Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Sínen van az olcsópiac ügye

Győr - Végre elindult a győri olcsópiac – a volt bácsai piac – engedélyezési eljárása. Most, vasárnap még biztosan nem, de jövő héten talán már kipakolhatnak az árusok Kiskúton. Az őket képviselő vállalkozó szerint a nehézkes adminisztráció miatt kell ennyit várni.

Rendőrség oszlatta fel múlt vasárnap a Bácsáról Kiskútra költözött piacot, miután az új helyszínen (harmadszor is) engedély hiányában árultak volna a piacosok. Varga Tamás, az árusokat képviselő vállalkozó szerint nem az akarat hiánya, hanem a lassú adminisztráció az oka annak, hogy három hét alatt nem adta be a kérelmet az önkormányzathoz a piac megnyitására.

– Már csak egyetlen hivatalos dokumentum hiányzott az engedély kérelmezéséhez, amit péntekre ígért az illetékes hivatal. Csak aznap, péntek délben derült ki, hogy a szerdán kapott ígéret ellenére mégsem érkezik meg a szükséges papír. Így nem volt lehetőségem, hogy szélesebb körben közzétegyem: elmarad a piac – mondta Varga Tamás, aki a több száz árus közül számosat értesített ugyan, mindet azonban – már csak a változó „gárda" és a telefonszámok hiánya miatt is – lehetetlen volt.

Jó hír azonban, hogy úgy tűnik, végre sínen van a piac ügye: a hiányzó irat hétfőn megérkezett, s a vállalkozó beadta a kérelmet az engedélyre a győri önkormányzat közigazgatási osztályára. Sőt, tisztázandó az esetleges félreértéseket, látogatást tett Borkai Zsolt polgármesternél is, aki támogatásáról biztosította a piac szervezőit.

– A kiskúti liget a végleges helyszín lehet, ha sikerül megoldást találni azokra a kritikus problémákra, amelyek már Bácsán is gondot jelentettek. Az egyik a takarítás kérdése, amelynek a tapasztalatok szerint nemcsak magára a piacra, hanem a környező területekre is kell terjednie, a másik pedig a parkolás – mondta Borkai Zsolt, s megígérte: ha meglesznek a szükséges szakhatósági engedélyek, az önkormányzaton nem múlik majd a piacnyitás.

Visszatérve a fő problémákra: a parkolásról már folynak a tárgyalások, többek között a szomszédos ETO-stadion képviselőivel, s elképzelhető, hogy a stadion területén belül, megfelelő irányítás mellett parkolhatnak majd a piac látogatói. Varga Tamás ígéri, szemét sem marad a piac után: még vasárnap délután eltakarítják a „maradványokat" a helyszínről.
Egyelőre az állatkert melletti terület használati joga a biztos, amiről Varga Tamásnak aláírt bérleti szerződés van a kezében a területet kezelő győri állatkerttel. Jelenleg gőzerővel folyik a szakhatósági engedélyek beszerzése, többek között az ÁNTSZ-től és az útkezelő szervezettől, valamint a szükséges szerződések megkötése, például a szemétszállításról gondoskodó Komszollal. Az olcsópiacnak egyébként az eddigieknél keményebb előírásoknak kell megfelelnie, a piaci rendtartásra vonatkozó kormányrendelet július közepén életbe lépett módosítása ugyanis jelentős szigorítást jelent a korábbi szabályozáshoz képest. Hogy mikor lesz meg az engedély, azaz mikor nyithat ki újra a piac, azt nem tudni, de egy biztos: ezen a héten még biztosan nem. Azt mindenesetre megígérjük, hogy ha rákerül a pecsét a dokumentumra, arról azonnal hírt adunk a Kisalföld hasábjain.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családmesék: A Bálint-féle óraműpontosság

Győr - Messze esett az alma a fájától. Vagy talán mégse? Az apa az akkor még írógéppel írt, újságba… Tovább olvasom