Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Sinkó Lajos: Szigetvilág - madárvilág - kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Házban

Megnyílt Győrött a Petőfi Sándor Művelődési Házban Sinkó Lajos természetfotós Szigetvilág – Madárvilág című fotókiállítása.

A tárlatot megnyitotta dr. Alexay Zoltán biológus, természetfotográfus.
Az alkotó 1942 május 13-án született Győrben. 1960-ban érettségizett a győri Jedlik Ányos Gépipari Technikumban, majd a Rába Magyar Vagon és Gépgyárban a motor és futómű gyártás területén először, mint fejlesztő technikus, később a minőségbiztosítás területén osztályvezetőként, minőségfejlesztőként dolgozott 2003-ig, nyugdíjba vonulásáig.

Már gyerekkorában érdeklődéssel fordult a természet felé. Lakóhelyük mellett Révfaluban folyt a Mosoni-Duna, az ott eltöltött években ismerkedett környezete növény- és állatvilágával. Atyai öröksége, a horgászat során megismerte Szigetközt, az Öreg-Dunát és annak mellékágrendszerét. Sokszor átélte a vízpartok hajnali hangulatát, a vízen aranyhídként ragyogó napfelkeltéket és napnyugtákat, az őszi ködbe burkolódzó Dunát. Az ártéri erdők és a vízpartok hangulata, az énekes madarak csodálatos hangja számára teljes kikapcsolódást, a relaxációt jelentett. Mindezen élmények abba az irányba vitték, hogy ezeket megörökítse.

1960-ban vette az első fényképezőgépét, egy FED-2-t, amit Zenit-E, Chinonok és Nikonok követtek. 40 évig a filmes technikát használta, fekete-fehér képeit maga hívta elő, később diázott. Fotózásait alkalmi jelleggel végezte, családi eseményeket, kirándulásokat és horgászélményeit örökítette meg. Kirándult a filmezés (S-8 mm) és a videó világába is, S-VHS technikával az ásványi szigetvilágról készített kisfilmeket.

Fotók: Szük Ödön


A digitális technika új lehetőségeket nyitott meg számára a képrögzítés terén. A tájfotózás mellett a madárfotózás érdekelte, melynek a technikai feltételeit igyekezett megteremteni. A fotózáson belül ez egy külön műfaj, a madarak viselkedési szokásainak ismerete mellett rengeteg türelmet, megfigyelést, rejtőzködést, álcázást és időt igényel, melyet szeretne minél magasabb szinten elsajátítani és alkalmazni.

2010 évben az FSN fotópályázatán jégmadár fotójával II. helyezést ért el. Ez évben a Duna napon Keserű Balázs felkérésére állította ki fotóit, ahol dr. Alexay Zoltán természetfotógráfus elismerően nyilatkozott képeiről és egyben egy önálló kiállítás rendezésére bíztatta.

A kiállítás június 25-ig látogatható a nyitva tartás ideje alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Ménfőcsanaki Petőfi Sándor ÁMK tanítványainak tárlata

A Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Művelődési Központban minden tanév végén kiállításra kerülnek… Tovább olvasom