Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Sohasem lesz elegendő idősotthon

Győr és környéke - Tíz nyugdíjasotthon Győrön kívül, míg a megyeszékhelyen összesen kilenc – ebből öt városi, négy pedig egyházi fenntartású. A várólista mégsem csökken, s ami nehézséget jelent számukra: az ápoltakat megszűrő, új törvény.
Kevesen várják fiatalabb korukban, hogy egyszer idősotthonba kerüljenek, de a muszáj láthatóan nagy úr, s a várólista nem ér véget. A január óta hatályos törvény szigorított a bekerülési feltételeken: legalább napi négyórás ápolási szükségletről kell igazolást kapnia annak, aki otthonba kerül. Ez pedig még a megye egyik legnagyobb ilyen intézményét, a Szent Anna Otthont is érzékenyen érintette év elején. Több nyugdíjasotthon is épült az elmúlt években Győr környékén: Ravazdon az Izabella, Mezőörsön a református, Győrújbaráton pedig a Szent Anna Otthon gondozóháza.

Működik ezenkívül alapítványi intézmény Écsen, Győrújbaráton, nyugdíjasház Pannonhalmán, s ugyanebben a kisvárosban gondoskodnak természetesen az idős bencés atyákról is. Börcsön az evangélikusok tartanak fenn szolgálatot, Bakonyszentlászlón pedig két otthon is működik: az egyiket a Máltai Szeretetszolgálat, a másikat az önkormányzat üzemelteti. Mindez azonban semmiféle hatással nincs a megyeszékhely önkormányzati várólistájára, s ami még beszédesebb: a Szent Anna Otthon gondozását kérőkből sem lett kevesebb az elmúlt négy-öt évben.

Élet a győri önkormányzat Cuha utcai telephelyén, ide is sokan szeretnének bejutni. Fotó: H. Baranyai Edina
Élet a győri önkormányzat Cuha utcai telephelyén, ide is sokan szeretnének bejutni. Fotó: H. Baranyai Edina

Benkovich Ferenc atya, a Győrben és Győrújbaráton működő Szent Anna Otthon igazgatója elmondta: a két épületben együttesen négyszáz gondozottat tudnak elhelyezni, s a mintegy 200-as várólista évek óta nem csökken. A pápai prelátus szerint az említett törvény azért okozott nehézséget, mert hónapokig tartott, amíg a bekerülésre várók megkapták a jogosultságot igazoló papírt, s így hiába mutatkozott a hatalmas igény, az állami normatívából kevesebbet kaptak. Benkovich Ferenc szerint ez főként az ápoltaknak kedvezőtlen, mivel ha a támogatás csökken, akkor a havi térítési díjon kell emelni, ezek jelentik ugyanis az ellátás főpilléreit. Jelenleg 63 ezer forintba kerül havonta a bentlakás, míg az egyszeri hozzájárulás a lakás négyzetméterétől függ, így általában 3 és 4 millió forint között mozog.

A négymillió egyébként reális ár, más, környező intézmények is általában ennyit – vagy még többet – kérnek a gondozottak lakhatásáért.

Ettől természetesen csak az önkormányzati rendszer különbözik: Győrött az egyesített szociális intézmény öt telephelyén csak havi térítést kell fizetni, ami 51 ezertől 63 ezerig terjed, az adott helyiségtől függően. Panker Mihály, az intézmény igazgatója elmondta: körülbelül 200–250 idős vár folyamatosan a bekerülésre, s ezen egyetlen környező otthon megnyitása sem segített. Nyilvánvalóan már azért sem, mert az egyszeri hozzájárulást nem kérő önkormányzat nem tartozik egy kategóriába sem az egyházi, sem a magánotthonokkal. Ez abból is látszik, hogy mindössze egy-két olyan várólistás akad évente, aki más szervezethez is benyújtotta igényét.

Olvasóink írták

 • 3. lolita 2008. október 19. 09:55
  „Ugy erti 3-4 milliot kell lefitetni es havonta 50-60 az ellatas?Kerdem Kedves Matrine!”
 • 2. matriné 2008. október 16. 12:49
  „Tehát 51,-ezertől 63,-ezer forintig terjed az idősek ellátása.
  No és a 3-4 milliókért mit kapnak az idősek? Van elég bábolnai ló -pimpilimpi? Persze a csuhások könnyen vannak mert Ők akár a mennyországot is ígérgethetik, a milliókért! Őket senki sem fogja csalással vádolni , ha némelyik öreg mégis a pokolba kerül.Igaz egyik helyről sem jött vissza senki,hogy megtegye a feljelentést enélkül meg nincs is bűn! A milliók pedig számolatlanul cserélnek gazdát!Milyen érdekes az Önkormányzatok nem követelik a csóró kis öregektől a milliókat. Vajon miért nem? Nekik el kell számolni az eseteleges könnyen jött pénzről? Vagy itt is vándorolnak zsebbe milliók csak nem publikus?”
 • 1. zola 2008. október 16. 07:47
  „Mezőörsön a Református egyház fenntartásában üzemel egy gyönyörű idősotthon, ahova NEM CSAK REFORMÁTUSOK, hanem felekezeti hovatartozás nélkül, bárki, aki be szeretne költözni, odaköltözhet.Az épület kívül-belül impozáns, szép és tiszta. Üres szobák is vannak még, talán a felét lakják. Egy látogatást mindenképpen megér annak aki biztosan jó helyen szeretné tudni a hozzátartozóját. Mi ezt tettük. Győrtől 23km a 81-es főúton Kisbér irányába. Csak ajánlani tudom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kínai termékek eladhatók

Győr - Győrt és a kínai Wuhant majdnem másfél évtizedes partnervárosi kapcsolat fűzi össze. Hu Shu… Tovább olvasom