Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Sok-sok adós: közel másfél milliárd forint a GYŐR-SZOL kintlévősége

A Győr-Szol kasszájából pontosan 1,38 milliárd forint "hiányzik" a be nem fizetett számlák miatt.


Első körben nézzük, hogy divízióként és összesen jelenleg milyen kintlévőségei vannak a GYŐR-SZOL-nak.

"A június végén könyvelt adatok szerint a távhőszolgáltatás kintlévősége körülbelül 730 millió forint, a hulladékszállításból keletkező összes tartozás 270 millió forint, az ingatlanüzemeltetésből származó kintlévőség nagyjából 230 millió forint, míg a cég egyéb vállalkozási tevékenységéből eredő elmaradások mintegy 150 millió forintot tesznek ki" - kezdte a kisalfold.hu-nak Dr. Pálfay Szilárd, a GYŐR-SZOL Zrt. hátralékkezelési és behajtási osztályvezetője.


Mint mindenhol az országban, Győrben is a távhő-számla befizetése jelenti a legnagyobb gondot. Fotó: Bertleff András.
Mint mindenhol az országban, Győrben is a távhő-számla befizetése jelenti a legnagyobb gondot. Fotó: Bertleff András.


A kibocsátott számlák mintegy 6,9 százalékát nem fizetik meg az ügyfelek

A győri holding összes tartozása együttesen közelíti a másfél milliárd forintot, egészen pontosan 1,38 milliárd "hiányzik" a be nem fizetett számlák miatt a cég kasszájából.

Szintén beszédes tény, hogy amennyiben a fizetési hajlandóság éves szinten csupán 1 százalékkal visszaesik, az a GYŐR-SZOL-nál 100 millió forinttal emeli a be nem fizetett számlák összegét. (Jelenleg egyébként a kibocsátott számlák mintegy 6,9 százalékát nem fizetik meg az ügyfelek 90 napon belül.)

Négy és fél éve, 2007 márciusában a távhődivízió jogelődjénél, a Győri Hőszolgáltató Kft.-nél a lakosok 180 millió forinttal, a közületek pedig 18 millió forinttal tartoztak.

A közel 25 ezer győri háztartást ellátó távhőszolgáltatás egyre növekvő kintlévőségét jól mutatja, hogy a családok 30 napnál régebben lejárt tartozása 2009 decemberének végén már 297 millió forint volt, amiből az egy éven túli adósság 148 millió forintra rúgott.

Bérlakások: 52 esetben el kellett indítani a lakáskiürítéseket  

A kintlévőség meredeken emelkedő összegét a GYŐR-SZOL Zrt. három, külsős adósságbehajtó cég alkalmazásával kívánja mérsékelni. A szóban forgó adósságbehajtó vállalkozások haszonkulcsért dolgoznak, azaz a ténylegesen behajtott összeg meghatározott százalékában részesülnek, megbízási díjuk így teljes mértékben eredményfüggő.

"Cégünk négy fő profiljából háromban (távhő, hulladékszállítás, egyéb vállalkozási tevékenység) jelentősen csökkentek a tartozások az év eleje óta megtett intézkedéseknek köszönhetően.

A negyedik területen, a szociális bérlakások esetében a hátralékok a prognosztizáltnál nagyobb mértékben emelkedtek, itt erősebb intézkedéseket kellett meglépnünk: 52 új esetben kezdeményeztünk lakáskiürítéseket" - közölte a GYŐR-SZOL Zrt. hátralékkezelési és behajtási osztályvezetője.


Sok győri családban egyre nő a csekktenger.
Sok győri családban egyre nő a csekktenger.


Milyen eredménnyel lennének elégedettek a GYŐR-SZOL vezetői?

Arra a kérdésünkre, hogy az idei év végére milyen kintlévőségi eredménnyel lennének elégedettek a GYŐR-SZOL vezetői, Dr. Pálfay Szilárd úgy válaszolt: "a hulladékszállítási díjak esetében arra számítunk, hogy az elmúlt évek elmaradásainak feldolgozását követően jelentősen csökken a 360 napon túli tartozások mértéke.

A távhőszolgáltatásban reméljük, hogy sikerül megfelelő pénzügyi megállapodást kötni a költségvetési szektor nagy tartozóival, illetve távhőkorlátozó intézkedések bevezetése mellett sikerül eredményeket elérnünk az üzemi tartozók esetében is".

"Az előrejelzések szerint jó eséllyel sikerül a régebben lejárt tartozások arányát tovább csökkenteni"

Arra a felvetésünkre, hogy ha nem tudják lefaragni a cég kintlévőségeit, akkor mindez szerepet játszhat-e az év végi, közgyűlés elé kerülő, hagyományos tarifaemelési előterjesztésekben, Dr. Pálfay Szilárd úgy felelt: "azt, hogy a távhőszolgáltatás díjában, a hulladékszállítás díjában, vagy az ingatlan bérleti díjakban mit lehet érvényesíteni, jogszabályok határozzák meg.

Az előrejelzések és várakozásaink szerint jó eséllyel sikerül a régebben lejárt tartozások arányát tovább csökkenteni.

A legproblémásabb területeken elsősorban a szerződéseket biztosító mellékkötelezettségekre vonatkozó jogi szabályozást kívánjuk megváltoztatni, s erre javaslatot tenni".85 millió távhődíjjal tartoznak az állami vagy a megyei önkormányzati szektorba tartozó intézmények

A napokban küldik ki a fizetési felszólítást a GYŐR-SZOL-lal szemben a távhő-díjhátralékot felhalmozó magánszemélyeknek és cégeknek.

Ha nem rendezik tartozásukat, az ügyfeleknek számítaniuk kell a szolgáltatás korlátozására.

A társaság kimutatásai szerint félmilliárdos a magánszemélyek által be nem fizetett díj, 58 fogyasztó pedig 800 ezer forintnál is többel adós.

A vállalkozások elmaradását 140 millióra teszik, s 60 cégé haladja meg a 200 ezer forintot.

Az üzemi fogyasztók csoportján belül az elmúlt években jelentős adósságot halmoztak fel az állami vagy a megyei önkormányzati szektorba tartozó intézmények.

Ennek összege meghaladja a 90 millió forintot, ám a lakosság zavartalan ellátásának biztosítása érdekében, a GYŐR-SZOL nem kíván élni a szolgáltatás korlátozásának lehetőségével - viszont elvárja a tartozás rendezésének megkezdését.

Olvasóink írták

 • 13. vanessa 2011. augusztus 18. 22:46
  „Szép estét!Nem tudom ki emlékszik arra amikor a Balogh jozsef volt a polgármester, a Tescoknál a Fidesz aktivisták aláirásokat gyüjtöttek, a magas közüzemi dijak ellen,amiota fideszes polgármester van azota, hányszor emleték a közüzemi dijat?van egy mondás, jobb a sürü fillér mint a ritka forint!akik eldöntik, arra nem gondolnak, hogy mennyi embernek nincs munkája?vagy eszik vagy rezsit fizet,ha lacsonyabb lenne a távfütés, meg a többi , gondolom több folyna be, de igy amikor egy panel lakás fütése télen 30 ezer ft a minimálbér fele, hol van még a többi fizetni valo,akkor még nem is kajáltak,a kis aláirásgyüjtök most hol vannak ?”
 • 12. ildancs20 2011. augusztus 18. 20:38
  „soci70 részben egyet értek veled. A szolgáltatásért fizetni kell. Egyszerűen a rendszert kellene átállítani, hogy le lehessen kapcsolni azt aki nem fizet. Persze tegyük hozzá, jelenlegi fizetések mellett sokaknak nem könnyű a számlákat fel adni. A gond azokkal van akik meg sem próbálják egyensúlyban tartani az anyagi mérleget. Aki például fel vesz 2-3 személyi kölcsönt, tartozás rendezésre....l ördögi kör. De annyira még mindig nem lehet anyagi gond, ha a bevásárlóközpontok tele vannak. Jah kérem meg kell húzni azt a bizonyos gatyaszárat. Nem könnyű de meg lehet. Ne lincseljen meg senki ez csak vélemény, nem mindenki ért ezzel egyet.”
 • 11. soci70 2011. augusztus 18. 19:40
  „Gondolom minden itt hozzászóló rendesen fizet mindent,és példaértékű éltet él, természetesen beleértve engem is.
  Azok akik nem így élnek azoknak a kifogásai nem érdekelnek, az ok igazából nem érdekel, egyszerű a képlet ha kölcsönkérsz akkor fizess időben, vagy ne kérj kölcsön. A nem fizetők helyett úgyis velünk "rendesen fizetőkkel fogják megfizettetni" a hiányt. Na ez már érdekel......Úgy,hogy nem tudom sajnálni azokat akiket kilakoltatnak,vagy valamilyen szankciót alkalmaznak.A szolgáltatásért fizetni kell...természetesen nem értek egyet a pazarló szolgáltatással pl höszolg.sal ilyen pazarló életet nem szabad élni,de sorolni lehetne ,de hasztalan......az,hogy meg ki mennyit keres az szintén nem érdekel,a lényeg,hogy ne fázzak,ne éhezzek és a családnak mindent megtudjak adni,szóval dolgozni kell, ha akar az ember akkor tud...de nem szeretnék vitázni ezen mindenkinek meg van a maga púpja :)

  Üdv.”
 • 10. Dwatson 2011. augusztus 17. 20:19
  „Talán nem kellene milliárdos haszonnak lenni a távfűtésen vagy háromszorosára emelni a szemétszállítást,és persze ha meg lenne az az egymillió munkahely,akkor erélyesebben és jogosabban lehetne fellépni a nemfizetők ellen.”
 • 9. gralaci 2011. augusztus 17. 18:09
  „A társasházaknak is lépni kéne! Ott ugye nincs tartozás a Győr-Szol felé. A közös költséget nem fizetők is használják a szolgáltatást, ingyen.”
 • 8. pappe 2011. augusztus 17. 15:16
  „A Győr-Szolnál biztos nem ismerik a régi mondást, miszerint "jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint". Talán ha nem emelik meg olyan drasztikusan a szemétdíjakat, akkor többen be is fizetnék.”
 • 7. Tudós-1 2011. augusztus 17. 12:33
  „A hulladékszállítási díj elmaradásoknál egyszerűa képlet. Ezen tartozásokat adók módjára be lehet hajtani!
  Idézet Szabó Máté ombudsman állásfoglalásából: ..."Több panaszos sérelmezte, hogy a hulladékkezelést végző közszolgáltató cég a díjjal tartozóknak fizetési felszólítást küldött, majd a behajtást átadta egy követeléskezelő magánvállalkozásnak, az pedig kilátásba helyezte, hogy bírósági útra tereli az ügyet. Szabó Máté megállapította, hogy ez a gyakorlat sérti a jogbiztonságot, a jogállamiság elvét, a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való jogot. Ezekben az esetekben adók módjára behajtható köztartozásról van szó, aminek érvényesítése nem egy magáncég, hanem a jegyző hatáskörébe tartozna - azaz a közszolgáltató a díjhátralék beszedése során figyelmen kívül hagyta a törvényi feltételeket."...
  Mindezek azt jelentik, hogy a "barát" behajtó-cégeket ezen összegek kapcsán nem kell jutalmazni. A jegyző(k) kötelessége ezen feladat - adók módjára történő behajtás. Így közpénz indokolatlanul nem kerül "idegen" kézbe.

  Sajnos a hődíj és a lakásbérleti díj már nagyobb falat. Ott végig kell járni az un. lépcsőket.”
 • 6. drlara 2011. augusztus 17. 10:03
  „Azért lenne mit megvakargatni az Önkormányzat és a GYŐRSZOL MUNKÁJÁBAN! Bérlakásokra,vizsgálatot kérnek Győr város tiszteséges polgárai!
  Önkormányzati lakások kezelését a GYŐRSZOL végzi???? Kik kaphatnak bérlakást? Hogy történhet meg, hogy valakinek, mint az alábbi példa is mutatja, hogy meg nem vásárolt bérlakást értékesítheti??? Kiknek, a kiéi ez a lakás?????
  Több is van, tele van ilyen hírdetésekkel:

  Hirdetés típusa: eladó lakás!!!!

  Kik tartják nyilván ezeket a lakásokat, és meddig mehet ez a mutyizás???
  forrás:
  http://www.ingatlanbazar.hu/HU/ingatlan-Gyor-Lakas-Elado-7-10-258?p%5B0%5D=6386&p%5B1%5D=6393&price=4

  Gyárváros, Győr, lakás, 49 m2, 3.500.000 Ft Ár: 3.500.000 Ft
  Elhelyezkedés: Nagysándor József utca
  Leírás: GYŐR GYÁRVÁROSBAN 1. emeleti téglaépitésű, 49 m2 felújitott, gázfűtéses, zuhanyzós (új víz és villanyvezetékek) határozatlan bérleti...
  .
  Győr
  55 nm
  3.200.000 Ft
  58.182 Ft/nm
  Gyárváros, Győr, lakás, 55 m2, 3.200.000 Ft Ár: 3.200.000 Ft
  Leírás: Győr-Gyárvárosban,téglaépítésű társasház 2.emeletén egy 55.nm-es 1 és fél szobás,erkélyes ÖNKORMÁNYZATI örökbérletű bérlakást...”
 • 5. cseppek 2011. augusztus 17. 09:40
  „Büszkén jelentem: én nem tartozok a Győr-Szol-nak.
  (Csak az OTP-nek...)”
 • 4. urbaniastapista 2011. augusztus 17. 09:12
  „#1. Az egyéb, az pl. a szemétgyártás (minden lakásba eljuttatott pártpropaganda kiadványok), és hasonló, a képviselő testület és a nyilvánosság elől elrejtett tevékenységek.”
 • 3. zakarias3 2011. augusztus 17. 07:42
  „Ebből is látszik ,hogy emelkedik a zemberek életszinvonala!”
 • 2. Debi 2011. augusztus 17. 07:30
  „Ha lennének munkahelyek, kevesebb lenne a kintlévőség!”
 • 1. kisem 2011. augusztus 17. 06:18
  „"Cégünk négy fő profiljából háromban (távhő, hulladékszállítás, egyéb vállalkozási tevékenység) ..."
  Mit is takar az egyik, az ún. egyéb vállalkozási tevékenység fő profil?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körforgalom: elkészültek a szegélyépítéssel - galéria

Az Útkezelő Szervezet megbízásából a KÖZGÉP Zrt. kivitelezésében épülő Pálffy u. – Gárdonyi… Tovább olvasom