Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Sok a kóbor kutya a falvakban

A tüzelési időszak kezdetével egyre több településről érkezik hír szabadon kóborló, agresszív kutyákról.
A kóbor kutyák befogása önkormányzati feladat, amelyet minden település úgy old meg, ahogy akar, és ahogy tud – néha sehogy. Az egyik megoldás, hogy szerződést kötnek a győri gyepmesteri teleppel, amelynek emberei egy bizonyos átalánydíjért – egy közepes nagyságú falu esetén körülbelül havi harmincezer forintért – havonta háromszor kiszállnak és befogják a közterületen talált kutyákat, s az eseti riasztásokra is kimennek. Körülbelül húsz település él ezzel a lehetőséggel, sokan azonban sajnálják, vagy nem tudják kigazdálkodni rá a pénzt.

Az önkormányzatok szerződhetnek magánvállalkozással is, ezeknek azonban sokszor nincs megfelelő kapacitásuk a feladatra, vagy alkalmazhatnak saját embert. Dr. Andréka György, a gyepmesteri telep vezetője szerint az emberek fejében kell rendet tenni, a kóborló ebek kilencven százalékának ugyanis van gazdája.

– Falun az emberek hozzá vannak szokva, hogy a kutyájuk elmegy csavarogni, majd este hazamegy. Gyakran előfordul, hogy utánaeredünk egy kóbornak vélt kutyának, s látjuk, hogy nyugodtan hazasétál, a kerítésen belül azonban már semmit sem tehetünk. A tavaszi tüzelési időszakban a legrosszabb a helyzet, ilyenkor csavarog a legtöbb kutya.

A gyepmesternek már a jelenléte is hat

Azokon a településeken, ahova rendszeresen kijárnak gyepmesterek, már a puszta jelenlétük is hatásos. Az első hónapok után, amikor rádöbbennek, hogy a szabadjára engedett kutyákat elviszik, és csak hosszas utánjárással tudják visszaszerezni őket, megtanulják, hogy bezárják az ebeket.

Dr. Andréka György elmondta azt is, hogy az ilyen kutyák általában nem agresszívak, az ember elleni támadás ritka, de ha falkába verődnek, előtörhet belőlük a vadászösztön és veszélyt jelenthetnek a háziállatokra, más kutyákra. A gazdák felelőssége, hogy biztosítsák a biztonságos tartási körülményeket, aki hagyja szabadon kóborolni házőrzőjét, szabálysértést, „kutyával való veszélyeztetést" követ el, ami harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethető. Sajnos sokszor még a szomszédok sem vállalják fel, hogy tudják, kinek a kutyája jár-kel szabadon, így nehéz beazonosítani a valódi felelőst...

Écs: megtámadott birkák, kecskék

Az écsi Kossuth utcában több helyen garázdálkodtak az elmúlt hetekben csapatba verődött kóbor kutyák, birkákat, kecskéket téptek szét.
– Sajnáljuk az állatainkat is, de mi lesz, ha egyszer emberre támadnak, mint a múlt héten Nyúlon? Vannak, akik egyedül, sötétben járnak haza dolgozni, ők egyre jobban félnek. Van olyan kézbesítő ismerősöm a környéken, aki megközelíteni sem tud egyes házakat a szabadon kószáló hatalmas kutyáktól – mondja egy écsi férfi.

Mondovics László polgármester ezekről az esetekről nem tud, de elismerte, hogy érkeztek panaszok a kutyákkal kapcsolatban. Ha sikerül beazonosítani a gazdájukat – ez a ritkább eset –, felszólítást küldenek, és külön odafigyelnek az iskolába igyekvő gyerekekre, ennél többet azonban nem tudnak tenni. Écs egyébként azok közé a települések közé tartozik, ahol senki nem látja el a gyepmesteri teendőket; a polgármester szerint nem fér bele a falu költségvetésébe.

Győrújfalu: a láncon tépték szét a kutyát

A faluban két nagy testű kutyától félnek a helyiek, amelyekről lehet tudni, ki a gazdájuk. A férfit tavaly tavasszal, amikor kedvencei több kutyát megtámadtak, feljelentették egyszer, akkor a győri önkormányzat közigazgatási irodája 15 ezer forint pénzbírságra büntette. A múlt héten a kutyák ismét kiszöktek, bementek több ház udvarára, az egyik helyen megölték a láncra kötött házőrzőt, egy másik család vizsláját súlyosan megsebesítették. Cserjés László polgármester úgy véli, a kutyák megölése nem megoldás, a gazdát kell felelősségre vonni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres téli államvizsgák

A Széchenyi István Egyetem téli államvizsga-időszakában 20 szakon 368 hallgató diplomázott le. Tovább olvasom