Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Skizofrén fiú édesapja küzd pszichiátriai betegek foglalkoztatójáért, de támogatást nem kap

"Olyan egyesület létrehozását tervezem, ahol a pszichiátrián kezelt betegek is kirándulhatnak kicsit" - mondta egy súlyos beteg fiú édesapja.

A múlt heti szörnyű tragédiák – ne feledjük: a tényői brutális mészárlás mellett Szombathelyen egy nő saját édesanyját szúrta halálra – előtérbe hozták a hazai pszichiátria helyzetet.

A következő eset kapcsán természetesen nem állíthatjuk, miszerint meggátolt volna egyetlen gyilkosságot is, de azt mindenképp, hogy figyelemre méltó.

Dióhéjban ugyanis hiába a jó szándék, ha kevés pénz – lássuk a részleteket.

"A fiam betegsége során azt vettem észre, hogy a pszichiátriai betegeket szó szerint eltaszítja a társadalom, így még inkább magukba fordulnak"

"Már évek óta tervezem egy olyan egyesület létrehozását, ahol a pszichiátrián kezelt betegek is felszabadulhatnak kicsit. Sajnos, a mi családunk is érintett az ügyben, a fiúnk ugyanis skizofréniában és depresszióban szenved hosszú ideje" – kezdte portálunknak a győrszemerei Oldal János.

"A fiam betegsége során azt vettem észre, hogy a pszichiátriai betegeket szó szerint eltaszítja a társadalom, így még inkább magukba fordulnak, s még súlyosabb állapotba kerülnek. Holott nagyon sok esetben csak egy kis társaságra, programokra vágynak, melyre nincs nagyon esélyük. Így aztán még meredtebben nézik a falat a szobájukban.

Ezen a helyzeten véleményem szerint csak az segíthet, ha azok a kezeltek, akiknek állapota engedi, néha betegtársaikkal közösen kimozdulhatnak a szabadba, s orvosi felügyelettel kirándulhatnak egyet" – folytatta Oldal János.


Oldal János a nordic walking egyik megyei népszerűsítője. Szerinte ez a mozgásforma is javíthatna a pszichiátriai gondozottak állapotán. Kép: Szük Ödön.
Oldal János a nordic walking egyik megyei népszerűsítője. Szerinte ez a mozgásforma is javíthatna a pszichiátriai gondozottak állapotán. Kép: Szük Ödön.


"A havi 34 ezer forintos rokkantnyugdíjamból nem tudom támogatni az egyesület elindítását"

"A Sokorói-dombság és a Bakony túraútvonalait jól ismerem, ezen a környékén panziókkal, lovardákkal remek a kapcsolatom. A baj csak az, hogy a havi 34 ezer forintos rokkantnyugdíjamból hiába szeretném, de nem tudom támogatni az egyesület elindítását.

Pedig a szemerei körzeti orvosnő is támogatásáról biztosított – ő felügyelne a pácienseket a túrák során –, falubusz is van már szinte mindenhol, mégsem sikerült sehol sem támogatást elnyernem" – mondta a szomorú édesapa.

Arra a kérdésünkre, hogy körülbelül mennyi pénzre volna szükség az egyesület beindításához, Oldal János úgy felelt: "egészen kis összegekből is lehetne egy-egy napos kirándulásokat szervezni. Aztán ha az igények úgy kívánnák, akkor akár lehetne több napban, még változatosabb rendezvényekben is gondolkodni".


Mit szól az elképzelésehez a pszichiáter?

Biztos Olvasóink is azt kérdezik magukban, amit mi is felvetettünk dr. Feller Gábornak, a győri Petz Aladár megyei kórház I. pszichiátriai és mentálhigiénés osztályának vezető főorvosának: vajon mennyire reális a szóban forgó terv, miszerint pszichiátriai betegeket vigyünk kirándulni?

"Valóban pozitív élményeket szerezhetnek egy ilyen foglalkozás során"

"Elméleti síkon támogatni tudom az ötletet, hisz a pszichiátriai gondozottak valóban pozitív élményeket szerezhetnek egy-egy ilyen foglalkozás során, mely után könnyebben tudnak nyitni a társadalom felé" – mondta dr. Feller Gábor.


Dr. Feller Gábor. Fotó: Krizsán Csaba.
Dr. Feller Gábor. Fotó: Krizsán Csaba.

"Az édesapa elképzelésével inkább ott látok problémát, hogy a pszichiátriai betegek kezelésére így is szűkös pénzügyi lehetőségek állnak rendelkezésre.

"A meglévő szűkös anyagi források szétforgácsolását semmiképp sem tartanám szerencsésnek"

Győrben a Ladik utcában tervezés alatt áll egy nappali foglalkoztató (erről az elképzelésről már írtunk a kisalfold.hu-n: az utcában lakók közül többeknek komoly fenntartásaik vannak ezzel kapcsolatban, s a lakossági fórumot is tartottak már – A szerk.), míg Téten már működik is hasonló a helyi családsegítőben.

A meglévő szűkös anyagi források szétforgácsolását tehát semmiképp sem tartanám szerencsésnek" – közölte a főorvos.

Arra a kérdésünkre, hogy viszonylag kevés pénzből el lehet-e indítani egy nappali foglalkoztatót, dr. Feller Gábor úgy felelt: "bár ide nem kellenek drága műszeres felszerelések, nyilvánvalóan szükség van egy ingatlanra, illetve az orvosi és ápolói felügyelet munkaköltsége sem csekély".


Olvasóink írták

 • 18. gammarus 2010. március 31. 10:04
  „Én vagyok a szemerei érdekelt.... kicsit pontosítanák.
  Már egy éve megvan az egyesület, csak anyagi gondok miatt nem működik. Fennáll az esély, hogy támogatók hiányában megszünik!
  Ha valakik mégis szeretnék támogatni, mert családjukban és ismerőseik körében van skizofrén beteg és szeretnék, ha lenne egy ilyen civil foglalkoztató, megtehetik.
  E-mailban elérnek:
  gammarus1949@gmail.com
  u.i: sajnos az emberek hajlamosak csak a tragédia után foglalkozni másokkal, megelőzésre sajnos egy fillér sem jut!”
 • 17. nanemá 2010. március 24. 18:56
  „A Die Presse-ben olvastam.”
 • 16. Mankapunka 2010. március 24. 18:01
  „Hol olvastad?????????????? Szeretném én is látni.

  Megsúgom,nem lett kivasalva.Ha elüti,akkor az eleje sérül,nem az oldala.
  tegnap délután már kint volt a gép.

  Ez nem jött össze. Kár,hülyíteni magad,téged hamarabb utol fognak érni,mint engem.”
 • 15. Seele 2010. március 24. 17:52
  „Én függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye, támogatnám ezt a projektet. Sajnos ezért áll itt az ország, ahol áll, mert az élet arra tanít, hogy akkor vagy valaki, ha a másik fején áttaposol. Valaki meg akar halni? Haljon? Ettől van ennyi idegroncs, degenerált ember, mert nem lehet senkire támaszkodni.

  http://seele.blog.hu/2010/03/19/mindig_csak_egyedul”
 • 14. nanemá 2010. március 24. 15:01
  „El tudom képzelni ,hogy az a 82 éves néni vagy bácsi,már te sem tudod mit hazudozzál,mekkora kárt okozott a busznak.
  Ez az ember elmebeteg!
  Nehogy később az legyen,hogy senki nem vette észre!
  Én szóltam időben.”
 • 13. nanemá 2010. március 24. 14:59
  „Most olvasom.Kivasalták szegényt,és akkor még ő fizessen a volánnak?
  <moderálva>”
 • 12. nanemá 2010. március 24. 14:57
  „Előfordul,hogy kihívnám a mentőket.
  <moderálva>”
 • 11. Mankapunka 2010. március 24. 14:51
  „nanemá

  Ha a te szemed előt valakinek a fejéből dől a vér,te nem tudom mit tennél. Én se bírom a vért,és ő se bírja.
  És ez mind menetközben történt,nem álló helyzetben,hogy az öreg nekiesett.

  <moderálva>

  Ha ilyen nagy a szád,akkor ikifizeted a sárvédőív javítás árát a Volánnak???????

  Tényleg,engedjünk ki minden idótát az utcára,tegyenek tönkre mindent.”
 • 10. nanemá 2010. március 24. 14:41
  „Mankapunka 2010.03.24. 14:38
  A sofőr nem tudta mit tegyen?
  Na,ez az idiótizmus!!
  Jó,hogy ne kérjenek elnézést a gyerekei,hogy a néni megélte ezt a szép kort!
  <moderálva>”
 • 9. Mankapunka 2010. március 24. 14:38
  „nanemá (ne álszenteskedj)

  A Szigethy Attilán volt hétfőn 15:15-kor,és nekiesett a Credo bal hátsó sárvédőívénekés beszakadt a feje,és ömlött belőle a vér,a sofőr meg azt se tudta mi tévő legyen.

  Ja,és férfi volt,vagy idős úr,ahogy jobban tetszik.

  Erről nincs hír,hogy az "öreg" hova valósi.

  Ez a valóság EMBEREK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. nanemá 2010. március 24. 14:30
  „sagem 2010.03.24. 14:25
  de gyorsan kiszedték.
  Ez ....... mindenkit mocskolhat,a tényői hírnél épp egy 82(!) éves nénit idiótáz,azt nem szedik ki.

  Gratula Kisalföld!”
 • 7. sagem 2010. március 24. 14:25
  „munkapunka! csatlakozom az előttem szólóhoz Veled kapcsolatban. Amúgy nem hallottál még arról, hogy valaki nem akar meghalni, csak vészjelzést küld a környezete felé? És mára teljes életet él, mint írtam.”
 • 6. Mankapunka 2010. március 24. 13:11
  „sagem
  hagyni kell,ha meg akar halni,minek tartod életben????????????

  Esther

  Mindjárt megkapod a szöveget, "és ha a te családtagod öli meg egy ilyen észlény akkor is így gondolkodsz"

  VJR Elég sok iylen egyén van.”
 • 5. Esther 2010. március 24. 12:10
  „Szerintem ez egy nagyon jo ötlet. sokszor nem az orvos,vagy a korhaz vagy a szanatorium segit...hanem egy apro öröm,ami akar egy kirandulas is lehet. Mikor Fitness edzökent dolgoztam oda is jart egy skizofremias srac. semmi gond nem volt vele(persze voltak iratlan szabalyok vele kapcsolatba). csinalta a feladatokat rendesen,es teljesen mas arckifejezessel ment el az edzesröl,mint amikor jött.Ök is normalisan akarnak elni,es ezt bizonyos keretek között meg lehet oldani.”
 • 4. sagem 2010. március 24. 10:59
  „nekem is volt hasonló problémákkal küzdő barátom. többször próbált öngyilkos lenni, mert üldözési mániája volt. egyedülálló férfi, voltak szülei, testvére, de önálló életet élt. a kórházban azt javasolták neki, hogy vonuljon be egy szanatóriumba, ezt ő visszautasította. a kórházból nem akart kijönni, mivel "hospitalizálódott". végül csak kitetették, hazament a lakásába, amit hosszú ideig nem mert elhagyni, az anyukája vásárolt be részére. nagy nehezen, helyrejött, a pszichiátere munkához segítette, és azóta teljese életet él. nem kell mindenkit leírni. ha elfogadta volna a szanatóriumot, akkor már egy emberi roncs lenne, és csak vegetálna.”
 • 3. VJR 2010. március 24. 10:24
  „Lehet hogy túl sok "Gyilkos elmék" epizódot láttam,de szerintem nem kellene mindenkit kiengedni a szabadba,van már épp elég elmebeteg az utakon!Meg aztán egy doktornő nem hiszem hogy megfékezne bárkit is,ha az beindulna!Persze az enyhébb esetekkel(ha szelektálnák őket) nem lenne probléma,rajtuk lehet segítene a friss levegő!”
 • 2. sicc 2010. március 24. 09:08
  „Köszönjük szépen Szdsz, hogy az utcára kerültek a pszihiátriai betegek !!!”
 • 1. elemér 2010. március 24. 07:41
  „Ez egy jó ötlet, valami ilyesmire gondolnak.

  http://www.youtube.com/watch?v=jReNeEHH2lQ”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ÁNTSZ vizsgálata az új, kétkannás hulladékgyűjtésről

Az ÁNTSZ engedélyezi az új hulladékgyűjtési rendszert, de a jelek szerint a győri tiszti főorvosnak… Tovább olvasom