Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Síri csend a krematórium körül

Az országban tizenkettedikként megépült győri halotthamvasztó, a krematóriumot azonban – a győri környezetvédők fellebbezése miatt – csend veszi körül. Többen úgy vélik, mindez időhúzás, mások politikát sejtenek a történtek mögött.
Horváthék két éve kezdték az építkezést, otthonuk környékét jelenleg is csinosítják. Amikor a környékre költöztek, vége-hossza sem volt az itt élők tiltakozásának, ők mégis itt húzták fel a házukat.
– Először nagyon megdöbbentünk az építkezésen, s az, hogy nap mint nap látni fogjuk a halottaskocsikat, számomra ma is feldolgozhatatlan – árulja el a háromgyermekes családanya.

Megjegyzések a köbön

Ladocsy Géza: A hivatalos engedélyek megérkeztéig a kemence felfűtésével várni kell
– Inkább az ismerősök tesznek ilyen-olyan megjegyzést mind a hamvasztó, mind pedig a tévétorony közelségére. Szeretnénk változtatni a tényeken, ám ehhez kevesen vagyunk és a beruházók részéről túl sok pénz forog kockán.
A Szabadi út végétől nem csupán képletesen, de valóságosan is utolsó útjára kíséri a család és a rokonság az elhunytat. A győri krematórium megálmodói és üzemeltetői európai színvonalon működő halotthamvasztót szerettek volna kialakítani, ami a környéken élők és a Reflex tiltakozása ellenére is megépült. A szabadhegyi sírkertben a kemence felfűtésre vár, az üzemeltetés mégsem kezdődhet.

A puding meg a próba

Győri önkormányzati tulajdon lévén a mosonmagyaróvári építési hatóságot jelölték ki az engedélyeztetésre, ám ezt a győri Reflex Környezetvédő Egyesület megfellebbezte. Másodfokon a megyei közigazgatási hivatal dönt az ügyben.
– Többen is kérdezték tőlem, miért nem sürgetem a határozatot, hiszen a hatvan nap ebben az esetben nagyon sok idő – részletezi dr. Ladocsy Géza, a Jószív Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. – Az európai színvonalon megépülő krematórium kialakításánál minden szóba jöhető környezetvédelmi előírást betartottunk, a működés közbeni hatásokról pedig csak az üzembe helyezést követően tudunk bármit is mondani.
A Reflex állítása szerint a tervező és a beruházó nem számolt a halotthamvasztó és az itt élők lakókörnyezetének távolságával, az esetleges bűzhatással, a protézisekből, fogtömésekből várható nehézfémterheléssel és a szerves anyag égetésekor keletkező dioxinkibocsátással. Pró és kontrra vélemények csaptak már össze, ám tény, hogy a halotthamvasztó jelen állapotában csupán egy üresen kongó műlétesítmény.

Számítógép vezérli

A Jószív a kért és megkapott engedélyeztetéseket maximálisan a hatóságra bízta, az ország második legkorszerűbb halotthamvasztója e szerint épült. A műveletet egy külső vezérlőpultról irányítják: a halott egy speciális alagúton a ravatalozást és a végső búcsút követve érkezik a kemencéhez.
– A halott számot kap, amit mind gépre, mind pedig papírra feljegyzünk – magyarázza Tokay Péter leendő üzemvezető. – Az utazófolyosó végén a napi hamvasztási ütemtervnek megfelelően a test a bekezelővillára kerül és a hátsó számítógépen újra rögzítjük az adatokat. A 35–50 perces folyamat a négyféle programtól is függ, a hamvak egy speciális gyűjtőkokillába jutnak, amit a számítógép segítségével lehűtünk. A csontőrlő malomban az el nem égett csontdarabkákat golyók őrlik porrá, s a hamvakat ezután az azonosító számmal ellátott kerámiaedénybe helyezzük.

ELŐZMÉNYEK:

Épül a hamvasztó (2003-11-25) >>
Végső búcsú a hamvasztás előtt (2004-02-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frigyes- laktanya: új korszak kezdődhet

Győr talán legnagyobb léptékű városfejlesztése kapott csüörtökön zöld utat. A győri közgyűlés… Tovább olvasom