Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Sinusoktól a paragrafusokig - Egyetemek-főiskolák listája

Győr-Moson-Sopron - Itt az ősz, itt van újra, s már-már a hagyományoknak megfelelőn kiadták októberben a 2008-as Felsőoktatási Rangsort is.
Az első kiadvánnyal a Heti válasz rukkolt ki, de hasonlóra számíthatunk a Népszabadságtól is. A napokban megjelent listáról bővebb információk itt: www.felsooktatasirangsor.hu.

Reálos képzések reális eredményekkel

Dióhéjban a CEMI (Central European Management) és a konzervatív hetilap kutatásáról. A szerkesztők hat szempont (túljelentkezés, diák/tanár arány, oktatói összetétel, foglalkoztatók véleménye, fejvadászok véleménye) szerint, ötös skálán vizsgálták Magyarország felsőoktatási intézményeit. Képzések szerint pedig pellengérre kerültek a gépészmérnöki, az informatikai, a jogi, a kommunikációs, a közgazdász és az orvosi szakok.

Kezdjük rögtön a gépészmérnök képzéssel: szűkebb pátriánk, konkrétan Győr ebben papíron nagyhatalom, igaz, a mérnökkarok közötti verseny rendkívül éles is. Ennek tükrében jó eredménynek mondható a Széchenyi Egyetem hatodik helyezése 2,928-as értékeléssel; 12 intézmény között a Műegyetem, a Miskolci Egyetem, a Zrínyi, a Pannon Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola előzte meg az „örök" SZIF-et. Utóbbi előzése tán kicsit fájópont.

Egy másik reálos szakmában, az informatikusoknál hasonlóan nagy a tülekedés: 17 intézményben képzik az IT-isokat. Itt a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni képzése a 8., míg a Széchenyi Egyetemé a 10. helyre volt idén elég.


Kellemes meglepetés

A sinusok, cotangensek és billentyűzetek világától kicsit távolodjunk a paragrafusok értelmezése felé. Már csak azért is, mert a jogi szakok annak ellenére őrzik népszerűségüket, hogy ezzel a diplomával egyre nehezebb elhelyezkedni. A rangsor készítői nyolc jogi kart vetettek össze, az egyik legkellemesebb meglepetés pedig a Széchenyi Egyetem dobogóra kerülése. Ennek a haditettnek a fényét továbbemeli, hogy a győri jogi képzés egy éve még a hetedik helyen kullogott.

A közgazdász szakok esetében – írd és mond – 26 intézmény verseng az érettségizők kegyeiért. A Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni képzése nem csupán megőrizte tavalyi előkelő helyét, de még javított is egyet: ötödikről lépett előre a negyedikre. A javuló tendencia elmondható a győri közgazdász képzésről is: 2007-ben 14., most 10. helyen végzett a Széchenyi Egyetem.

Noha megyénkben a legfelsőbb szinten nem zajlik kommunikációs képzés, ejtsünk erről a szakról is pár szót. Már csak azért is, mert lassan minden tizenéves médiasztár szeretne lenni: az álmok megvalósítása azonban meglehetősen nehézkes. Szakértők szerint ezen a szakirányú végzettség sem segít sokat, vagyis rengetegen végeznek kommunikáció szakon, ám később töredékük talál magának helyet tanult szakmájában. A legnagyobb esély az elhelyezkedésre mindenesetre az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és Budapesti Kommunikációs Főiskola papírjával van.


A fehér köpenyes szakoknál óriási a tülekedés

A vendéglátóipar viszonylag kevésbé népszerű szakmát ad – holott ezzel a végzettséggel jó kis állásokat lehet megcsípni. Megyénkben a Nyugat-Magyarországi Egyetemen folyik ilyen képzés. Tavaly újoncként, vagyis debütáló szakként a szenzációs harmadik helyet sikerült megcsípni, most visszacsúsztak a 6. helyre, de ez bőven tűréshatáron belül van egy új szak esetén.

Az orvosi képzések terén nem osztanak lapot megyénknek, de mi azért a fehér köpenyek világára is vesztegessünk pár mondatot. A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Egyetem között nüánsznyi különbségek akadnak. Beszédes, hogy mindenhol minimum másfélszeres túljelentkezésre kell számítani, de a SOTE esetében két és félszeresre.

A legdrágább fizetős képzések másfél millió forintba kerülnek

Szokták volt mondani, hogy a tudásnak ára van. Hogy egy fogorvos képzés esetén mindez megér-e 1 355 400 forintot félévenként – más kérdés. Magyarországon a legdrágább (orvosi) fizetős képzések másfél millió körül mozognak. Megyénkben a felsőoktatási intézmények jóval barátságosabb tarifákat kínálnak a költségtérítés képzésre be nem jutó diákoknak: Széchenyin egy mérnöki képzés körülbelül 165 forintot kóstál, míg a Nyugat-Magyarországi Egyetemen egy gazdasági képzés 120 ezer forintot. 

Olvasóink írták

 • 4. frff 2008. október 15. 10:04
  „az egyetemek annyit érnek mint a diplomások ... semmit...”
 • 3. Chrome 2008. október 15. 08:22
  „2.

  Abban igazad van, hogy én csak a cikket olvastam, az abbaqn közöltek szerint azonban tényleg nem is olyan rossz, hiszen mindegyik összehasonlításban a Széchenyi előtt van, sőt a közgazdasági képzésben országosan a 26-ból negyedik.”
 • 2. RANGSOR 2008. október 15. 07:10
  „Chrome!

  MEGNÉZTED A RANGSOROKAT?

  MERT HA IGEN, AKKOR LÁTNOD KELLETT VOLNA - HOGY DE MÉGIS!

  HOL VANNAK A RANGSOROKBAN A NYME KAROK?? - A RANGSOR SZERINT!!!”
 • 1. Chrome 2008. október 14. 20:50
  „Korábban különböző fórumokon a sok okostojás folyamatosan szidta a soproni egyetemet. Akkor ezek szerint nem is olyan rossz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sértettek jelentkezését várja a rendőrség

Győr - A Győri Rendőrkapitányság rablás meglapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a képen látható… Tovább olvasom