Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Sírrongálásért komoly büntetés

Akik a temetőkben sírokat rongálnak meg, azokról dísztárgyakat visznek el komoly büntetést kaphatnak
A megyei közigazgatási hivatal – nyilván a megsűrűsödő panaszok miatt – megvizsgálta a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló helyi önkormányzati rendelkezések szabálysértésekre vonatkozó rendelkezéseit. Az eredmény hétköznapi nyelven úgy foglalható össze: több helyen még mindig nem lehet büntetni a sírrongálókat, mert a helyi rendelet nem tisztázza, mi minősül szabálysértésnek és mi nem.
Győrben azt kell egyértelműsíteni, mi minősül „beszennyezésnek", mi rongálásnak, mi lopásnak, s ezekért milyen büntetés szabható ki. A közgyűlés elé holnap kerül az az előterjesztés, amely ezt a kérdést tisztázza, s amely alapján május 1-je után komoly büntetéssel számolhat az, aki sírokat rongál.

A rendelet szerint tehát a sírok, síremlékek s a rajtuk lévő dísztárgyak megrongálása a büntetőjog szerint is rongálásnak minősül. Ha a dísztárgyakat eltávolítják, s az ezzel okozott kár tízezer forinttól 200 ezerig terjed, akkor az lopás. Egyéb bűncselekményeknél – a fák, a növényzet és az épület szándékos megrongálásánál például –, ha a kár nem haladja meg a 10 ezer forintot, akkor az rongálással elkövetett, tulajdon elleni szabálysértés; 10 ezer forint fölötti kár esetében pedig a Btk. szerinti rongálás. Eszerint szankcionálhatók a bűncselekmények – pénzbüntetéstől egészen három évig terjedő börtönbüntetéssel.
A közelmúlt legjelentősebb sírrongálása a ménfőcsanaki temetőben történt 2003 októberében: – a Kisalföld archívumában is megtalálható az eset.

„A Győri Rendőrkapitányság lopás és kegyeletsértés megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a csanaki temetőben elkövetett sírgyalázás ügyében, ahol három kiskamasz hetvenhét korpuszt feszített le a síremlékekről. A tettesek kilétére a helyi körzeti megbízottnak köszönhetően a lehető leghamarabb fény derült. A rendőrség a házkutatás során a kereszteket megtalálta és lefoglalta. A kamaszokat kihallgatták." Az ügynek végül pozitív vége lett, a győri Gábor László építőipari szakközépiskola diákjai hozták helyre a károkat: új korpuszokat készítettek.

Nem egész egy évvel később Pannonhalmán a zsidó temető közel száz sírkövének legalább a felét ismeretlen tettesek megrongálták, felborogatták és néhány gránitot el is vittek.
Végül még egy példa arra – igaz, Sopronból –, mennyire szükség van erre a rendeletre. A Kisalföld tavaly októberben számolt be arról, hogy a dr. Széki János (1879–1952) fémkohászprofesszor sírján álló, mintegy kétméteres, kristályt ábrázoló vörösréz emlékműről sorozatosan lopják a fémet, napról napra egyre többet vágva le róla. A többi mellett az ilyen eseteknek parancsolhat megálljt a szigorítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtották a gyirmóti reklámbálákat

Felgyújtották a gyirmóti Rodeo Ranch hétvégi rendezvényének több, szalmabálára erősített reklámját. Tovább olvasom