Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Sok az állás, de még több a diák

Megyénkben nem csökkent a diákmunka iránti igény, de nagy a túljelentkezés, ami egyébként a válság előtt is megszokott volt.

A legnagyobb iskolaszövetség sem tud most állást ajánlani, mégis van értelme a regisztrációnak, mert augusztusban valószínűleg sok hely megürül.

Több megyéből s a fővárosból is érkeztek olyan hírek, hogy csökken a diákmunka iránti igény. Megyénk szerencsésebb helyzetben van, de a nyári főszezon beköszöntével így is sokan állnak sorban. Azt már korábban megírtuk, hogy a diákokat foglalkoztató cégek és az álláshelyek száma emelkedett a tavalyi mélyponthoz képest, amikor tízszeresre is nőtt a túljelentkezés.

Baradits Bulcsu, a Meló Diák irodavezetője elmondta: a főszezon beköszöntével is ki lehet jelenteni: a válság előtti állapotokat idézi a jelenlegi statisztika. Viszont a nyári idény beköszöntével most jutottunk el oda, hogy nincsenek álláshelyek, így aki kopogtat az iskolaszövetségnél, csak regisztrálni tud. Baradits Bulcsu egyébként ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: fontos a regisztráció, mivel a júniusban, júliusban dolgozó diákok többsége ˝leteszi a lantot˝ az utolsó nyári hónapban és akkor biztosan lesznek szabad helyek.

Kolompár Tamás, Józsa Balázs és Reizinger Arnold a fesztivál színpadtechnikai kellékeit pakolja el. Fotó: Krizsán Csaba
Kolompár Tamás, Józsa Balázs és Reizinger Arnold a fesztivál színpadtechnikai kellékeit pakolja el. Fotó: Krizsán Csaba

Jelenleg főként azok dolgozhatnak, akik még a nyár elején vagy korábban jelentkeztek be, többségük nagyvállalatoknál – megyénkben elsősorban a legnagyobb autóipari cégnél és beszállítóinál – helyezkedhettek el. Más területeken kiemelkedően nagy az igény még az árufeltöltőkre és a telefonos marketingmunkát végzőkre, sok diákra van szükség a győri kulturális programoknál, a Győrkőcfesztiválra több szövetség is közvetített dolgozni akaró tanulókat. Jelenleg a megyében mintegy 1500 diák vállal munkát a Meló Diákon keresztül és körülbelül 250-en várnak a szervezet hívására – tudtuk meg Baradits Bulcsutól.

A Győrkőcfesztivál utómunkálatainál több diákot is találtunk, egyikük így vázolta fel az elmúlt hétvégét: pénteken délután négytől éjfélig, utána reggel hattól délelőtt tízig, majd vasárnap délután hattól ismét éjfélig tartott a meló. A tanulónak 500 forintos órabér jár, így a fesztiválon 9 ezret keresett a tavaly regisztrált fiatal.

Két másik diák, Kolompár Tamás és Józsa Balázs is épp a győri Radó-sziget és a vízi színpad technikai berendezéseit bontotta kedden, a munka csak délelőttre szólt. A Gábor László-szakmunkásképző 11. osztályos tanulói június elején regisztráltak – saját elhatározásukból és nem szülői ösztönzésre. Több helyen dolgoztak már a nyáron, egyikükre egy gyári épület falbontásánál, másikukra egy rakomány fagylaltpor lepakolásánál volt szükség. Mint elmondták, ha lehet, az egész nyarat megpróbálják munkával tölteni, készülve a közeledő felnőttkorra, amikor az augusztus sem hoz pihenést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már tényleg új az Új utca

Három ütemben újult meg Győrszabadhegy egyik leghosszabb lakóutcája, a 900 méteres Új utca. A… Tovább olvasom