Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Sok álszent semmiért - Fáy Miklós kritikája

Szeretnék szép kis barokk muzsikákat hallgatni, lehetőleg franciát, de elfogadom azt is, ha Scarlatti. Sajnos nem megy. Nem, mert közben mindig beleüstdobol a fülembe egy utálatos kérdés: mit akarnak? Mit akarnak épp itt, épp most, épp ezzel a darabba? A kérdést voltaképpen szeretem. Azt kevésbé, hogy a választ elég sokáig nem találom rá.

Egy jó darabot persze mindig elő szabad venni, nem kell kamasz-öngyilkossági hullámnak lennie a városban ahhoz, hogy a Rómeó és Júlia aktuális legyen. De a Bulgakov-féle Moliére mégis ravasz dráma. Sok nézete van. Színházas darab. Színészes darab. Történelmi darab. Politikai dráma, bár igen elnéző a diktátorokkal szemben, mit is tehetett volna mást, aki élni és írni is akart Sztálin idején, jobban tette, ha puha ceruzával dolgozott. Végül pedig mégis fityiszmutogatás, kacor királyok, hercegek, grófok, velünk kell jóban lennetek, ha azt akarjátok, hogy pozitív hősökként kerüljetek a történelmi könyvekbe.

Funtek Frigyes láthatóan ezt a sokat mind akarta. Megmutatni Moliére-t a születése pillanatában, ahogy a bába lóbálja a kárpitos gyerekét, nem sejtve, hogy mennyit változott volna a világ, ha véletlenül elejti őt.

Húzzák a darabot és nyújtják, ettől kissé be vagyunk vonva az alkotás folyamatába, találjuk ki, hogy a csembalóból előrángatott gyerekből miért lesz fogadott fiú. A nyújtás viszont egyáltalán nem válik be, a balettszámok hangulati értéke a nullához közelít, a nehézkes ugrabugrálást nézve pedig nehéz eldönteni, hogy kinek van rosszabb dolga: annak, aki csinálja, vagy annak, aki nézi.

A Győri Nemzeti Színház Moličre, avagy álszentek
A Győri Nemzeti Színház Moličre, avagy álszentek összeesküvése című előadás főszereplője Csankó Zoltán.

Egymás után gyűjti be a kudarcokat az előadás. A táncbetétek fölöslegesek, de ekkor már gyanús, hogy ez a nagy színészkedés, bohémélet sem lesz felhőtlen mulatság, és tényleg nem az, a fehér jelmezekben mintha egy csapat ápolt mulatozna egy fellázadt elmegyógyintézetben.

Ez nem a ˝játék az élet bája, a színész meg a föld sója˝, csak csikorgó idétlenség. Nem egyformán csikorog, a Moliére inasát játszó Járai Máténál egy kicsit természetesebb, mint mondjuk Posonyi Takács Lászlónál, de az összeredmény meglehetősen lehangoló.

És a nagy alakítások. Illetve azok hiánya. Néha érezni a rendező felelősségét, máskor inkább csak a tehetetlenségét. Csankó Zoltánból valószínűleg képtelenség Moliére-t faragni, kerülgethetjük így vagy úgy, egyszerűen nem az a formátum, nem az a technikai könnyedség, nem az a természet adta játékosság, sokszínűség, hogy a mondatokat egymás után többféleképpen hallva megrendüljünk: ezeknek az élet is játék, a szörnyűség is csak a muníció, alakítás és élet nemcsak összeér, hanem szétválaszthatatlanul egy. Persze, nem az a baj, hogy Csankó Zoltán nem valami színészlegenda, hanem hogy mindig hamis, hogy még köhögni sem tud hitelesen a színpadon.

Amikor tudja az ember, hogy ha sikerül, akkor nagyon szép vallomás lehetett volna a színészethez, színházhoz, és nagyon jót tehetett volna az egész társulatnak a tudat, hogy ebben részt vehettek. Remélhetőleg ez fordítva nem igaz, attól, hogy ez nem sikerült, nem lesz senki sem lelki beteg.

Vannak olyan színészi teljesítmények, amelyeket felelős rendezőnek nem lett volna szabad annyiban hagynia. Áts Gyula például tökéletesen megelégedett azzal, hogy zengette a hangját és a mondatok végén kicsit még mélyítette amúgy is feltűnően szép orgánumát. Varga Mária viszont egyszerűen nem tud becsapni, tudom: jobb színésznő annál, semmint hogy boldog legyen ezzel a tökéletesen sablonos, eszközeiben kiszámítható, ezért folyamatosan hideg és hidegséget árasztó, érdektelen alakítással. Hogy ne csak a csúfra emlékezzünk: Karácsonyi Zoltán ha nem is nagyon fantáziadúsan, de korrekt módon játssza és folyamatosan öregíti a Napkirály egyébként meglehetősen kidolgozatlan figuráját, Rátkai Erzsébet fehér jelmezei pedig tulajdonképpen szépen mondják el, hogy senkiről nem tudunk semmit, mindenki egyforma kívülről. Nem nagy bölcsesség, de legalább a dobot nem hallom tovább. Ennyit akartak közölni. Vagy ennyit tudtak.

Olvasóink írták

 • 16. Nikóca 2010. november 10. 18:50
  „Kapitány, észrevételeiddel teljes mértékben egyetértek. Ez a rosszindulat már-már gyanút keltő, ki tudja, milyen célból (már hogy ne tudnánk...) és kinek a megrendélésre (ugye, ezt sem igényel különösebb gógyit) készült az "írásmű". Igazad van, sokszor észrevételezi a VALÓDI logikátlanságokat, hibákat, csúsztatásokat, de minden írásából süt az egyoldalú negativitás... , s nem létezik, hogy egyetlen alkalommal sem lát más pólusú jellemzőt, urambocsá´ pozitívumot. Ezért említettem a "globális/abszolút jellemzés" szükségességét (hiszen egy kritikusnak tisztában kéne lennie a műfaj követelményeivel, igényeivel - azaz hogy a látott művet egészében elemezze, értékelje). Rákerestem, mit is jelent valójában a kritika, ezt találtam: "Műbírálat, olyan sajtóközlemény, amely egy-egy konkrét műalkotás vagy valamely művészeti jelenség, folyamat értékelő elemzését adja." oh, és hoppsz még ez is: "Kezdhetjük a kifejtést egy rövid összefoglaló leírással. Fontos tudni, hogy egy kritikában ki kell emelni mind a mű pozitív, mind pedig a negatív részeit, elemeit, tulajdonságait, és azokat meg kell tudni indokolni is." no comment.

  Nem a kritikus-szapulás vonz, hanem a szerző szakmai véleményének reménye motivál. Való igaz, a DARABról kéne beszélnünk. Fáynak is ezt kellett volna tennie. Jobb lenne egy fórum, ahol elfogulatlan nézők (is) jelezhetnék észrevételeiket. Hogy tanuljon belőle az alkotó gárda. Márha érdekli közönsége s annak szava...

  A negatív reklám is reklám, a közönség erre is felkapja fejét, de félő, hogy lesznek, akik épp emiatt a kiábrándító vélemény miatt maradnak otthon a tévé előtt. Mindenképp befolyásol, ezt kell észrevételezni. Az esetből lehet tanulni, jelezhető, hogy szakmai (műfajhű) kritikákat igényelne az olvasó (a leendő néző), de ki tudja, érdeke-e a döntő hatalomnak egy jobb, igaz út kikövezése.”
 • 15. Kapitány 2010. november 05. 15:18
  „Fáy Miklós - A farkast kiáltó pásztorfiú

  Az a baj ezzel a fáy-i kritikával, hogy messziről szaglik róla a rosszindulat. A kritikus állandóan és emblematikusan vitriolos stílusát lehet szeretni, gyűlölni, szakmaiságát is kétségbe lehet vonni, egyet nem lehet, elhallgattatni. De nem is kell.
  Ezek a kritikák ,,farkast kiáltó pásztorfiúk" a kultúráról értekező publicisztikák mezején. Első alkalommal összerezzenünk, még talán másodjára is kiveri a víz az olvasót, de aztán komolytalanná válnak, mert minden egyes alkalommal ugyanazt kiabálják és ugyanúgy. Figyelmébe ajánlom ezt Fáynak, mert egyébként helyenként jó érzékkel veszi észre a színpad vakfoltjait, csak rosszul közli. Vagy talán a kritika műfajának értelmezésével van nála a baj? Szerinte azt jelenti a kritika szó, hogy mindent jól meg kell kritizálni? Azaz jól le kell húzni?! Olyan ez, mint a színházban a ,,hangosító" funkció. Nem akkor végzi jól a dolgát, ha a zenekart és az énekeseket baromi hangerővel küldi az arcunkba, hanem akkor, ha minden hangszert szépen lehet hallani, és a szöveget is pontosan lehet érteni. Az ilyen kritika, mint ez, meg az összes többi Fáy -féle nem más mint diktátum, a szó ,,trianoni" értelmében. Legalább a kísérletét látnám néha, hogy elmozdul elfogulatlan irányba, de nem, ő dürrögi, füstöli, csépeli saját szubjektumát.
  Beleolvasva az előző hozzászólásokba az jutott az eszembe, hogy sajnos több szó esik egy bárdolatlan műmájer nehezen felöklendezett gondolatairól, mint a művészeti értékeket (újra)teremtő produkcióról, ami a Győri Nemzetiben megszületett. Alig esik szó arról - egyébként Fáynál is - milyen valós problémái vannak az előadásnak számos erénye mellett. Miért ragadós ez a személyeskedő népharag? Ekkora válság van?
  Néhány szó az előadásról; a zene valóban szemet, ill. fület szúró gyenge láncszem, de ha akként értékeljük, mint akusztikai, hangulatteremtő szcenikai technikát, ami illeszkedik az előadás vállaltan hatásvadász egészéhez, akkor megbocsátjuk. Nem hinném, hogy Bulgakov szerzői szándéka emiatt kiköszörülhetetlen csorbát szenvedett volna.
  A színészekről írott ,,szakértések" mellőzik a legminimálisabb hozzáértést is, és személyeskedőek, bántóak, különösen Csankó Zoltán esetében.
  Összességében: ha ez a Fáy írás, mint negatív reklám kíváncsi szemeket hoz be a színházba, akkor még hasznára is válhat az egyébként bántóan, ám nem ok nélkül néptelen győri nézőtérnek!”
 • 14. sorriso 2010. november 04. 21:57
  „Én eléggé vegyes érzelmekkel jöttem ki az előadás után. Egyrészt úgy érzem a lényeg átjött, eljutott hozzám a mondanivaló, másrészt viszont többször is erősen túlzónak éreztem egy-egy jelenetet, és szörnyen vontatott volt, alig bírtam kivárni, hogy vége legyen.”
 • 13. Nikóca 2010. november 04. 02:23
  „Már tudjuk, hogy nem a papír számít.... Rég nem. Nagyon nem. ....
  Nahát, micsoda motivációval bírt F kritikája! Megkereste(d) az ill. szerkesztőt, ő pedig írásban is kérte véleményét...? A végén még valami jó is kisülhet ebből a "csikorgó" lehúzásból... :) ?
  Öröm intelligens, kulturált művészet(!!)pártolókkal találkozni...”
 • 12. SAmu 2010. november 03. 18:54
  „Kedves Nikóca! De IGEN , nagyon szeretnék. Kontaktáltam (telefonon) a Kisalföld ill. szerkesztőjét Fábián Gy. urat. Neki is ezeket részletesen kifejtettem, javaslataimmal együtt. F. Gy.úr udvariasan meghallgatott, kérte írásos véleményemet, de kritikusi állással (még) nem " kínált meg". Pedig annyi diplomám/nyelvvizsgám stb. van mint F.-nak........”
 • 11. Nikóca 2010. november 02. 22:35
  „SAmu, dzsoni, de jó, hogy pozitív dolgokat észrevételeztetek!
  SAmu, nem sznél inkább Te havonta színi kritikákkal jelentkezni:)))?
  Fáynak talán önmagával van baja, azért bántja olyannyira a "csikorgó" világ. Jobbulást Neki, kívánom, hogy következő "munkája" valódi kritika legyen, szakmai vélemény a darabról indokolt szakmai (!) kifogásokkal, építő jellegű kritizálás, globális, összefogó jellemzés (mert nem akarom elhinni, hogy évek óta egyetlen momentum sincs az ország színpadain, mely megfogná valamiért... Vagy egyetlen jelenet/színész/rendezői fogás sem érdemel dícséretet?). Optimizmusom töretlen. És Fáy-jal sincs semmi bajom. Csak a munkájával. :)”
 • 10. dzsoni 2010. november 02. 16:16
  „Én is láttam az előadást és csak azt tudom tanácsolni, hogy nézze meg mindenki! Ez a Fáy egy nagyon rosszindulatú kritikát írt! Sajnos a kritikája tükrözi a személyiségét is! Ő egy ilyen ember!
  Szerintem jó az előadás, jók a színészek, kölönösen kiemelném Csankó Z, Járai M, Karácsonyi Z. alakítását, de a többiek is remekeltek szerepeikben! Nekem tetszett a díszlet és jelmez is!
  El kell gondolkodniuk a kedves illetékeseknek, hogy szüksége van e egy városnak, egy újságnak arra, hogy ilyen <moderálva> embert alkalmazzon!”
 • 9. SAmu 2010. november 02. 11:26
  „Igen , kedves Nikóca, természetesen láttam, próbán is résztvettem, sőt beszélgettem az alkotókkal.
  Az orosz/szovjet író a sztálini rémkorszakot és a művészek kiszolgáltatottságát mutatja be kényszerűen közvetett módon, M. korába ágyazva. Nagy műgonddal készült a Gy.N.Sz. az előadásra , a kis szerepeket is ismert művészekre bízta (pl.Szilágyi I.).
  A lócsiszár után újabb remekül kidolgozott alakítással jelentkező Csankó Z. kimagasló, katartikus alakítást nyújtott, a halála a szolgáját (Járai M. zseniális!) is megkönnyeztette.
  A színpadkép pazar , a mindenkori uralkodó osztály vakítóan fényűző világát modern eszközökkel eleveníti meg, csak káprázott a szemünk a forgószínpad első váltásakor.
  Az meg külön " hab a tortán", hogy a tánckart, sőt az énnekkart is bevetették, így min. 50-en voltak a színpadon -szerintem.
  ENNYI!
  Egyébként a nemzetközi operaszínpadokon is keresett Rost A.-ról írta ez a fájó fáy ez ÉS-ben: "azt hittem , hogy operaparódiákat ad elő..." stb. stb,.”
 • 8. janika 2010. november 02. 06:09
  „Sok az "álszent", de még milyen boldogok is avatás után!”
 • 7. gig 2010. november 02. 00:30
  „Remélem, fizetnek ennek a kötekedőnek az ilyen csikorgó idétlenségért (csak hogy "klasszikust" idézzek)! Mert ha magától jutnak ilyesmik az eszébe, nem (zseb)parancsszóra, akkor szégyen, hogy felületet kap.

  Vagy ez az egész valmiféle marketinges trükk lenne? Dobjuk fel a (bármi) iránti érdeklődést! Hogyan? Írassunk ezzel a fogfáyós kopasszal pár övön aluli cikket, s rögtön mindenki elkezdi szeretni a sárba tiport - bármit!

  Bízom benne, hogy nem igaz! Pedig működik...”
 • 6. Nikóca 2010. november 01. 21:53
  „SAmu, láttad a darabot? Akkor, kérlek, firkants már ide egy értelmes kritikát;))

  nasi12, köszönöm a szívderítő idézeteket:) Máris jobban érzem magam! A darabot, természetesen, a közönségnek szánta a rendező, a társulat, de egy (megkérdőjelezhetően) "szakmai" kritika (MELY MEG IS JELENIK a megyei (leendő?) közönség előtt), képes mély ütést bevinni. Színésznek, rendezőnek, minden alkotónak. Több energiát nem éri meg rászánni, a közönség, úgy tűnik, inkább tapsol, mint nem. A "mindig hamis" Csankó Zolinak pedig hangosan szól az ováció. Talán mert borzongatóan hiteles.... ? Hm.... Döntse el a néző. Ne a pszichiátriai kezelésre szoruló kritikus.”
 • 5. nasi12 2010. november 01. 18:15
  „Tisztelt Nikóca!
  Én bizony nem bántanám Fáy Miklóst!
  Ez csupán 1db az-az egy darab ember sommás (szabad) vélemény nyilvánítása volt.
  Semmi több!
  Ezt a darabot (remélem!) a közönségnek szánták, nem pedig egy kritikusnak.
  Majd az érintett, majd a közönség eldönti, hogy tetszett-e neki, a produkció.
  A kritikában megemlített embereket már ismerem, ismerjük, de ki is az a Fáy Miklós?
  A cél teljesülni látszik, mert most, majd pótoljuk ebbéli hiányosságunkat is.
  Talán a Gugli segít, hát rákeresünk.
  Na megvagy kedves Miklósom!
  Így mindjárt más!
  Ösmerjük mi már egymást régóta! :D
  Juj, megint egy öntelt celeb jogász, hisz tele van már az ,,összes TV-nk" az ilyen önjelöltekkel.
  Nemrég még a celeb tv-ben hintette az igét és égette magát. (pl. Csillag születik).
  Néhányan azt írták róla, hogy az ország legmegosztóbb személyisége.
  Na az már kicsit gyanús, hogy a Népszabadságban gasztronómiai (és zene) kritikusként alkalmazott Miklósunk, bepróbálkozik most a színházi okoskodással is, még ha ,,vidéken" egy ,,vidéki újságban " követi is el ezt a művészek elleni bűncselekményt.
  Jobb lett volna Peösteön (Pesten) maradni kedves Miklósom, de mint tudjuk, ott már nemigen van maradása, hiszen komoly művészeket, pl. Shiff Andrást is megpróbálta néhányszor már legyalázni.
  A legutóbbi eltévelyedése után, a Magyar Zenekritikai Társaság még aláírásokat is gyűjtött ellene, és nyilvánosan is dilettánsnak (a témához hozzá nem értőnek) kiáltották ki.
  Szinte az egész zenész szakmával háborúban áll.
  A Zeneakadémia tanára néhányszor már betelefonált a neves pártújság szerkesztőségének, hogy meggátolja hősünk további össznemzeti művészet elleni kirohanásait, ám a párt eddig mindig megmentette.
  Néhány vélemény róla:
  Fáy csakugyan rettenetesen goromba, vad, krudélis ember, mint mindannyian, ám ő ezt még csak nem is leplezi, holott bizonyos szakmákban leplezni szokás." (Váncsa István - ÉS)
  Fáy Miklós "mindenekelőtt önmaga nagyszerűségéről, igényességéről, szellemi fölényességéről, hihetetlen tájékozottságáról beszél, és ennek demonstrálásához kész bármikor belerúgni bárkibe. Az egyik embernek a foga csúnya, a másik kopaszodik meg - minő röhej! - óralánca van. És valahol mindenki gyagya, bunkó, bibircsókgyűjtemény - kivéve a nagyszerű, főzéshez, belsőépítészethez, zenéhez, operatőri munkához, színészethez, de talán még sebészethez, ornitológiához, numizmatikához is értő (s alighanem apollói küllemű) szerzőt". (Kovács Sándor - ÉS)
  Én nem is minősíteném, az ilyen primitív és dilettáns förmedvény szerzőjét, mert nem szeretnék hozzá lealacsonyodni, de az vigasztalja a megbántottakat, hogy Miklósunk, mindig csak a legnagyobbakba, a legjobbakba, a legtehetségesebbekbe szokott belerúgni.”
 • 4. SAmu 2010. november 01. 16:49
  „Golmund! Igen. egyetértek Veled is , nézd meg, nem lesz negatív véleményed, garantálpm!”
 • 3. Goldmund 2010. november 01. 11:05
  „Ezt a darabot még nem láttam, de ezek után okvetlenül meg fogom nézni.

  Fáy Miklóstól akárcsak részben is elismerő kritikát sosem olvastam. Mindig minden rossz neki, az ilyen ember még a cukrot is keserűnek érzi.
  Sajnálom őt. Rossz lehet úgy előadásokat nézni/hallgatni, hogy állandóan csak azt keresi, min lehet fönnakadni, mit lehet kritizálni. És így éli le egész életét.

  Én meg csak elmegyek a színházba és minden mélyebb elemezgetés helyett gyönyörködöm a darabban. És szereztem magamnak egy kellemes estét. Olyat, amilyet Fáy Miklós sosem fog megkapni a színháztól.”
 • 2. SAmu 2010. november 01. 09:02
  „Csatlakozom Nikóca, nekem is fáj ez a fáy!
  Amatőr dalénekesek kritikusa ő, ezt a szép és színvonalas előadást sajnos nem érti, ezért nem tudott róla érdemben írni!
  Szégyen, hogy saját és korrekt művészeti kritikussal a K. nem rendelkezik....”
 • 1. Nikóca 2010. október 30. 23:47
  „Szívfájdalom ezt olvasni. A közönség vastapssal ád minden este. A főszereplők emberfeletti munkát végeznek, hosszú hónapokat készültek, Csankó pedig minden előadáson meghal egy kicsit..., senki sem marad katarzis nélkül. T. Fáy Úrnak válaszul: Nagyon jót tett "az egész társulatnak a tudat, hogy ebben részt vehettek".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt pihennek régi és új nagyjaink a győri temetőkben

Mintegy ötven díszsírhelyet tart fenn Győr önkormányzata, a legnagyobb részüket egy helyen, az ötödik parcella környékén. Tovább olvasom