Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Sohasem késő megtanulni úszni

A fürdőzők esetenként túlzott önbizalmának, vakmerőségének következtében nem múlik el nyár vízi tragédiák nélkül. A szakemberek becslése szerint a felnőttlakosság csupán egy tizede rendelkezik biztos úszótudással.
illusztráció
Bánki Endréné Jutka 1976 óta tanít Győrött. Az úszóedző tapasztalatai is azt bizonyítják, hogy az idősebbek közül viszonylag kevesen vízbiztosak. Ami a legtöbb bajt okozza, az az, hogy sokaknál az önbizalom nem egyezik a valódi tudással, a megfelelő veszélyfelméréssel.

A tanfolyam önmagában még kevés a tudáshoz

Igazából csak a fiatalabb korosztálynál jobb a helyzet, 15–20 éve ugyanis már az órarendbe beépítve, csoportosan tanítják az általános iskolásokat úszni. Egy ilyen tanfolyam önmagában kevés ahhoz, hogy a diákokból jó úszók legyenek, de arra mindenképp hasznos, hogy az alapokat elsajátítsák. A szakember minden szülőnek azt tanácsolja, hogy minél előbb barátkoztassa meg a gyermekét a vízzel.

Több nyugdíjaskorú tanítványa volt már

Tanulni persze soha nem késő. A győri edző szerint nincs olyan ember, aki ha akar, ne tudna megtanulni úszni. Jutkának nem egy nyugdíjaskorú tanítványa is volt már. Az idősebbek közül egyébként a legtöbben azért keresik fel az uszodát, mert valamilyen egészségügyi problémájuk van. A víznek többek között kiváló hatása van az ízületi problémákra, de stresszoldásra is nagyon alkalmas.

Egészségőrző uszoda


Akadnak olyanok is, akik kozmetikai okokból merészkednek a medencébe, például a narancsbőrüket szeretnék eltüntetni, elhalványítani. Az egészség megőrzéséhez nagyban hozzájárulhat, ha valaki rendszeresen jár uszodába. Nem cél az, hogy mindenkiből profi úszót neveljenek, de a víz szeretete, az alapok elsajátítása, egy biztonságos szint elérése valamennyi ember számára elérhető, mondja Bánki Endréné. Ehhez az első és talán a legfontosabb lépés a korábbi sikertelenség, a negatív élmények legyűrése. A barátkozás kezdődhet vízi tornával is, ilyenek rendszeresen vannak Győrött.

Kifejezetten úszótanfolyam is kezdődik felnőtteknek legközelebb a sátras uszodában. Jelentkezni június 18-ig lehet, a foglalkozásokat kedden és csütörtökön este hat órától tartják. A kurzusra egyaránt várják a kezdőket, és azokat is, akik valaha már tanultak úszni, csak nem biztosak a tudásukban, vagy tökéletesíteni szeretnék a technikájukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nász és gyász

Az örömapa a lakodalom közben vesztette életét a közelmúltban Péren rendezett esküvőn. Elmaradt a… Tovább olvasom