Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Sírgondozás alapítványi támogatással?

Ötvenkilenc évvel ezelőtt a győri 16. gyalogezred I. zászlóalját a cellei pályaudvaron bombatámadás érte, így a magyar legénység a német város temetőjében nyugszik. Polgár Lajos évtizedek óta foglalkozik az 1945. február 22-én történtekkel.
Polgár Lajos: Megnyugtató körülmények között találhatók a magyar katonasírok.
A csikvándi Arany János utcában példás rendben gyűlnek a dossziék, a dokumentumok. Egyre több az ismert név, a cellei bombázás magyar áldozatai, a kétszázból tizenöt-húsz megyénkbeli, köztük Bedy Vince gyirmóti, Bejczy József tényői, Bíró Béla koroncói, Bogdán János kisbaráti, Borbély Gyula tápi, Erdődy Tihamér püski, Élő Gusztáv győri, Herold Ervin kónyi, Lakatos László hédervári születésű katonák.

– Annak idején tanítómtól, Kristóf Kálmántól, aki a zászlóalj írnoka volt, kaptam örökségül, hogy folytassam gyűjtőmunkáját. Minél többet derítsek ki a cellei tragédiáról, a meghaltakról, ha már neki betegsége miatt nem sikerült, szervezzek utat a katonasírokhoz – mesélte találkozásunkkor Polgár Lajos csikvándi helytörténész, aki a hozzátartozóktól kapott adatokkal, a Hadtörténelmi Levéltár segítségével gazdagította magánarchívumát. Először 1987-ben – legutóbb pedig négy éve – járt a cellei temetőben, s megnyugodott, hogy méltó helyen és körülmények között találhatók a magyar katonasírok.

Miközben felidézte a kutatás részleteit, megmutatta a térképeket, dokumentumokat, fényképek kerültek elő, többek között az egykori parancsnok, Muraszombathy Pál temetésén készült felvétel is, illetve azok az emlékbe hozott repkénylevelek, amelyek békésen takarták a távolban lévő sírokat.

– Egy kormánymegállapodás értelmében a német állam az elesett német és magyar katonáknak hősi temetőket létesített. Az „örök háborítatlanság" értelmében így kerültek a cellei temetőbe a lebombázott zászlóalj tagjai. Némelyik sírkő már besüllyedt a földbe, a meglévőket pedig gondozni kellene. Úgy gondolom, hogy hatékonyabb lenne, ha létrehoznánk egy alapítványt, és egy-egy civil közösség vagy például iskolai osztály vállalná egy-egy katonai kegyeleti hely, így a cellei gondozását is, amit – a német támogatást felhasználva – alapítványi forrásból finanszíroznánk. Remélem, sikerülni fog.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letörölték házát a térképről

Amikor az öttevényi Kovács József meglátta a község térképvázlatát, azt hitte, elájul. Lakóházát… Tovább olvasom