Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Sírgyalázók Ménfőcsanakon

Borzasztó látvány fogadta hét végén a ménfőcsanakiakat. Még alig hervadtak el a halottak napi emlékezés virágai a sírkertben, hetvenhét síremléket rongáltak meg ismeretlenek. A részönkormányzat és a plébános ma tesz feljelentést.
Döbbenetes látványt nyújtanak a sírok tucatjain csupaszon maradt keresztek
A vasárnapi istentiszteleten Bartók Ferenc atya, a Csanaki úti templom plébánosa megdöbbenésének adott hangot, amikor a hívek szembesültek a ténnyel: az ismeretlen tettes, vagy tettesek hetvenhét kő-, illetve márványkeresztről lopták le a Krisztust ábrázoló fémszobrokat, feltehetően szombatra virradó éjszaka. Hogy notórius fémgyűjtőkről vagy egyházellenességről van szó, találgatják a faluban. Egy biztos: az érintett családok tagjait mélységesen felháborítja a példátlan eset, amelyhez hasonlót még nem ért meg a falu.
A vandálok sáros lábnyomát még vasárnap látni lehetett néhány síron, a kis- és nagyobb Krisztus-alakokat feltehetően csavarhúzóval vagy ahhoz hasonló feszítőeszközzel feszítették le a márványlapokról, kőkeresztekről.

Az egész évben rendezett Csanaki úti temető siralmas látványt nyújt, annak ellenére, hogy a halottak napjára kivitt virágok még sok helyen beterítik a sírokat és néhány mécses is világít. Gangl András, a részönkormányzat, s egyben a helyi polgárőrség vezetője nem tudja, mire vélni a történteket, szerinte elszabadult a pokol, ha már vannak emberek, akik ilyesmire vetemednek.

Tíz kiló alumíniumért

– Szombaton délután kaptuk a hozzátartozóktól az első híreket – sorolja –, akkor egész éjjel járőröztem. Megmagyarázhatatlan, hogy mindössze talán tíz kiló alumíniumért mire képes az, aki hetvenhét családnak, több száz embernek okoz jóvátehetetlen kárt és bosszúságot.
Gangl Andráshoz szombaton délután futottak be a rongálásról szóló első hírek, s mint mondja, azonnal kiment a temetőbe. A templom körüli részen nem észlelt különösebbet, ám a régi temető területén megrökönyödött a csupasz keresztek látványán. Talált olyan alumíniumkrisztust, amit a sötétben feltehetően elejtettek a tolvajok, s így maradt hátra a síron. Volt, ahol az elkövetők nem boldogultak a keresztről való lefeszítéssel, itt vagy a márványlapot, vagy a szobor kezét-lábát törték.

Nem tudják, ki tehette

– A helyi polgárőrség negyventagú, váltva járőrözünk, mégsem észleltünk semmit sem, hiszen mindenhol mi sem lehetünk jelen – folytatja Gangl András. – A sírkert egyházi fenntartású, minden oldalról nem tudjuk zárni, hiszen a hegy felől, a templom kertből is bárki bejöhetett, ám egyelőre tippünk sincs, ki tehette ezt a rémséget. A hozzátartozókat részben már értesítettük, részben pedig tudja az egész falu, mi történt. A részönkormányzat a helyi plébánossal együtt rendőrségi feljelentést tesz és csak reménykedünk, hogy meglesznek a tettesek.

„ Borzasztó, ami történt"

Aggódó hozzátartozók érkeznek időközben Kozma Norbert és Turu Judit személyében, akik előzőleg Bartók atyát keresték a plébánián, ott hallottak a sírgyalázásról.
– A mi rokonunk sírját békén hagyták, de borzasztó, ami történt – szögezi le a fiatalember. – Úgy tűnik, a tettesek ügyeltek arra, hogy csak a beljebb lévő sírokról tépjék le a fémkrisztusokat. Mindenesetre ha megfogják őket, példás büntetést kellene kapniuk.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyílt a Frigyes-laktanya

Több százan voltak kíváncsiak a pénteki nyílt napon Győrben az egykori Frigyes-laktanya… Tovább olvasom