Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Sínen a kilencmilliárdos felújítás

Két év múlva fejeződik be és mintegy kilencmilliárd forintba kerül a győri vasútállomás felújítása.

Javában zajlik a győri vasútállomás felújítása – tájékoztatta a Kisalföldet a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága, ugyan az utasok eddig ebből vajmi keveset vehettek észre. Augusztus elejéig a kevésbé látványos kábelkiváltási, kábelalépítmény- építési, felsővezetéki munkák készültek el, valamint Győr- Gyárváros megállóhelynél átépült az egyik vágány, elkészült az emelt peron új burkolattal, illetve tart a másik vágány átépítése. Ugyancsak ezekben a hónapokban végzik a 2. számú posta emeleti részének átalakítását biztosítóberendezési épületté. A beruházás tavaly december elején kezdődött el. A kivitelezés mintegy nyolc-kilenc milliárd forintba kerül, és várhatóan 2008 második felére fejeződik be.

A győri vasútállomás felújítása része a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal több mint 40 milliárd forintba kerülő korszerűsítésének, amelyet az Európai Unió és a magyar állam áll.

A beruházás kétségtelen hiányossága, hogy a hivatalosan felvételi épületnek nevezett állomásépületre gyakorlatilag nem jut pénz – pedig ráférne, az nyilvánvaló. A hátralévő mintegy két évben még számos részfeladatot végeznek el. Így átépítik a rendező, a személy-pályaudvari vágányokat és felsővezetékeket, új elektronikus biztosítóberendezést telepítenek. Az utasok a változások közül leginkább azt vehetik észre, hogy megtörténik a meglehetősen leromlott állapotú, csúnya személy-pályaudvari peronok teljes rekonstrukciója is.

A költséges beruházást a forgalombiztonság javítása mellett az is indokolja, hogy a vasútállomás a megyeszékhely egyik kapuja, s nem mindegy, hogy a városba vonattal érkezők első benyomása a városról milyen. Ugyan egyre többen személygépkocsival járnak, de a vasút szerepe még mindig jelentős.

A tavaly év végi adatok szerint Győrben hétköznapokon 3000–3200-an váltanak jegyet, míg pénteken és vasárnap 3700–4000-en. Emellett mintegy 1700–1800-an utaznak havibérlettel. Az utasok többsége 40 és 140 kilométeres távolságú jegyet vesz. A leggyakoribb úti cél Mosonmagyaróvár, Komárom, Csorna és Budapest. A legnépszerűbb külföldi célállomás Bécs, ide havi 300–400-an utaznak Győrből vonattal. Nyáron ez a szám mintegy másfélszer több. Az EUrégiós vonatok 2004. májusi bevezetésével körülbelül egyötödével nőtt a nemzetközi utasforgalom.

KORÁBBAN >>

Gyorsvasút lesz Párizs és Győr között (2005-10-13) >>
Korszerűsítik a vasúti átjárókat (2005-10-05) >>
Milliárdok a győri vasútállomásra (2005-08-11) >>
Vasút vagy villamos? (2005-10-28) >>
Vasútfejlesztések 2018 után (2005-11-22) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz jelöltje

Szabó Jenő, a 21. választókerület jelenlegi önkormányzati képviselője vállalta, hogy a Fidesz… Tovább olvasom