Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Sok a megélhetési, amatőr bűnöző

Egyre több a megélhetési bűnöző – állapította meg Horváth Csaba győri rendőrkapitány a csütörtöki városi közgyűlésen.

A Győri Rendőrkapitányság tavalyi munkájának értékelése volt a legnagyobb súlyú napirendi pont a győri közgyűlés tegnapi ülésén.

Horváth Csaba alezredes, rendőrkapitány beszámolója részletes adatokat tartalmazott. Összesen 8090 bűncselekmény történt Győrött és környékén 2009-ben, félezerrel több, mint 2008-ban, és ezerrel kevesebb, mint 2007-ben. Közterületen 2074 bűnesetet regisztráltak, ami 2005 óta a legalacsonyabb érték. A kapitány kiemelte: a bűncselekmények jó része nem befolyásolja a biztonságérzetet. Ezek közé tartozik például a szerzői és szomszédos jogok megsértése (ilyenből 651 volt tavaly), valamint a csalás (625). Nem jó hír, hogy a rablások száma 52-ről 71-re nőtt. Horváth Csaba beszámolt a közlekedési balesetekről is: 1176 történt tavaly, ami fele a 2005-ös adatnak, és kétszázzal kevesebb a tavalyelőttinél. Csökkent a sérüléses és a halálos balesetek száma is.

A kapitány megjegyezte: feltehetőleg a válság hatására egyre jellemzőbb a megélhetési bűnözés, ami esetenként ˝eszement megnyilvánulásokkal˝ jár együtt. Ezek közé sorolta például, amikor valaki úgy rabol ki üzletet, hogy még maszkot sem húz a fejére. Horváth Csaba szót ejtett arról is, hogy míg korábban öt-hat, addig tavaly harminc fiatalkorú került előzetes letartóztatásba. A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a beszámolót.Ű

A testület módosította a közterület-használati rendeletet. Borkai Zsolt polgármester előterjesztésének egyetlen célja volt: megtiltani a gördeszkázást a történelmi városrészben, valamint a Városház téren. Az ok: a sport balesetveszélyes a járókelőkre, és rongálja a köztereket.

A testület betiltotta a gördeszkázást a történelmi belvárosban, a szabályszegők legfeljebb 30 ezer forintos bírságot kaphatnak.
A hozzászóló képviselők közül egyedül Schreiner László (Magyar Szocialista Párt) tamáskodott kicsit, és azon lamentált, hogy átgondolt-e az új szabályozás. Ő és még többen azt kérték, hogy az önkormányzat legalább egy extrémsport-pályát építsen a városban. Németh Zoltán alpolgármester, a Belváros egyik önkormányzati képviselője az utóbbi javaslatot az előterjesztés félreértésének nevezte. Szerinte a gördeszkások azóta vannak jelen a városrész közterein, elsősorban a Széchenyi és a Városház téren, mióta azok megújultak, és nagyobb a nézőközönség. A közgyűlés 22 igen, 3 nem és 4 tartózkodás szavazattal fogadta el a rendeletmódosítást. Eszerint a szabályszegők legfeljebb 30 ezer forintos bírságot kaphatnak, és még gördeszkájukat is elkobozhatják.

A testület a lakóépületek energiatakarékossági felújítására kiírt pályázat határidejét április 10-ről 26-ra változtatta, míg az önkormányzati támogatás mértékét 15-ről 25 százalékra emelte.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. KTamás 2010. március 22. 19:19
  „Mellesleg azt még hozzátenném, hogy köszönet Schreiner László úrnak és a többi testületi tagnak akik pályaépítésre kérték fel a polgármestert. Szintén köszönet Laczó Balázsnak a mai Kisalföldben az állásfoglalásért.”
 • 30. mais 2010. március 22. 10:01
  „A megoldás szerintem ... ha gördeszkásoknak építenének egy külön pályát ... ahol nyugodtan gördeszkázhatnak .. sok van ilyen külföldön is !”
 • 29. greilingandreas 2010. március 21. 13:48
  „Megélhetési Gördeszkás Bünözö vagyok - vállalom”
 • 28. PrtyGbr 2010. március 20. 22:00
  „És az se teljesen korrekt szerintem hogy ugyanabban a cikkben írnak rólunk mint amiben a bűnözőkről. Nem egy kategória.”
 • 27. PrtyGbr 2010. március 20. 20:55
  „Ez egész egyszerűen nevetséges. Kíváncsi vagyok hogy Borkai Zsolt polgármester úrból hogyan lett volna olimpiai bajnok ha fiatalkorában nincsen lehetősége edzeni. Nem, nem valószínű hogy közülünk bárki olimpiai bajnok lesz, de úgy érzem mindannyiunknak joga van azt a sportot űzni amit szeret/szeretünk. Tudtommal több alkalommal is jártak gördeszkások a polgármesteri hivatalban kérve egy gördeszkapálya építését, válasz egy sem érkezett. Érdekelne még az is hogy mitől balesetveszélyes ez a sport. Esetleg kimegy a sportolók bokája, de hogy mást nem veszélyeztetnek az egészen biztos. A rongálásról meg annyit hogy ha többszáz kilós színpadoktól nem lesz baja a burkolatnak, akkor nem valószínű hogy egy 60-70 kilós GUMI kerekeken guruló ember kárt fog tenni benne.
  Valamint azt sem értem hogy ha nyugdíjas-játszótérre meg a városháza előtt álló fára van több millió forint, akkor egy sportlétesítmény kialakítására miért nincs. Nem is kellene skatepark, kitűnő példa a budapesti deák-tér kialakítása, ahol a tér része többek között egy beton ugrató. Megdöbbentő és elkeserítő hogy pont egy olyan ember indítványoz egy ilyen rendeletet, aki maga is sportolt. Persze az is megoldás hogy aktív sportolás helyett elkezdünk kocsmákba járni, sporteszköz helyett alkoholra és dohányárura költjük a pénzünket. Én inkább a sportot választanám.”
 • 26. KTamás 2010. március 20. 20:12
  „Maximálisan egyetértek Kevével, Bencével. Ami itt történik az felháborító.
  Jómagam még csak kb fél éve vagyok tagja ennek a csoportnak, de előtte 4 évig a triált ( egy fajta akrobatikus kerékpár ) űztem. Országos bajnok sportoló is él itt Győrben ebben a sportágban, megannyi tehetséges másik biciklissel egyetemben. Adtunk be komplett pályakérvényt is a Sportigazgatóságnál, azt mondták hogy maximum 30 nap alatt elbírálják. Nem is kell szerintem mondanom, hogy mennyi választ kaptunk.
  Nem tudom elhinni hogy nincsen anyagi keret egy extrémsport pálya felépítésére. Az önkormányzatnak végső esetre csak a telket kéne biztosítania, a betonozást, pályaelemeket civil munkával is össze hoznák az emberek. Nem hiszem hogy sokkal többe kerülne mint az Eötvös parkban álló ( teljesen kihasználatlan ) nyugdíjas játszótér. A Likócsi Műjégpálya mögötti rész is használhatatlan, életveszélyes állapotban van.
  A 2008-as olimpiai játékok listájára már felkerült a BMX sportág is, és ez a tendencia meghatározó lesz a jövőben is, a gördeszkát is be akarják vezetni 2012-re. Minden tiszteletem, de nem csak az olyan "divatsportokra" kéne áldozni pénzt mint például a foci. Törődjünk a sportoló fiatalokkal !”
 • 25. Reális 2010. március 20. 13:26
  „,,Jól élünk,és nagy a jólét!"”
 • 24. B.Keve 2010. március 20. 11:05
  „Én 14 éves fiú vagyok, én is rendszeresen gördeszkázom a Széchenyi téren, és nem azért mert "nagyobb a nézőközönség ,és így tudok menőzni", hanem mert máshol nincs lehetőségem űzni ezt a sportot ,és itt megfelelő a talaj.Ez a sport nem a magamutogatásról szól,hanem hogy társaságba legyünk,mozogjunk és jól érezzük magunkat.A járókelőkre és a gyerekekre mindig odafigyelek, nem is érkezett szülőktől panasz hogy veszélyeztetjük őket, sőt egy-két szülő szívesen nézi is gyermekével a gördeszkázásunkat. A köztereket egyáltalán nem rongálja a puha gumikerék, főleg ha a targoncák sem, amivel színpadokat állítanak fel a téren.Ha ez a sport tényleg balesetveszélyes lenne , és rongálná a köztereket, akkor sem az lenne a megoldás hogy megbüntetik a fiatalokat, hanem építeni pár millió forintból egy skateparkot ahol senkit nem zavar a csattogás.Móváron is készült ilyen park. Az is inkább egy pozitívum hogy ezek a fiatalok sokakkal ellentétben nem kocsmázni vagy játékterembe járnak, hanem inkább a sportolást választják,és ezért is támogatni kéne őket.”
 • 23. tahidavid 2010. március 19. 22:05
  „* sportolókat a bűnözőkkel”
 • 22. tahidavid 2010. március 19. 22:02
  „Nem a legszerencsésebb a cikk címe, nem említeném egy lapon a sportolókat és a bűnözőkkel.
  Ellent kell mondjak annak a tévhitnek, hogy a nézőközönség csábítja a gördeszkásokat a Széchenyi térre. Nevetséges. A talaj az egyetlen indok (ami persze nem lett a legjobb minőség, ahol csak gyalogosok járnak ott is rendesen megsüllyedt).
  Szomorú, hogy olimpiai bajnok polgármesterünk nem támogatja a sportolókat. Mosonmagyaróváron az önkormányzat segítségével épült meg a park, lehet honnan példát venni. Ha jól tudom a Barátság sportpark több mint 500 millió Ft-ból épült fel, ennek század része megoldás lenne a problémára.”
 • 21. bojtár 2010. március 19. 21:55
  „sokan vannak testvírek libajnai aztán gyurcsány nameg nehadjuk ki orbánt se a kis huncutot meg nékijök a népi zenekarukat se mert ezek se különbek az ogréknál.”
 • 20. Galló_Bence 2010. március 19. 20:37
  „Elfogadhatatlannak tartom gördeszkásként a városból való kirekesztésünket,azért sportolunk ott ahol sportolunk mert nincs jobb körülményekre lehetőségünk.A Dunakapu tér és Széchényi tér között pedig talajban hatalmas különbség van ezért járunk a Széchenyi térre.
  A kisgyerekekre különösen vigyázunk,juharfából készült lappal és műanyag kerekekkel pedig lehetetlen akármilyen kárt okozni abban talajban.
  Én személy szerint 20 éves egyetemista vagyok szóval a büntetés engem terhelne nem szüleimet.Meglepett hogy a városvezetés egy problémára nem képes egészséges megoldást találni,csak vaskalapos szankciókkal,agresszív módon képes reagálni.
  Borkai Zsoltnak kéne legjobban tudnia milyen is egy sportot szívvel-lélekkel űzni,csalódtam a hozzáállásában.Ha fiatal korában ilyen durva eszközökkel:a kompromisszum és a megbeszélés lehetőségeit kizárva szóltak volna hozzá,akkor sem hagyta volna abba a sportolást.
  Mi sem fogjuk.”
 • 19. Tabornok 2010. március 19. 18:14
  „Szerintem, a megélhetési bűnözést a jogászok, találták ki, egy kis stílű, pitiáner bűnözői körre, hogy könnebben felmenthessék, őket.”
 • 18. Mankapunka 2010. március 19. 16:25
  „Gázt nekik.Mustár gázt.”
 • 17. Jandex 2010. március 19. 16:20
  „16. hozzászólás Szabra
  A "fehérgalléros" bűnözésről nem szabad írni,így marad ez!”
 • 16. Szabra 2010. március 19. 14:22
  „Talán a megélhetési szót el kellene hagyni, és csak bűnözőkről kellene értekezni a rendőrségnek, akkor talán a felderítési mutató is magasabb értéket mutatna. Miért kell a bűnözést külön kategóriákba sorolni; talán csak nem azért, mert a felderítési intenzitás ez esetben kisebb?”
 • 15. www0325 2010. március 19. 13:02
  „A sport balesetveszéles? Tehát mind. Büntetik a szülőket, 30 ezer forintra, a gyerek másnap is ott lesz. Sok szülő nem tudja befizetni az összeget, vagy leüli, vagy megélhetési bűnöző lesz. Jó döntés volt, gratulálok!”
 • 14. www0325 2010. március 19. 12:56
  „Mankapunka: Mosonmagyaróváron van pálya, de nincs olyan szép fenyő a városháza előtt, mint Győrben. Honnan is hozták?”
 • 13. pirosász 2010. március 19. 12:49
  „Le kellene váltani Horváth Csabát is, meg Hanczot is!!!!!!”
 • 12. mecsoka 2010. március 19. 07:49
  „Mióta megélhetési bűnözés, ha leütnek egy nyugdíjast 2ezer forintért???
  Étel (pékárú, konzerv stb) meglovasítását lehetne csak így hívni... Eszem megáll”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a Pannonhalmi Főapátság arborétuma

Megújul a Pannonhalmi Bencés Főapátság arborétuma: a 11 hektáros őspark rehabilitálása és a hozzá… Tovább olvasom