Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -2°C Még több cikk.

Slotáék remélik: gazdaságunk olyan erős lesz, mint a szlovák

Révkomárom - A szombati magyar-szlovák csúcs után az összes magyar parlamenti párt vezetője vagy szóvivője állást foglalt, melyeket csokorba gyűjtöttünk. A magyar vélemények a jól megszokottak, Slotáék közleménye viszont most is tartogat érdekességet.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott a szombati csúcsról: vegyesek az érzései.Szavai szerint erőteljesen és határozottan képviselték a határon túli magyar közösség, illetve a két nemzet együttes érdekeit a megbeszéléseken. A magyar álláspont kezdeményező volt, és nem hárított minden felelősséget a szlovák partnerre, hangoztatta a kormányfő.

A Fidesz többet várt

"A Fidesz sajnálatosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc képtelen volt elérni a szlovák kormányfővel folytatott szombati tárgyalásán, hogy Magyarország számára fontos kérdések, így a Dunaszerdahelyen történtek és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ügye bekerüljön a találkozón elfogadott közös nyilatkozatba" - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

Az a tény, hogy Dunaszerdahely ügye nem került be a nyilatkozatba, sajnos azt üzeni, hogy a magyar kormány képtelen megvédeni a magyar embereket, akiket - fogalmazott a győri politikus.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) elítélő szlovák parlamenti határozatot, és sajnálatosnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc képtelen volt elérni azt is, hogy a KMKF-re vonatkozó pont bekerüljön a közös nyilatkozatba.

"Elkezdődött a párbeszéd"

"Igazi áttörést nem lehetett várni Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szombati találkozójától, ezért, ebből kiindulva, akár sikeresnek is értékelhető a megbeszélés, mert elkezdődött a párbeszéd" - közölte Eörsi Mátyás.

Az SZDSZ ügyvivője azt hangsúlyozta, hogy a résztvevők aláírtak egy négypontos nyilatkozatot és megállapodtak abban, hogy a későbbiekben is folytatódnak a találkozók. Eörsi Mátyás fontosnak nevezte a nyilatkozatot, de hozzátette, hogy magyar szempontból az nem minden kérdésben kielégítő, és Magyarországon éppen ezért a szlovák demokraták támogatását kell megnyerni, hiszen a dunaszerdahelyi mérkőzésen történteket Szlovákia fogja kivizsgálni.

Az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke azt is hozzátette: "ha egy ország fontos intézményénél, mint például a szlovák rendőrségnél működési zavar támad, akkor a demokrácia fokmérője, hogy kivizsgálják az ügyet és a vizsgálat végeredményét nyilvánosságra hozzák".

Az MDF talált pozitumokat

"Az MDF bizakodó és óvatos is egyben a magyar-szlovák kormányfői találkozó létrejötte után" - nyilatkozta a párt szóvivője. "Bizakodásra ad okot, hogy a két ország miniszterelnöke között létrejött egy találkozó, amelynek két szomszédos ország viszonyában természetesnek kellene lennie" - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs. Hozzátette: "az is pozitív, hogy az MDF hét eleji javaslatára megszületett a két kormányfő közös nyilatkozata, amely a szélsőségek elítéléséről szól".

Ugyanakkor a párt szerint óvatosságra int az, hogy szlovák részről az önkritika elemei nem jelentek meg a szlovák miniszterelnök nyilatkozataiban. A szóvivő megjegyezte: a szlovák kormányban jelen van az a szélsőséges, magyarellenes nacionalista párt, amelyik hangulatot kelt.

Kerék-Bárczy Szabolcs hangsúlyozta, pártja a kétoldalú viszonyt mindig a felvidéki magyarok szemszögéből nézi. Azt támogatja, ami jó az ott élő magyaroknak, de elítél minden szélsőséges, nacionalista megnyilvánulást, amely kifejezetten árt a kétoldalú kapcsolatoknak. E szélsőséges jelenségek ellen minden lehetséges alkotmányos eszközzel fel kell lépni, fogalmazott az MDF szóvivője.

AZ KDNP szerint felesleges volt

"A KDNP szerint lehet bármilyen nyilatkozatot kiadni, a jelenlegi helyzeten nem változtat semmit, ha Gyurcsány Ferenc kormányfő nem kéri számon szlovák kollégájától a Dunaszerdahelyen történteket, vagy annak szlovák elismerését, hogy nincsenek bizonyítékok a rendőri intézkedésre" - mondta Halász Zsuzsa szóvivő. A KDNP feleslegesnek tartotta ezt a találkozót, semmi nem fog változni. "A párt azon az állásponton van, hogy addig nem lehet jövőt építeni, amíg a múlt nem tisztázódik" - utalt a szóvivő a Dunaszerdahelyen történtek tisztázatlanságára.

Halász Zsuzsa úgy vélte, hogy a helyzet addig nem fog megváltozni, amíg Ján Slota a szlovák kormány tagja, és nem lehet egyenlőségjelet tenni a szlovákiai és a magyarországi szélsőségesek között, hiszen Szlovákiában a szélsőségek kormányon vannak, míg Magyarországon nem.

Slotáék példának állították elénk a szlovák gazdaságot 

"Nincs túlságosan nagy előrelépés a szlovák-magyar viszonyban" - vélte Ján Slota Nemzeti Pártja, a szlovák és magyar miniszterelnök szombati révkomáromi tárgyalása után.

A Szlovák Nemzeti Párt Robert Fico kormányfővel együtt most azt várja, hogy Budapest szigorít a szélsőséges mozgalmakkal szembeni fellépésén, és - mint azt Fico is kérte - ennek érdekében meghozza a kellő jogszabályi változtatásokat is.

"Ha ehhez most sem akad kellő politikai akarat, az Magyarország részéről világos jelzés lesz egész Európa és a világ számára" - állt Anna Belousovová, a Slota-párt alelnökének közleményében.

Az alelnök szerint Gyurcsány Ferenc "kemény követelései" és az a szándéka, hogy a két ország közösen, "jó hangulatban építsen közös házat", világosan jelzi, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja Budapest politikáját követi.

A Slota-párt szerint a szombati találkozó is egyértelművé tette: Szlovákia olyan szuverén állam, amely megengedhetetlennek tartja bárki bármilyen diszkriminációját. Belousovová kifejtette, országa fejlett és gazdaságilag stabil, ezért a nemzeti párt reméli, hogy Magyarország is olyanná válik.

Úgy vélte, Gyurcsány szombati révkomáromi fellépése is jól mutatja: Magyarország képtelen megérteni, hogy északi szomszédja önálló, a saját területén saját politikára jogosult és köteles állam.

Olvasóink írták

 • 5. six66 2008. november 18. 03:55
  „Szemét, mocskos vörös Gyurcsi + barátaid.... TI tettétek lehetővé, hogy egy büdös-paraszt szlovák neonáci banda lecsórózzon-fikázzon bennünket. Amíg az élősdi neoprimitív nyugdíjasokkal meg nem szavaztattátok magatokat, a büdös szolvák köcsögök FÉNYÉVEKRE voltak utánunk....Ja, fiúk ha csak a FELÉT loptátok volna, már mögöttünk lennének ezek a szar-ládák. TI mentek tárgyalni ????? Csak Fa...t szopni mentetek. Ezt mindenki tudta, és ezt is várta tőletek. Takarodjatok már a jó k..anyátokba, mert még 2 évig maradtok, és éhen döglik az ország. de remélem a élősdi-primitív nyugdíjasaitok elsőként, utána jöttök majd ti is.”
 • 4. Temporal 2008. november 17. 16:24
  „Szerintem is van mit fejlödnünk gazdaságilag de hogy nem a Szlovákia minta az biztos.”
 • 3. Enemy 2008. november 17. 09:28
  „Én is remélem hogy egyszer annyira fejlett,inteligens és szép nép leszünk mint a nagy SZLOVÁKIA ahol amugy a nap is kel!!!
  Sk a világ közepe!
  Slota meg az aki apulába szindrómába szenved:D”
 • 2. jockey 2008. november 16. 12:54
  „Slota egy büdösgyökér, azonban ettől függetlenül részben igaza van. Valóban egy normális jobboldali kormányra volna szükségünk és olyan gazdaságpolitikára, mint 1998 éa 2002 között, amikor is a szlovák gazdaság fényévekkel mögöttünk kullogott. Ők azonban megfelelő kormányt választottak, mi pedig - a hazugságok hatására - nem. Itt az eredmény!”
 • 1. Kitekat 2008. november 16. 12:44
  „Ez az ürge direkt provokál minket!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány támadta Slotát, Fico a Gárdát okolta - Galéria

Révkomárom - Négyszemközti megbeszélésük után közös sajtótájékoztatót tartott Robert Fico és… Tovább olvasom