Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 19°C | 30°C Még több cikk.

Sok az állatkínzó

Az állatvédelmi törvényben megállapított feladatok túlnyomórészt ismeretlenek a jegyzők számára, a megyei főügyészség számos törvénysértést állapított meg a ezárult vizsgálata során.
illusztráció
A kilencvenkilencben életbe lépett EU-konform állatvédelmi törvény számos egyéb rendelkezése között felhatalmazza a jegyzőket arra, hogy az állatok védelme érdekében az állattartónak kérdéseket tegyenek fel, betekintsenek az állattartással kapcsolatos iratokba és helyszíni szemlét tartsonak.

A főügyészség által vizsgált tizenhat polgármesteri hivatal közül mindössze négy helyen – Győrben, Csornán, Mosonmagyaróváron és Gönyűn – volt példa arra, hogy a jegyző élt ezzel a jogával 2001 második felében – tájékoztatott Székelyné dr. Riba Katalin, a megyei főügyészség sajtóreferense.

A győri polgármesteri hivatalhoz egy állatvédő egyesülettől érkezett bejelentés, amely szerint K. G. egy kutyát tart másfél méteres láncon. Az állatnak nincsen ivóvize és egy felborított vashordóban húzhatja meg magát, amely részben a talajszint alá van beásva. A lánc a fa árnyékáig sem ér el – jelentették az állatvédők, akik élelmet vittek a szerencsétlen kutyának, majd később magukkal hívták a városi főállatorvost is, aki ellátta az eb fülgyulladását. Ekkor azonban az állat tartója bezárta az utcára vezető kaput, az állatvédőknek és az állatorvosnak a kerítésen keresztül kellett távozni. Az állattartó ellen, aki később a helyszíni szemlét tartó ügy előadóját nem engedte be az udvarra – állatvédelmi bírságot szabtak ki.

A bőnyi állatmenhelyről is készült jelentés. A jegyző – figyelemmel arra, hogy az üzemeltető nem a körzeti állatorvossal oltatta be az állatokat – felszólította az üzemeltetőt az oltási bizonyítványok bemutatására. A menhely vezetője huszonnégy oltást tudott okirattal igazolni, míg a jegyző tudomása szerint hetven-száz között mozgott ekkor az itt tartott állatok száma. A főügyészség felszólalást nyújt be az üggyel kapcsolatban, megállapítása szerint ugyanis a bőnyi jegyző elmulasztotta az állatvédelmi bírság kiszabását.

Csornán tojótyúktartót kötelezett a jegyző, hogy baromfiállományát ezerkétszázról százra csökkentse. B. J. sertéshizlalásra kapott engedélyt, az erre szolgáló épületet aztán önkényesen átalakította. Az ezerkétszáz tojótyúk túlzsúfolt tartása így nem felelt meg az állatvédelmi és állat-egészségügyi előírásoknak. Az állatvédelmi bírságnak helye lett volna, az ügyészség így itt is felszólalást nyújtott be a mulasztás miatt.
A bírság Sopronban is elmaradt. Egy osztrák állatvédő egyesület azzal a bejelentéssel élt, hogy a helyi Tesco-áruházban „nem időtálló és egy leendő EU-tagállamhoz nem méltó módon" folyik az élőhal-árusítás, túl sok eladásra szánt halat tartanak egy kicsiny akváriumban, az összezsúfolt állatok egy része sérült vagy már el is pusztult. Az egyesület kifogásolta azt is, hogy többször fordultak az áruház vezetéséhez, de válaszra sem méltatták őket. A jegyző a beadványt a főállatorvosi hivatalnak küldte tovább, amely felszólította a Tesco vezetőségét a hiányosságok megszüntetésére, mivel az áruház nem rendelkezik tárolómedencével.

A főügyészség végül négy felszólalást és egy jelzést nyújt be a vizsgált szervekhez, egy ügyben pedig vizsgálatot kezdeményez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadetetés a téli hidegben

A vadak védelmét a területileg illetékes vadgazdálkodó számára törvény írja elő, mint Pintér Csaba… Tovább olvasom