Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Skorpió várta őket otthon

Hívatlan vendég fogadott egy győri családot otthonukban: egy skorpiót találtak az előszobában. Másnap reggel az állatkertben kötött ki a váratlan látogató, akik a budapesti állatkertet hívták segítségül az azonosításhoz. Kiderült: a skorpió egy Dél-Európából származó fajtájával van dolguk.

Az egyik győri, Szabolcska utcai társasházban él az a család, amelynek 4 éves gyermeke szombaton este fél 8 körül, vendégségből hazatérve, egy skorpiót fedezett fel az előszobában. „Szerencsére a kicsi nem nyúlt hozzá, csak megmutatta nekünk. Először meglepődtünk, aztán izgalom, ijedtség lett úrrá rajtunk. Nem tudtuk, hogy mit tegyünk, hirtelen zavarunkban egy üvegpoharat fordítottunk rá" – mesélte a családfő.
Ezután telefonálgatásba kezdtek, hogy megtudják, ki viheti el s azonosíthatja az állatot, de mindenütt falakba ütköztek. „Hívtuk a tudakozót, a rendőrséget, az állatkert igazgatóját és állatorvosát.

Mondták végül, hogy erre nincs ember, aki kimegy, valahogy fogjuk be és vigyük ki az állatkertbe. Aztán remegő kézzel beletrükköztük egy befőttesüvegbe" – folytatta az édesapa. Mire mindez megtörtént, már este fél 10 volt, így a skorpióra hasonlító állat az éjszakát a családnál töltötte. Erről így szóltak: „Hiába volt bezárva, rossz volt a tudat, hogy a lakásban van. Másnap reggel nyugodtunk csak meg, amikor kivittük az állatkertbe."

Ezt a skorpiót találta a győri család otthon. Befőttesüvegben vitték az állatkertbe, ahol megállapították: ez egy Dél-Európában őshonos fajta. Fotó: H. B. E.
Ezt a skorpiót találta a győri család otthon. Befőttesüvegben vitték az állatkertbe, ahol megállapították: ez egy Dél-Európában őshonos fajta. Fotó: H. B. E.


A Xantus János Állatkert a budapesti állatkert munkatársaitól kért segítséget az azonosításhoz. Ez igénybe vett pár napot, biztosra tegnapra derült ki, hogy pontosan mi fogadta otthon a családot. „A szakvélemény szerint nagy valószínűséggel a skorpiónak egy Dél-Európából, a mediterrán térségből származó fajtája ez. Akár egy nyaralás alkalmával is hazahozható, vagy egzotikus növénnyel a virágföldben, ugyanis csak 1,5–2 centiméter" – tájékoztatott dr. Ponty Eszter, a győri állatkert állatorvosa. A szakember hozzátette: ez ártalmatlan faj, apró rovarokkal táplálkozik, s csípése talán a darázscsípéshez hasonló fájdalmat okozna.

Veszélyes legfeljebb arra lehetne, aki allergiás a mérgére.

Mindemellett a családnak az is eszébe jutott, hogy valamelyik közeli lakásban tartanak ilyen skorpiót, az szökött el, s a csöveken, a szellőzőn keresztül jutott el hozzájuk. „Körbekérdeztük a szomszédokat, de senki nem tart ilyet. Igaz, a rendőrségen figyelmeztettek, hogy ha tartanak sem valószínű, hogy elismerik, hiszen ez illegális" – közölte az édesapa.

Bárhogy is került a győri otthonba a skorpió, az biztos, hogy a legjobb helyre került. Dr. Ponty Eszter azt tanácsolja, hogy ha valaki azonosíthatatlan, esetleg veszélyesnek tűnő állattal találkozik, értesítse a rendőrséget és az állatkertet is. „Ha tudunk, mindig segítünk" – fűzte hozzá. Érdeklődésünkre elmondta: még kérdéses, hogy mi lesz a Magyarországon nem őshonos, „győri skorpió" sorsa, azt az állatkert igazgatója később dönti el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az igazgató feljelentette az álállamtitkárt

A mosoni-dunai és az alsó-szigetközi rehabilitációs projekthez ígért támogatást a regionális vízügyi igazgatónak az a férfi, aki Szaló Péternek, a minisztérium munkatársának adta ki magát. Tovább olvasom