. Helyükre természetesen idővel újak kerülnek.

A 44 ezer fa gondozása a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. feladata – tudtuk meg Horváth Ernőtől, a város környezetvédelmi irodájának helyettes vezetőjétől. – A cég szakemberei ebben az évben 277-et vágtak már ki, mert kiszáradtak, a munka a napokban folytatódik. Helyükre általában metszést, sózást, szárazságot, környezetszennyezést viszonylag jól tűrő fajok kerülnek, amilyen például az igénytelen, gyorsan növő, kipufogógázoknak is ellenálló nyugati ostorfa a Zechmeister utcában.

Az utóbbi években gyakrabban fordul elő, hogy ahol a lakók a városrészekkel együtt elérnek egy idősebb kort, a fa kivágását kérik. Ezeknek a növényeknek a többsége, bár egészségileg nincs velük probléma, benőtte a felső vezetékeket, belóg a közút fölé, a gyökérzet megemelte a járda aszfaltját, kimozdította a járdaszegély köveit. Az idős emberek nem tudják vállalni a lombhullással járó rengeteg munkát. A nagyméretű hárs, juhar, kőris helyét rendszerint karcsúbb növekedésű, oszlopos alakú vagy gömbfa veszi át.

Tíz évvel ezelőtt pontos nyilvántartás készült a város fáiról, eszmei értékük azóta a duplájára nőtt. A Radó-sziget platánfáinak és az Eötvös liget páfrányfenyőinek darabja – különösen koruk miatt – egymillió forintot is érhet.

Az önkormányzat tavaly 2 millió 445 ezer forintot nyert fatelepítésre, az összeget 2 millió 500 ezer forinttal egészítette ki. A 386 őshonos, zömében hárs, kőris, juhar, nyír a város zajjal és porral leginkább szennyezett részeire kerül. A belvárosban a Kiss János és Tarcsay Vilmos utcákba, Mártírok útjára, az Ipar útra és Marcalvárosba, a két részt elválasztó út mellé. Október végén, november elején már gyönyörködhetünk bennük.

Becslések szerint, ha évente ezer csemetét elültetnének, akkor 2015-ben az újabbaknak már keresgélni kellene a helyet. Egyetlen növény elültetése a vásárlással, szállítással együtt körülbelül 20 ezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis lesz négy előadás

Az idén csak két előadáson, vasárnap helyett hétköznap várja a gyerekeket a győri Mikulás. Tovább olvasom