Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Skarlát az óvodákban

Több óvodában, például Dunaszegen, Győrújbaráton, de a megyeszékhelyen is felütötte fejét a skarlát.
Dr. Széles Klára, az ÁNTSZ megyei intézetének járványügyi osztályvezetője lapunkat arra kérte, nyugtassuk meg a családokat. A skarlát ma már korántsem olyan rettegett kór, mint amilyen hírben állt tíz-húsz évvel ezelőtt, megfelelő kezelés mellett nincsenek komoly szövődményei.

A kór szelídülésével lazultak a járványügyi szigorítások is, a gyermekközösségekben nem rendelnek el felvételi zárlatot és a gyógyítás sem feltétlenül kötött kórházi tartózkodáshoz. Számos szájon át szedhető antibiotikum hatékony a gyógyításban.

Azt, hogy a kórokozó pontosan hány gyermeket fertőzött meg, nem lehet biztosan tudni, mert noha a háziorvosoknak a skarlátot be kell jelenteniük, a betegség néha torokgyulladás formájában zajlik le, ami nem kerül diagnosztizálásra, így bejelentésre sem.

A skarlát baktériuma cseppfertőzéssel terjed, szezonja azért kifejezetten a téli hónapok, mert ilyenkor többet tartózkodnak a gyermekközösségek zárt térben. Lappangási ideje általában nyolc nap, tünete a láz, torokfájdalom, majd pontozott, apró bőrkiütés, leginkább a hajlatokban.
(A betegségről továbbiak a www.babanet.hu és a www.hazipatika.com honlapokon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javul a közlekedési helyzet Adyvárosban

Még tavasszal felújítják a győri Ifjúság körút legrosszabb állapotú járdaszakaszait. Tovább olvasom