Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Skandináv körút – egyetlen vizsgálatért

Győr-Moson-Sopron - A téma – intimitása ellenére – anyát, apát, gyermeket, egyszóval valamennyiünket érint. Ezért kell róla beszélni minél többet, hisz évente hazánkban 1200 méhnyakrákos beteget regisztrálnak, s ebből ötszáz nőtársunkon már nem tudnak segíteni az orvosok.
Az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének célja az ismételt figyelemfelhívás a betegségmegelőzésért.

Finnországban egész évben annyian halnak meg méhnyakrákban, mint nálunk Vasban. Európában évente 50 ezer lány, asszony betegszik meg és 25 ezrüknél végzetes a kór. Figyelmeztető adat, hogy a méhnyakrák miatti halálozás hazánkban három és félszer nagyobb, mint az unió országaiban. Régiónkban – a kicsivel kedvezőbb mutatók ellenére – sem jobb a helyzet, a lehetőségeknél, az elvártnál a nők még mindig jóval kevesebben mennek el szűrésre.

Dr. Paller Judit regionális tiszti főorvos a probléma össztársadalmi jelentőségére hívta fel a figyelmet, azaz hogy a szűrés, az arra való figyelmeztetés az egész család, tágabb értelemben a társadalom ügye.

– Szerencsések vagyunk, hisz a megelőzés a népegészségügyi program része, azaz magunk is tehetünk az egészségünkért, annak megőrzéséért – szögezte le bevezetőjében dr. Paller Judit, aki nem titkolta: a programban a sajtó segítségére is számít.

– Nehéz persze pontosan megmondani, hányan járnak rendszeresen szűrésre, hisz sok nő választott orvosával végezteti el a vizsgálatot, s kér eredményt – fogalmazott dr. Kocsis Eszter regionális szűrési koordinátor. – A meghívólevelekre megjelent lányok, asszonyok száma az évekkel ezelőtti 4 százalékhoz hasonlítva ma 8 százalék feletti, amely még mindig alacsony megjelenést takar. Sokan egyszerűen semmilyen megszólításra nem reagálnak. Bízom azonban a felvilágosító-ismeretterjesztő munkában, no és abban is, hogy idővel ez a családokban is fontos téma lesz.

Prof. dr. Gardó Sándor szülész-nőgyógyász főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az időben diagnosztizált méhnyakrák gyógyítható, anyák, nagyik, lányok, de édesapák is életet menthetnek a szűrésre való figyelmeztetéssel.

A jövő héttől induló harmadik Liliom-program a szűrést notóriusan visszautasító nőket szólítja meg. Az első két évben személygépkocsit lehetett nyerni, idén skandináv körutat, amely ugyancsak csábító lehet. Nincs más teendő, mint hogy a szűrésen részt vevők a kitöltött jelentkezési szelvényt február 15-ig postázzák az Országos Tisztiorvosi Hivatal címére (1092 Budapest, Gyáli út 2–6. A fődíjat nőnapon, a női egészségnap keretében adják át). További információk a www.liliom.hu-n.

Olvasóink írták

  • 2. lilike 2008. január 18. 18:27
    „Persze csak meg kellene szervezni a szűrést de amíg ilyen állapotok vannak az eüben.
    Egy dolgozó nő nem tud egész délelőtt a rendelőben várakozni arra hogy behívják.Az időpont az nem jelent semmit.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Mindenkit előbb behívnak mint téged.”
  • 1. nem szabad kihagyni a szűrést!!! 2008. január 18. 09:44
    „Ha valakinek annyire sem fontos az egészsége, hogy évente egyszer elmenjen szűrésre, az szánalmas, és nem érzi át azt, hogy nem csak róla van szó, hanem a környezetében lévő szeretteiről, ismerőseiről, barátairól is. Saját egészségőnk kívánja meg a legfelelősségteljesebb gondolkodást, vagy nem????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr és Sopron a régiók élén

Győr és Sopron a nyugat- és a közép-dunántúli régió két legjobb helyzetben lévő megyei jogú városa.… Tovább olvasom