Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sok a rutinos és a kezdő a közgyűlésben

Nagy győztesek és még nagyobb vesztesek bőven vannak a győri választókerületekben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az október 1-jei önkormányzati választás eredményeként a Fidesz–KDNP egyértelmű többségbe került a győri közgyűlésben. A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a jobboldal irányítsa a várost. A polgármesterrel együtt 36 tagú testületbe 21 képviselőt az ellenzéki pártszövetség delegál. A Magyar Szocialista Párt tíz mandátumot szerzett, a Pro Urbe Győr Egyesület kettőt, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Magyar Demokrata Fórum egyet-egyet, míg Schmidt Péter révén egy független jelölt is bejutott.

A közgyűlésben sok a rutinos és a rutintalan helyi politikus. Tizennégyen első ízben ülhetnek be a városházi széksorokba, köztük egy-egy Pro Urbé-s, MDF-es és szabad demokrata, 11 Fidesz–KDNP-s. Heten második, öten harmadik, hatan (Dézsi Csaba András, Horváth László, Ferenczy Lajos, Bári Olga, Eredics Imre és Hegyi Zoltán) negyedik, hárman ötödik ciklusukat kezdik. Utóbbi csoportból Schmidt Péter és Sághy Zsolt 1990, Somogyi Tivadar 1993 óta képviselő.

Minden választásnak, így a győrinek is nagy nyertesei és vesztesei vannak. Közülük kérdeztünk néhányat.

Gergely: az emberek nem mérlegeltek

Gergely Zoltán polgármesteri szóvivő ott maradt alul, ahol négy éve nyert, a belvárosi 1. választókerületben, így nem jutott be a közgyűlésbe.

– Hogyan érzi magát?

– Köszönöm, jól.

– Csalódott?

– Természetesen nem erre számítottam, bár túlzottan jó eredményre sem. Az emberek nem tudtak mérlegelni: a Fidesz bárkiket is indított volna most a választáson, azok képeznék a többséget a közgyűlésben.

– Mihez kezd?

– Végre-valahára a családommal lehetek.

– Munka?

– Majd kiderül. Többen megkerestek – most derül ki, a négy év során ki volt velem őszinte.

– Szóvivői tapasztalatait tudja majd kamatoztatni?

– Azt is, meg a kapcsolatrendszeremet. Nem az a képviselő voltam, aki csak úgy elücsörgött, eléggé belefolytam a városi közéletbe. Jó szakemberekkel kerültem jó viszonyba. Kérdés persze, az új vezetés mennyire veri szét a nómenklatúrát.

Somogyi: nagyobb a felelősség

Somogyi Tivadar (Fidesz–KDNP) tizenhárom éve képviselő – akkor az elhunyt Németh Jánosné alpolgármester helyére került be –, s a testület egyik legrutinosabb tagja. 1994 óta mindannyiszor a belváros 2. választókerületében választották meg – most vasárnap is.

– Magabiztosan nyert. Vasárnap napközben is magabiztos volt?

– Az elmúlt tizenkét és az utóbbi négy évben végzett munkám alapján bíztam abban, hogy győzök. A politikában azonban sok a kiszámíthatatlanság, most sem tudtam, hogy ellenfeleim közül ki mennyi szavazatot visz el, így egy kis normális izgalom azért volt bennem.

– Ellenzékben nyilván nehezebb volt képviselőnek lenni, mint most lesz.

– Én inkább úgy fogalmaznék: felelősségteljesebb és cseppet sem könnyű feladat vár rám. Eddig ellenzékiként arra kellett törekednem, hogy fogadjanak, javaslataimat meghallgassák, ezentúl ezzel nem lesz gond.


Szijjártó: nem volt ideje aggódni

Szijjártó Péter országgyűlési képviselő, a Fidesz szóvivője a Fidesz–KDNP kompenzációs listájának éléről jutott be a közgyűlésbe, ahova 2002 után tér vissza.

– A biztos befutó hely majdnem bizonytalanná vált: a listáról a töredékszavazatok alapján osztják ki a mandátumokat, és miután majdnem minden egyéni körzetet elhoztak, éppen hogy bekerült. Nem aggódott emiatt?

– Nem volt rá időm. Éjfél körül zártuk be a Fidesz országos sajtóközpontját, és csak akkor tudtam megnézni, hogyan is állunk Győrben.

– Lesz ideje bejárni az ülésekre?

– Természetesen azért vállaltam el a listavezetést, hogy dolgozzak a közgyűlésben. Ha nem így lenne, az a választók átverése lett volna.

– Frakcióvezető lesz?

– A Fidesz győri elnökeként mindenképpen felelős leszek a közgyűlési munkáért. Hogy ez milyen formában történik, az a csütörtöki alakuló frakcióülésen dől el.

Ferenczy: unikum az MSZP-ben

Ferenczy Lajos (MSZP) egyetlen szocialista jelöltként tudott egyéni választókerületet nyerni Győrben október 1-jén.

– Minek köszönheti a sikert?

– Nagyon jó együttműködést alakítottam ki a gyárvárosi civil szervezetekkel. Tizenkét éve, amikor először megválasztottak, éppen az volt a célom, hogy közösségek jöjjenek létre Gyárvárosban. Ez egy családias városrész, ahol az emberek köszönnek egymásnak. A magam és Kun András nevében is köszönöm a választók szavazatait. Azért megjegyezném, hogy néhány párttársam csupán néhány százalékos különbséggel veszített.

– Mit vár az ellenzéki léttől?

– Bízom benne, hogy Győr fejlődés előtt áll. Hogy munkámat sok vagy kevés vitával tudom végezni, még nem tudhatom. Én Gyárvárost és Győrt fogom szolgálni, remélem, a többi képviselő is a saját városrészét és Győrt. Eddig sem voltam öncélú, ezután sem leszek.

Dömötörné: jó négy év volt

Dömötörné Holeczky Judit (Pro Urbe) az előző ciklus alpolgármestere volt, a választáson azonban körzetében csak a harmadik lett.

– Nagy csalódás az eredmény?

– Nem csalódásként élem meg a választást. Az előző négy évet nagyon szerettem, bíztam is abban, hogy folytathatom a munkám, de nem így történt. Nem tragédia, a feladatok meg fognak találni ezután is.

– Visszatér a Széchenyi-egyetemre, ahol korábban dolgozott?

– Nem, most már csak a felmentési időmet töltöm ott. Nem akarok visszamenni az egyetemre.

– Tudja már, hogy hol folytatja?

 – Igen, de még most körvonalazódik. Két diplomámmal és két nyelvvizsgával nincs miért kétségbeesnem.

Bárány: nem lesz alpolgármester

Bárány István (Pro Urbe) Bácsa egyéni képviselője volt két cikluson át, s bár esélyesként indult most, ezúttal alulmaradt s csak listáról jutott be a közgyűlésbe.

– Ha valakire fogadtam volna, az biztos Bárány István. Hogy éli meg a vereséget, még ha szoros versenyben is maradt alul?

– Nem titkolom, hogy bár szoros eredményre számítottam, mégis bíztam a győzelemben. Nem így történt. 

– Igaz, hogy ha a baloldal nyert volna, ön alpolgármesteri széket kap?

– Én is hallottam erről a pletykáról, de konkrét ajánlatot nem kaptam senkitől. Ilyenről tárgyalni egyébként is csak a választási eredmények ismeretében érdemes, a Pro Urbe pedig nincs kulcspozícióban a győri képviselő-testületben.

– A kampány idején fizetetlen szabadságot vett ki, most akkor visszamegy a munkahelyére, a győri élményfürdőbe?

– A munkaviszonyom a Rába Quellénél van. 

Eredics: ellenzéki szerepben

Eredics Imre (MSZP) Balogh József mellett sok éven át volt alpolgármester, egy ideig vele számoltak Balogh utódjaként, végül nem indult polgármesterjelöltként, csak képviselőként. Az őszi választáson második lett.

– Most már nem bánja annyira, hogy mégsem önt indította a pártja polgármesterjelöltként?

– Ez nem bánás vagy nem bánás kérdése. Mivel nem az én döntésem volt, így tiszta lelkiismerettel szemlélem a helyzetet. 

– Készül az ellenzéki szerepre, hisz az MSZP frakció kisebb, mint a jobboldali.

– Természetesen készülök, a dolgom az, hogy tanulmányozzam a polgármester programját, s ezen belül, hogy mi az, ami abból ténylegesen megvalósítható. Ezt pedig számon kell kérnünk a győzteseken.

Dézsi: szívcentrumot vezet

Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP) az egyéni körzeteit rendre hozza, négy éve viszont polgármesterjelöltként nem tudta legyőzni Balogh Józsefet.

– Ha most ön indul, minden bizonnyal Győr polgármesterével beszélgetek. Bánja, hogy nem az?

– Nem, mert az elmúlt négy évet sem tétlenül töltöttem: megtanultam egy olyan  szakmát, amit az országban negyven orvos tud, s létrehoztam a győri szívcentrumot, aminek a vezetése sem kis feladat. Olyannyira nem bánom a mostani helyzetet, hogy kijelenthetem: nagyon boldog vagyok, hogy a Fidesz és Borkai Zsolt is győzött Győrben.

– Úgy tudjuk, végig segítette Borkai Zsolt kampányát. Mi volt a legjobb tanácsa? 

– Az, hogy a programjára építse a kampányát, ne pedig a személyeskedésekre.

Hajszán: Szabadhegy ura

Hajszán Gyula (Fidesz–KDNP), az ETO legendás csapatának volt labdarúgója talán az egyik legnagyobb meglepetés: közéleti szereplést eddig nem vállalt, most mégis simán győzött Szabadhegyen. 

– Hajszán Gyula, a világ ura: mindenkinek labdarúgómúltja s az ismert rigmus ugrott be önről először. Tudja, mi a politika?

– Igen, mert a háttérből jövök. Korábban több politikusnak is kampányoltam, most pedig én lettem képviselő.

– A gyorsaságáról és a cseleiről volt híres. Ezekre a tulajdonságaira szüksége lesz az elkövetkező négy évben mint képviselőnek? 

– Nem feltétlenül ezek kellenek. Legalább négy évvel kell számolni, s ez idő alatt felépíthetünk egy olyan közösséget, ahol a problémákról lehet beszélni, s azokra a megoldást is közösen találjuk meg. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zajvédő fal a győri belvárosnak

A Dunapart Rezidencia építési munkálatai során nyilvánvalóvá vált, hogy a győri Széchenyi híd… Tovább olvasom