Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Sisakrendeletre várva

Magyarország - Már kötelezőnek kellene lennie a fejvédő viselésének a 12 év alatti kerékpárosok számára. KRESZ-módosítási tervét a kormány egy hónapja hozta nyilvánosságra. A rendelkezésről egyelőre nincs hír, az azonban sejthető, milyen büntetés vár a felelőtlen szülőkre.
A rendőrségnek és a közlekedési hatóságnak sincs tudomása arról, hogy hatályba lépett volna az az egy hónappal ezelőtt bejelentett KRESZ-módosítás, mely szerint szeptember végétől kötelező a 12 év alatti gyerekeknek a fejvédő viselése kerékpáron. Annyi haszna mégis volt az előzetes hírverésnek, hogy felhívta a szülők figyelmét arra, mekkora felelőtlenség védőfelszerelés nélkül engedni a fiatalokat kerekezni. A kiskamaszok gyakran rámpákat állítanak és ugratásokkal, trükkökkel teszik próbára bátorságukat, arról nem is beszélve, ha a nagyobbak tényleg közlekedésre használják a biciklit, és mondjuk az iskolába vagy a nagyihoz vezető úton komolyabb járművek is közlekednek.

Kertész Hunor szülei nem bízzák a véletlenre a biztonságot. A győri fiú kerekezéshez mindig felveszi a fejvédőt. Fotó: B. A.
Kertész Hunor szülei nem bízzák a véletlenre a biztonságot. A győri fiú kerekezéshez mindig felveszi a fejvédőt. Fotó: B. A.

Baleset esetén a koponya van a legnagyobb veszélyben. Néhány kerékpárüzletben ki is ragasztottak olyan rajzot, plakátot, amely elrettentő, súlyos, de lehetséges biciklissérüléseket ábrázol. Akadnak szülők, akiket meggyőznek a szörnyűségek, ám még mindig sokan vannak, akik nem akarnak erre költeni.

Ha más nem, talán a várható büntetési tételek meggyőzik őket.

Jelenleg a motorosok számára kötelező a sisak viselése. A védőeszköz hiánya szabálysértésnek minősül és harmincezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Ez a legkisebb büntetési tétel, várhatóan ezzel kell számolni, ha a rendelkezés életbe lép. Márpedig ennyi pénzből akár az egész családnak jut egy átlagos kerékpáros-fejvédőre...

Olvasóink írták

 • 6. vörös g.eci 2008. október 08. 23:51
  „Vajon melyik MSZP-s politikusnak van érdekeltsége sisakgyártó cégben? Vagy csak lefizették őket, mint a Strabag az SZDSZ-t?”
 • 5. Agent 2008. október 08. 22:07
  „Aham, emlékszem gyerekkoromban a környékbeli haverokkal a már önmagában is életveszélyes szovjet és agyonbarkácsolt csepel bringákkal próbálgattuk a rámpákat és száguldoztunk kedvünkre. Ha elestünk (sokszor és nagyokat) felkeltünk, leporoltuk magunkat, nyugtáztuk a sebeket, horzsolásokat, kék foltokat, aztán ment minden tovább. Az viszont biztos, hogy senkinek nem lett semmiféle baja, pedig voltunk nem kevesen és bukósisakot talán még képen sem láttunk. Tehát az én álláspontom: bukósisak: 50%-ban hasznos, 50%-ban marketing, "eztisveddmeg".”
 • 4. ombi 2008. október 08. 17:37
  „Kedves Szabó Zoltán! Szerintem eléggé borsos árú sisakot vettél, kisgyerekek számára sokkal olcsóbbat is lehetet kapni. Viszont nagyon rosszul tetted, hogy nem szaküzletben vásáoltál, így az eladó nem tudott segíteni a kiválasztásban.
  A jó sisak nem szorít, nem lötyög, kicsivel a szemöldök vonala felett kezdődik, és a tarkót is védi, állítható a pántjának a hossza. Ha mindez megvan, és persze a szülői akarat is, aligha tiltakozik a gyerkőc. A fiam közel tizenöt éve egy métert sem teker sisak nélkül.
  A cikkben levő képen látható kisfiú fejét a magasból leeső tárgyak ellen védi az a valami, ami a fejét szorítja (KISALFÖLD: tegyenek már be egy jó példát mutató képet!!), a kerékpározás közben esetleg adódó koppanásoktól nem.
  Sajnos ide nem tudok képet beilleszteni, az alább linkeken látható, hogyan kell állnia a fejvédőnek. Már ha nem csak a rendőr kedvéért tesszük a gyerekre, vagy magunkra.
  http://media.kval.com/images/080610right_wrong_bike_helmet_470.jpg
  http://blogs.consumerreports.org/photos/uncategorized/2008/05/29/bike_helmet.jpg
  http://www.kirksvillecity.com/Fire/bike-helmets.gif”
 • 3. Szabó zoltán 2008. október 08. 17:04
  „Amikor elkezdett biciklizni a nagyobbik lányom, a biciklivel együtt vettünk neki fejvédőt az egyik barkácsáruházban, ha jól emlékszem 3-5 ezer fotint körül volt az ára. 2 percig nem volt rajta, állandoan lecsúszott a homlokára, ha elesett a sisak már földetérés előtt elgurult, nem lehetett beállitani. És kicsit írritálló hogy úgy állitja be a cikk a szülőket mint akiket nem érdekel a gyerek testi épsége, azért nem vesznek sisakot, mert trehányak. Majd mindjárt jönnek a nyugati példával, hogy bezzeg ott. Ha tényleg ennyire érdekli állam bácsit a gyerek biztonsága, akkor száljon be a bizniszbe, lehessen kapni normális olcsó sisakot, amit a nagyszámú csoró szülő is meg tud venni! Mindig újabb rendeletek, ezt vegyél, ilyen adó... stb. a béreket mikor foglák rendezni?”
 • 2. nemokoskodok 2008. október 08. 13:18
  „Hunorra kicsi az a sisak és nem ér semmit baj esetén !A megfelelő méretű sisak legalább annyira fontos, mint a sisak egyáltalán.”
 • 1. feledékeny 2008. október 08. 07:12
  „És erre illusztrációként bemutatnak egy olyan sisakot, ami TELJESEN szabadon hagyja a legsérülékenyebb részt, a homlokot. Jaj.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságban van a pénzünk a bankban

Magyarország - Nyolc évvel ezelőtt kellett utoljára kártalanítani egy hitelintézet ügyfeleit… Tovább olvasom